Siden 2016 har andelen kvinner i teknologisektoren økt med beskjedne 2,2 prosentpoeng, ifølge tall fra Statistisk Sentralbyrå.
Med denne veksttakten vil det ta nesten 100 år å oppnå likestilling.
Tenk på det: Like lang tid som det tok å gå fra Alan Turings banebrytende arbeid med datamaskiner på 1940-tallet til 2040, hvor vi forhåpentligvis lever i en verden der teknologi har bidratt til å sette fart i det grønne skiftet og løse mange av de største globale utfordringene vi står ovenfor idag.
Samtidig jobber mange av oss hardt for å få flere kvinner inn i teknologi, og det er inspirerende å se alle initiativene som dukker opp. Men én ting skiller seg ut:
Det er ofte kvinnene som leder an, mens gutta ser på fra sidelinjen.
Så kjære tech-fyr, vi trenger deg.
Dere har størst mulighet
Hvis vi skal endre tech-bransjen, kan ikke majoriteten forbli passive tilskuere.
Det er mennene – som i dag utgjør flertallet – som har størst mulighet til å dra lasset. Dere sitter i nøkkelposisjoner, har påvirkningskraft og kan være med på å skape reell endring.
Mangfold er ikke en kvinnesak. Det er på høy tid at vi slutter å se på mangfold i tech som noe kvinnene alene må løfte. Dette er en oppgave vi alle må ta del i.
Tech-bransjen vil stå sterkere dersom den speiler samfunnet den skal tjene – og det krever handling fra oss alle.
Årets vinner droppa karriere-jag for å bli utvikler igjen: «Trives så godt!»
"Hva med gutta?"
Spørsmålet “Hva med gutta?” dukker ofte opp når prosjekter for å fremme kvinners deltakelse i tech settes i gang.
Men disse initiativene handler ikke om å skape konkurranse mellom kjønnene. Tvert imot handler det om å rette opp en samfunnskritisk bransje i ubalanse.
Å få flere kvinner inn i tech betyr ikke at menn mister muligheter. Det handler om å bygge en bransje som inkluderer hele samfunnet – og som skaper bedre løsninger ved å gjenspeile det mangfoldet vi faktisk lever i.
For at det skal skje må vi legge fra oss tankegangen om “oss mot dem” og kvinner vs. menn.
Dette handler ikke om konkurranse, men om samarbeid – om å bygge en bransje der mangfold er en styrke, og hvor det er plass til oss alle.
– Kvinner undervurderes, avbrytes, settes til husarbeid
Dette er også din kamp
Teknologi former fremtiden – enten vi snakker om helseapper, styringssystemer for havvindmøller, eller kunstig intelligens.
Når disse løsningene i hovedsak utvikles av menn, risikerer vi å lage produkter som ikke fungerer optimalt for andre enn menn. Teknologi i seg selv er ikke diskriminerende, men dataene vi bruker, og måten vi utvikler teknologien på, kan være det.
Derfor trenger vi flere kvinner i rommet – og vi trenger at du, kjære tech-fyr, er med på å åpne dørene.
Men det holder ikke bare å invitere kvinner inn. For å skape reelt mangfold må vi aktivt tilrettelegge for en kultur der kvinner kan være hele seg selv – uten å føle seg presset til å tilpasse sin personlighet eller sine perspektiver til en allerede mannsdominert teknologibransje.
Det handler om å gi rom til at kvinner kan bidra med sine unike erfaringer, ideer og tilnærminger, uten å måtte passe inn i eksisterende normer.
– Ikke overraskende at vi sliter med å nå 50% kvinner i tech
Hva kan du gjøre?
Du trenger ikke å bli leder for mangfoldsinitiativer eller holde store taler om likestilling.
Det handler om små, konkrete handlinger som kan utgjøre en stor forskjell.
Men først å fremst handler det om å være en synlig alliert. Løft andres ideer, støtt prosjektene som allerede finnes, meld deg som mentor, delta på arrangementer, eller still opp som frivillig.
Det viktigste er at du viser at du bryr deg – og handler.
Feirer bursdag med Miss Norway-show: «Kvalmt!»
Mangfold lønner seg
Dette handler ikke bare om kvinner.
Forskning viser at mangfoldige team er mer innovative, tar bedre beslutninger og skaper bedre resultater. Når vi får flere perspektiver inn, vinner alle – både bedriften, kundene og samfunnet.
Så kjære tech-fyr: Når neste mulighet til å fremme kvinners deltagelse i tech dukker opp, ikke spør «Hva med gutta?» eller tenk at dette er noe for damene.
Spør heller: «Hva kan jeg gjøre? Hvordan kan jeg bidra?»
Teknologi er motoren i arbeidet for en bærekraftig fremtid – og vi har ikke råd til å vente i 100 år med å finne de beste løsningene.
Fremtiden skapes nå, og vi trenger alles bidrag for å få dette til å bli en realitet.