– Ser mange som ikke har troa på at det er mulig å nesten bli helt uavhengige av selskap i USA, men joa, det er fint mulig – ettersom vi allerede har gjort det.
Det skrev Jon Brede Skaug i kommentarfeltet til et nyhetsbrev undertegnede skrev nylig, med tittelen "Bør utviklere finne europeiske alternativer?"

Bør utviklere finne europeiske alternativer?
Skaug forteller til kode24 at selskapet han jobber i, Offcenit, har jobbet målrettet med å prøve å bli mest mulig uavhengig av amerikanske selskaper.
Og årsaken er ikke bare usikkerheten knyttet til bruk av de amerikanske tech-gigantene, men også at de vil unngå "innelåsing", uforutsigbare kostnader – og at det skal være lett å flytte tjenestene om de trenger det.
Løsningene man bygger selv, blir på mange måter bedre, mener Skaug:
– Det du får hos Azure, Google og andre er noe som skal dekke behovet til mange målgrupper. Dermed får du en tung plattform, med et dashboard som skal dekke hele økosystemet.
«Du får en tung plattform, med et dashboard som skal dekke hele økosystemet.»
Datasenter i Finland
Skaug jobber sammen med to andre kollegaer i et et lite selskap som heter Offcenit. Før han selv begynte i selskapet, baserte Offcenit seg på en Kubernetes-plattform levert av DigitalOcean.
Dette var et fornuftig valg når man skulle drifte veldig mange tjenester med få ansatte. Men da Skaug begynte i selskapet begynte de å se på hvordan de kunne flytte Kubernetes-clusteret sitt fra Digital Ocean til Hetzner.
– Jeg hadde allerede jobbet en del år med kombinasjonen av Hetzner og Kubernetes, og hadde gjort meg ganske mange erfaringer rundt det å kjøre så mye som mulig selv, sier Skaug.
Samtidig undersøkte de hvordan de kunne bli mest mulig uavhengig av andre selskaper ved å bygge en mest mulig gjennomtenkt løsning fra bunnen av, basert på mye åpen kildekode-basert programvare.
– Ikke alt er på plass ennå, men vi er nesten allerede uavhengig av selskaper i USA, og holder på å flytte det som mangler.
Nå kjører mye av Offcenits løsninger i Hetzners datasenter i Finland. Det vurderes også andre alternativer utover Hetzner.
Billigere og mindre komplekst
– Er det å være uavhengig av selskaper utenfor Europa noe kundene deres er opptatt av?
– De små kundene har ikke vært så opptatt av dette, men det er noe som opptar mange litt større aktørerer.
– Noen har vært veldig frempå, mens andre har et håp om at det kanskje ikke blir et stort problem. Det har derimot vært en holdningsendring og et skifte av fokus jevnt over hos alle etter nyttår, sier Skaug.
Det å kunne si til kundene at de har full kontroll på hvor dataene ligger og hvordan de flyter gjennom systemet er verdifullt, mener han.
– Og vi kan gi en garanti til kundene når det gjelder personvern.
«Vi har fått internkompetanse på å drifte det selv, og i open source-alternativene vi bruker er det mye mer muligheter til å koble sammen ting.»
En bonus ved å sette opp en egen løsning, er at den har blitt mindre komplisert og billigere å drifte.
– Jo mer vi har fått over, jo mindre hodebry er det. Vi kan styre ting selv, og kjenner systemet. Vi har fått internkompetanse på å drifte det selv, og i open source-alternativene vi bruker er det mye mer muligheter til å koble sammen ting, sier Skaug.
Ta høyde for at noe kan forsvinne
I tillegg til å sette opp Kubernetes selv, har Offcenit også måttet bygge mye rundt for å automatisere, sette opp CI/CD-pipelines, og så videre.
Mens de fleste bruker amerikanske tjenester som Microsoft GitHub, har Skaug klart å finne et ikke-amerikansk åpen kildekode-alternativ han mener er bedre.
– Vi bruker Forgejo, som er en fork av Gitea, som igjen er en open source klone av GitHub.
Skaug mener Github stagnerte for 10 år siden, og Forgejo er mindre restriktivt og har større muligheter for egen tilpasning. I tillegg er den kompatibel med GitHub Actions.
– Da vi brukte GitHub var det enkelt å komme igang, men så snart du skulle gjøre noe som ikke var helt A4 ble det vanskelig. Hvorfor ikke bare gjøre det på noe du eier selv?
Vil konkurrere med de store
Skaug forteller at Offcenit nå jobber med et ganske ambisiøst prosjekt der målet er å bygge en PaaS (Platform as a Service)-løsning som skal være et alternativ til de største skyplattformene mange i Norge bruker. Alt sammen basert på mest mulig europeiske løsninger og uten dataoverføring til USA.
Ettersom Offcenit er et lite selskap og mange ifølge Skaug forbinder små selskaper med stor risiko, er planen å bygge en løsning som det skal være veldig enkelt å gå bort ifra om man ikke ønsker å bruke den lenger.
– Målet er å gå helt bort fra vendor-lock og heller tillate kundene våre å like enkelt å gå bort fra, som det er å komme til oss i første omgang. Alt ligger i Git, og du har tilgang på alt.

Jotta og Telenor med ny gigasky, etter økt USA-skepsis
Skaug sier mange bedrifter har veldig mange systemer og ting de ikke tenker over, som kan ha mye å si for driften av selskapet. Det kan gjøre dem sårbare, advarer han.
– Tenk på hva som er mest kritisk for at du skal fungere i hverdagen. Bytt ut litt, sakte men sikkert. Det behøver ikke være open source – men tenk over hva som vil skje om dette forsvinner. Kan du fikse det fort?
