En ny trend blant tech-selskap i USA er dårlige nytt for mellomledere.
De skal nemlig ut.
"Flattening" kalles det, eller utflating på norsk, og alle de store tech-gigantene fra Amazon, til Meta, Salesforce og selvsagt Twitter har slengt seg på bølgen.
Meta sparker tusenvis av ansatte - igjen
Prøver å bli mer effektive
"Det ser ut til at det er ti personer som leder for hver person som koder", skrev Elon Musk i en tweet, da han tok over styring i Twitter i oktober i fjor.
Deretter beordret han alle mellomledere i Twitter sin utviklingsavdelingen til å begynne å skrive kode.
Mark Zuckerberg er en annen leder som har uttalt at han ønsker å skjære ned på mellomledere. I januar i år sa han i et intervju at han ønsket seg flere som koder, designer eller selger, og færre "ledere som leder ledere". For Zuckerberg er målet å flate ut organisasjonen, slik at dem som produserer har mer å si.
De store tech-selskapene ser på dette som en form for effektivisering, skriver Business Insider, som mener dette er en konsekvens av at man har ansatt for mange folk gjennom pandemi-perioden.
Enkelte har til og med tatt til orde for at mange mellomledere i Silicon Valley ikke jobber i det hele tatt: "Fake work", blir det kalt, og kjennetegner ansatte som bare benytter seg av godene i store tech-selskap, uten å bidra praktisk til produktene. Og for å ikke drive med falsk arbeid må man begynne å kode, i følge eliten i Silicon Valley.
Bedrifter over hele landet skriker etter flere utviklere
Advarer mot følger
"Et gøyere sted å jobbe", er slik Mark Zuckerberg omtaler målet hans om at Meta skal ha færre mellomledere.
Men, i følge professor Anna Travis, ved New York University sin School of professional studies, gir det ikke utelukkende positive effekter å kutte ut alle mellomledere.
Hun advarer om at det på kort sikt kan virke lokkende å flate ut organisasjonen og ha mindre hierarki, siden det korter veien mellom produktutvikling og kunden, og gir mindre byråkratiske prosesser.
For ambisiøse unge utviklere kan derimot arbeidsplassen virke uattraktiv om det ikke finnes en tydelig karrierestige i selskapet, hvor man ikke får anledning til å klatre til en lederrolle, sier Travis til Business Insider.
Dessuten kan fjerning av for mange lag med ledelse skape ekstra-arbeid for de gjenværende lederne. Og gode ledere skal man ta vare på, i følge en ny undersøkelse fra McKinsey. De kan nemlig føre til mye mer effektive team.