Kjøpte domene for å shoppe som et annet firma

Lagde seg falsk epost-adresse for å lure blant annet Komplett. Nå er han fradømt retten til domenet.

I klagen trekkes et forsøk på handel hos Komplett.no som et eksempel på hva domenekjøperen skulle bruke domenet til. Bildet er fra en annen anledning. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB
I klagen trekkes et forsøk på handel hos Komplett.no som et eksempel på hva domenekjøperen skulle bruke domenet til. Bildet er fra en annen anledning. 📸: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

Noen er kreative i jakten på nytt teknisk utstyr, viser et ferskt vedtak fra Domeneklagenemnda.

Som kode24 har omtalt nylig, kan nemnda «fradømme» folk og foretak retten til et norsk domene.

Det ble også utfallet for privatpersonen som prøvde å få handlet hos Komplett, med en epost som framsto å tilhøre et annet firma.

Stor aktør bak klageren

Domenenavnet 1912holding.no ble registrert 13. april i år av en privatperson.

28. mai sendte selskapet 1912 Holding AS inn en klage til Domeneklagenemndas sekretariat, og krevde at domenet ble overført.

Domeneklagenemnda oppgir ikke hvem som er innklaget, siden dette er en privatperson. Klageren er derimot kjent, og i topp av selskapspyramiden finner vi familien Andresen, gjennom deres Ferd-konsern. Selskapet 1912 Holding AS ble opprettet tilbake i 2013.

Klageren mener domenet med identisk navn er blitt registrert for å kunne kjøpe varer i selskapets navn.

Klageren har ikke gitt noe tilsvar til Domeneklagenemnda.

Forsøk hos flere nettbutikker

Ifølge klageren er det opprettet en epostadresse i navnet til styrelederen i 1912 Holding AS. Denne skal ha blitt brukt i forsøk på å handle hos flere nettbutikker, ved å opprette 1912 Holding AS som ny kunde hos dem.

– Klager har dokumentert at domenenavnet er registrert som ledd i et identitetstyveri, skriver nemnda.

Dokumentasjonen skal vise et forsøk på kjøp hos Komplett i klagers navn. Ifølge nemnda skal også den innklagede ha laget en falsk oppføring av selskapet hos 1881.no, der styreleders falske epost og domenenavn ble oppført.

Nemnda mener det er bevist at domenet er blitt registrert i «ond tro», og har avgjort at domenet skal overdras til 1912 Holding AS.