Det som tidligere het Jenteprosjektet Ada øker fokuset på frafallsforebyggende arbeid under det nye navnet Ada.
Dette blir framtidas utviklerjobber i Norge
– Kjønnsbalanse i IT-bransjen er viktig for å kunne utvikle nye teknologier som passer til alle forskjellige brukere, forteller prosjektkoordinator Alis Wiken Wilson i Ada.
Prosjektorganisasjonen jobber for at flere kvinnelige studenter fullfører utdanningen sin i studieprogram med lav kvinneandel på fakultetet for informasjonsteknologi og elektroteknikk ved NTNU.
- Prosjektet motiverer kvinner
Prosjektet er tildelt rundt 2 millioner kroner og finansieres av NTNUs likestillingsmidler, IE-fakultetet ved NTNU og av sponsormidler fra næringslivet, ifølge NTNU egne hjemmeside.
Jeg hater bursdag på jobb
– Prosjektet vårt motiverer kvinner til å søke jobber i teknologibransjen etter fullført utdanning.
Wilson påpeker at å vite hvilke jobbmuligheter du har ved å studere teknologi er er en viktig motivasjonsfaktor for å få kvinneandelen til å fullføre studiene.
– De fleste av våre kvinnelige studenter har fått relevant jobb før de er uteksaminert.
Samarbeider med 40 bedrifter
En viktig faktor for at mange av de kvinnelige studentene har sikret seg arbeid før endt studie har nok vært det tette samarbeidet med aktører innen næringslivet.
Selv opplevde Wilson å bli helt sjokkert over alle mulighetene IT-verden hadde å by på.
Pentagon tror AI-teknologi kan forutse hendelser i fremtiden
– Jeg husker jeg fikk helt bakoversveis av å få innblikk i alle arbeidsmulighetene som finnes, som jeg ikke ante eksisterte før jeg startet på studiet, sier hun.
I dag har prosjektorganisasjonen Ada et karrierenettverk med hele ulike 40 bedrifter.
I tillegg holder Ada såkalte Codehubs der eksterne bedrifter holder kurs om forskjellige relevante teknologier som brukes i næringslivet.
– Vi har også et karrierenettverk bestående av over 30 teknologibedrifter som blir invitert på arrangementer der bedriftene får bli kjent med studentene samtidig som studentene får bygge nettverk med næringslivet.
"Ada" arrangerer både foredrag hvor de kvinnelige studentene får høre om reelle erfaringer og historier fra tidligere studenter og kvinner i teknologibransjen, og sosiale arrangementer for at jentene på fakultetet skal bli bedre kjent med hverandre.
Activision Blizzard: Seksuell trakassering ledet til søksmål, streik og boikott
Hvordan har responsen vært fra jentene på fakultetet IE?
- Responsen har vært utrolig bra, og vi opplever at disse arrangementene øker trivselen til jentene under studiene, og gjør dem sikrere på at de har valgt en spennende og fremtidsrettet utdanning, svarer Wilson.
– Vi har inspirert andre fakulteter
Hun mener Adas resultater er et eksempel til etterfølgelse for resten av NTNU, men også de universitetene i Norden som tester deres modell.
– Vi har inspirert andre fakulteter som nå har startet liknende prosjekter for andre bransjer, sier hun, før hun fortsetter.
– Vi har også motivert de studieprogrammene som sliter med lav andel gutter til å jobbe målrettet for økt kjønnsbalanse.
SSB: 4 av 5 er menn
De siste årene har antall IT-yrker økt. Likevel er andelen kvinner som jobber innen for bransjen stabilt lav, ifølge tall fra SSB.
De viser at mellom 2015 og 2020 tilsvarte andelen kvinner innen IT-yrket mellom 19 og 21 prosent.
Det betyr at kun hver femte IT-ansatt er kvinne.
Videre informerer byrået at i IT-yrkene i 2020 var kvinneandelen lavest blant programutviklere (12 prosent), nettverks- og systemteknikere, IKT (12 prosent), og tele- og IKT-installatører (7 prosent).