Kjøper datamaskin til 225 millioner, «for å henge med i AI-kappløpet»

En historisk kraftig superdatamaskin skal gi Norge bedre forutsetninger innen AI-forskning. – Vi må sørge for at vi har nok regnekraft selv, sier statsråden.

Oddmund Hoel kan smile etter over at Norge har kjøpt ny superdatamaskin. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB
Oddmund Hoel kan smile etter over at Norge har kjøpt ny superdatamaskin. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Regjeringen har lovet å bruke minst en milliard kroner på norsk AI-forskning de fem neste årene.

Et ledd i dette arbeidet har vært å sikre nok regnekraft til å følge opp satsingen.

Nå har regjeringen signert kontrakten som skal sikre dette, melder de i en pressemelding torsdag morgen.

Kraftigste i norsk historie

Norge får en ny superdatamaskin. Den blir levert fra Hewlett Packard Enterprise Norge som vant anbudskonkurransen i slutten av mai. Kontrakten har en verdi på 225 millioner kroner.

Den nye superdatamaskina vil bli den kraftigste i norsk historie. Ifølge regjeringen vil den gi et betydelig løft for nasjonal forskning og innovasjon innen AI.

– Dette er et stort steg videre for Norge som kunnskapsnasjon. For å henge med i AI-kappløpet, må vi være mindre avhengige av utenlandske aktører. Vi må sørge for at vi har nok regnekraft selv. Det er avgjørende for å sikre norsk kunnskapsberedskap og nasjonal trygghet, sier Oddmund Hoel, som er statsråd for forskning og høyere utdanning.

For alle norske forskere

Forsking innen stadig flere fagområder er datadrevne, skriver regjeringen. Følgelig har behovet for regnekraft blitt nesten umettelig. Dette gjør superdatamaskiner til absolutt nødvendige verktøy for dataorientert forsking innenfor område som for eksempel medisin, klima, språk og kunstig intelligens.

Samtidig er slike maskiner kostbare, utfordrende å drifte og de krever spesialkompetanse for å bruke. Derfor er det hensiktsmessig at staten selv eier nasjonale superdatamaskiner som kan brukes av forskere, skriver regjeringen.

Tilgangen til maskinen skal være uavhengig av forskningsinstitusjon, fagområde eller hvor forskerne kommer fra i Norge.