- Det var egentlig aldri snakk om å lage noen app for appens skyld. Det var selve løsningen jeg savna, forteller Katrine Selnes Mikalsen til kode24.
Mikalsen kommer fra Alta, studerte industriell økonomi og teknisk ledelse på NTNU, jobber som konsulent for prosjektledelse hos TietoEvry i Trondheim - og er en over snittet ivrig samler av Mummi-kopper.
- Jeg fikk min første Mummi-kopp da jeg var tre år, også har det balla på seg. For å holde orden på samlinga endte jeg opp med mange uhåndterlige Word-dokumenter med små bilder, så jeg tenkte at det måtte kunne gjøres på en bedre måte, forteller Mikalsen.
- Så kom pandemien, og jeg tenkte at "Nei, kanskje jeg skulle prøve å lage en app? Det kan vel ikke være noen kunst?" humrer hun.
Det viste seg å være litt kunst. Men hun fikk det til, og vel så det, takket være gode teknologivalg, YouTube, en god porsjon tålmodighet - og støtte fra både brukerne og Mummi selv.
"How to make Flutter app"
Selv om Mikalsen lærte litt programmering på studiet, er hun altså ingen utvikler av yrke, og hun hadde null erfaring med apputvikling.
- Jeg snakka med noen venner av meg som utvikler apper, og de tipsa meg om Flutter, forteller Mikalsen.
Flutter er Googles løsning på å lage apper som kan kompileres til både Android- og iOS-telefoner. Hun likte tanken, og søkte opp guider på YouTube.
- Jeg bare søkte på "how to make Flutter app", og fulgte guider som starta med hvordan jeg lasta ned programmet, på en måte, smiler Mikalsen.
- Etter hvert begynte jeg så å lage min egen app, steg for steg. Jeg er veldig fan av å bare prøve, og så google de problemene jeg støter på underveis. Så jeg satt meg aldri ned og leste meg opp på hele opplegget før jeg satt i gang, fortsetter hun.
- Det er kanskje ikke optimalt, men jeg sitter heller og googler ting, også ender jeg opp på Stack Overflow hvor en annen idiot har lurt på det samme før meg.
«...også ender jeg opp på Stack Overflow hvor en annen idiot har lurt på det samme før meg.»
- Utviklere som jobber med Flutter, sier de aldri går tilbake
Tommel opp fra Mummi
Appen til Mikalsen, som fikk navnet MooMugs, lar brukerne lage seg kontoer for å blant annet holde orden på hvilke kopper de har i samlinga si, og lage ønskelister de kan dele med venner og familie med hvilke kopper de ikke har ennå.
For å få til dette måtte Mikalsen lage en database over alle de 114 koppmotivene som finnes der ute - og de ulike variantene av koppene som bærer dem.
De fleste bildene tar hun selv, med sin egen rikholdige samling, og infoen finner hun blant annet fra produsenten Arabia, på samlegrupper og fra appbrukerne som tar kontakt med henne når noe mangler.
- Men har du lov til dette, da? Av de som eier Mummi-navnet, mener jeg?
- Jeg turte ikke å legge ut noe før jeg hadde snakka med dem, men det har jeg gjort, og jeg fikk lov. De syntes det var veldig kult at dette kom fra en som selv var samler, så de synes det var helt greit, forteller Mikalsen om kontakten med finske Moomin Characters.
- Avstanden mellom web og native er større enn noen gang
Firebase + Flutter
Databasen har Mikalsen i Firebase, som hun også bruker til autentisering av de innloggede brukerne. Da både Firebase og Flutter lages av Google, skal det være en god utvikleropplevelse å bruke komboen.
- Jeg synes Flutter har fungert helt strålende, sier Mikalsen.
- Men så har jeg ikke brukt så mye native funksjonalitet, som kameraet eller varsler eller noe sånt, så jeg skal ikke uttale meg om hvor godt Flutter fungerer til den slags ennå.
Kodingen til både Android og iOS har foregått på én kodebase i VSCode, også har hun måttet innom iOS og Android sine utviklerverktøy for å få appene og oppdateringer ut i de respektive appbutikkene.
- Mesteparten av jobben med å få ut appen til begge plattformer, var å sette opp alt og få den til å kjøre hos begge. Så snart jeg hadde alle pakkene og oppsettet klart, har det gått ganske greit, forklarer apputvikleren.
- Jeg har ikke måttet gjort noen store tilpasninger til hver plattform, annet enn spesielle Apple-krav som for eksempel støtte til innlogging med Apple-konto, pluss håndtering av tilbakeknapp på Android.
«Hadde jeg gått inn i dette med formål om å tjene mest mulig penger, hadde nok appen sett veldig annerledes ut.»
Tusenvis av brukere
Appen har fått en varm velkomst av de overraskende mange Mummi-samlerne som finnes i inn- og utland. Foreløpig er det nesten 5.900 brukere i 58 land som har lagd seg en MooMugs-bruker uten å slette den igjen.
- Det er Mummi-samlere overalt, smiler Mikalsen, som gjennom en tremenning fikk appen oversatt til finnsk, i tillegg til engelsk og norsk.
Brukerne kan betale en engangssum, 33 kroner på iOS, for MooMugs+. Da kan de blant annet ha ubegrenset antall kopper, og se markedsverdien til samlinga si.
- Men det er bare for å få dekka mine egne kostnader ved dette, forteller Mikalsen, som blant annet må betale for Firebase-bruken og for utviklerkontoen hos Apple.
- Hadde jeg gått inn i dette med formål om å tjene mest mulig penger, hadde nok appen sett veldig annerledes ut.
- Det kule med macOS-utvikling, er at jeg kan lage apper jeg virkelig trenger daglig
Koding som hobby
Katrine Selnes Mikalsen brukte i underkant av et år på å lage MooMugs. Og fortsatt jobber hun med den hver eneste dag, ved siden av jobben sin, for å blant annet oppdatere databasen og svare på spørsmål fra brukerne.
- Men jeg gjør det jo fordi jeg synes det er gøy, understreker hun, som anslår at hun økonomisk sett går i null.
Selv om hun unektelig har hatt suksess som apputvikler, har hun ingen planer om å slutte som prosjektleder med det første.
- Burde flere få opp øya for koding som hobby?
- Absolutt! Jeg tror kanskje folk overvurderer hvor vanskelig det er. Om jeg får det til, kan hvem som helst få det til, om de bare er villige til å legge inn tida det tar, sier Mikalsen til kode24.
- For det har jo tatt litt tid.
«Om jeg får det til, kan hvem som helst få det til.»