Kartverket rydda i tjenester – slo ut verktøy for norske geocachere

John Ole Grønmo var blant dem som ble rammet, og måtte finne en løsning.

Denne høsten har endringer hos Kartverket ført til problemer for geocachere i Norge.

📸: Geocaching.com
Denne høsten har endringer hos Kartverket ført til problemer for geocachere i Norge. 📸: Geocaching.com Vis mer

Geocaching har etterhvert blitt en ganske utbredt aktivitet i Norge. Mens GPS og penn er vanlig utstyr, er det også enkelte som tar i bruk kraftigere verktøy.

Ett av disse er Geocaching Map Enhancements (GME). For å starte med den enkle forklaringen, så er det en utvidelse som gir brukerne mer kontroll.

Men denne høsten har endringer hos Kartverket ført til problemer for løsningen i Norge.

– Har nok plagd flere

– Problemet med ikke-fungerende Norgeskart har nok plagd flere enn meg i høst, sier John Ole Grønmo til kode24.

Han er geocacher, og delte nylig en oppskrift for å løse problemene i Facebook-gruppa for Geocaching Norge.

– Da statkart.no sluttet å fungere tidligere i høst, gikk jeg derfor etter hvert over til god, gammeldags googling og prøv-og-feil-metode. Jeg brukte vel en halvtime på løsningen, sier Grønmo.

Etter litt googling fant han fram til sidene om å bygge inn kart fra Kartverket.

– Ut fra koden var det gjenkjenbar JSON, der gammel URL ble erstattet med ny URL. Ut fra info på nettsida var det åpenbart at gamle referanser til Statkart-URL-er var erstattet med cache.kartverket.no, forklarer Grønmo.

Brukes for å holde orden

Det er altså den nå døde Statkart-referansen, som førte til problemer for GME.

GME er et script for nettleseren, der folk har lagt inn kartreferansen for å få et mer detaljert visningskart enn det som er standard på Geocaching.com.

– Da vil man få en knapperad nederst på kartet med nyttige funksjoner, som blant annet mulighet til å konfigurere kart. Enten ved å bruke de innebygde, som Google Maps, men også kunne lime inn custom kart i form av JSON, sier Grønmo.

Han forklarer at dette gjør det lettere å måle eller beregne avstander i luftlinje mellom flere punkter, eller å hente ut mer eksakte koordinater fra kartet.

– Det gjør det også mulig å skjule eller vise alle cacher på kartet. Det er veldig nyttig når kartet er zoomet ut, for å unngå clutter. Du kan også velge å filtrere på typer av cacher, vise eller skjule egne funn og cacher, forklarer han videre.

Men med en død kartreferanse, så fungerer heller ikke løsningen.

Skyldes ryddejobb hos Kartverket

Kartverket har i år hatt en stor gjennomgang av tjenestene de tilbyr.

– Gjennom årenes løp hadde det samlet seg opp en stor og uoversiktlig mengde karttjenester som WMS og cache (WMTS), sier Sissel Kanstad, presseansvarlig hos Kartverket, til kode24.

– Det er både uoversiktlig for brukerne og dyrt å vedlikeholde for Kartverket, fortsetter hun.

Totalt skal det ha vært mellom 25 og 30 karttjenester for nett, noe som etterhvert ble ressurskrevende å utvikle framtidsretta tjenester. Mange av tjenestene hadde også overlapp og mye felles innhold.

– Kartverket ønsker å levere gode, raske og oppdaterte karttjenester på nett, sier Kanstad.

Hun sier det i vinter ble gjort en større ryddejobb på området. Før sommeren ble det også bestemt at alle dagens cache-tjenester skulle stenges. Disse skal i sin tur erstattes av et antall nye, sier hun.

Kartverket har i sommer informert om endringene via sine nettsider og på GeoNorge. De som lager løsningene oppfordres i Kartverkets artikkel til å endre til en ny URL.

Krever litt, men verdt det

Siden det er krever litt av brukeren å få løsningen opp å gå, så er Grønmo også tydelig på at dette ikke nødvendigvis er bare enkelt, men at han mener det er verdt tida det tar.

– Problemet med GME er at det er en ganske høy terskel å ta dette i bruk. Når det først er satt opp oppleves GME som et meget nyttig verktøy, sier han.

Grønmo er også glad for at det er mulig å få tilgang på så detaljerte kart som Statkart og Norgeskart utgjør.

– Takk og pris for at disse er gratis, sier han.