kode24-prisen 2024: Stem fram dine favoritter blant de 35 nominerte!

Hvem fortjener Årets stemme, og hvem skal straffes med Årets kaktus? Du bestemmer!

kode24 har nominert fem stykker i sju kategorier, 35 totalt, til årets kode24-priser. Stem fram dine favoritter! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
kode24 har nominert fem stykker i sju kategorier, 35 totalt, til årets kode24-priser. Stem fram dine favoritter! 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

For femte året på rad skal kode24 dele ut våre kode24-priser. Dette er vår takk til alle folka som gjør bransjen vår til Norges beste sted å være.

Bransjen er langt fra perfekt, såklart, men det er noe av poenget her:

Årets 35 nominerte har med sin åpenhet, sitt mot eller sin oppfinnsomhet bidratt til å gjøre oss nettopp enda bedre. Med unntak av de som er nominert til Årets kaktus, da. De kan ta seg ei bolle.

kode24-redaksjonen gjør nominasjonene, men hvem som stikker av med seierne er det du som bestemmer:

Vi åpner nå årets avstemming, hvor du må avlegge din stemme i alle kategorier. Det er syv kategorier, med fem nominerte i hver, og alle vinnerne skal få sin heder og ære utover romjula og nyåret.

📢 Stem her: kode24-prisen 2024

Gratulerer mye til alle de nominerte, tusen hjertelig takk til alle som bidrar til både bransjen vår generelt og kode24 spesielt, og her er de nominerte til kode24-prisen 2024:

🤯 Årets historie

De nominerte i Årets historie har overraska, rørt eller engasjert oss mest i år:

  1. Shortcut-bråket
    Lørdag 27. april smalt bomba: Sofie Staal fortalte E24 sin historie om seksuell trakassering i Shortcut – den aller mest kjente apputvikleren i Norge. Senere fortalte hun kode24 at mange andre i bransjen hadde liknende historier, men det hjalp lite for Shortcuts del – flere kutta dem som apputvikler, og da sommeren kom kutta Shortcut seg med ansatte.
  2. Eyeon Group-bråket
    I november ble Domeneshop-kunder ringt av pågående, svenske selgere fra Eyeon Group som ville selge dem et sikkerhetsprodukt – og de fikk regning uansett om de takka ja eller nei. Samarbeidet ble avslutta, men Eyeon Group ringte videre under navnet Protectia til domeneeiere, under påskudd av samarbeid som aldri hadde funnet sted. Mange registrarer advarte kundene sine mot det de kalte svindel, og kode24 fikk opptak fra en samtale hvor svenskene blir tatt i blank løgn. Det endte med juridiske trusler, og Protectia har nå sagt at de har trukket seg fra det norske markedet – inntil videre.
  3. SALT-bootcampen
    kode24 snakka i juni med kunder av bootcampen SALT, som raste mot det de så på som brudte løfter. Kort fortalt; det viste seg at det ikke var så enkelt å få elevene ut i jobb, og svenskene i SALT mente de aldri hadde lova dem det, heller. Senere snakka vi med ei som måtte betale bootcampen 125.000 kroner for å slippe å gå arbeidsledig, hvorenn absurd det høres ut, og dette ble også det siste vi hørte – for nå har også disse svenskene trukket seg ut av landet. Bootcampens fall har også farga vår dekning av andre bootcamper, som TikTok-farsotten Allcode, og den forhåpentligvis langt mer seriøse Loop Academy.
  4. NUUGs missekåring
    Vi trodde knapt våre egne øyne da vi så at Unix-gjengen i NUUG skulle feire 40-årsdag med Miss Norway-kåring på Rebel. Mange var mildt sagt skeptiske, mens andre lesere mente at vi skapte storm i et vannglass. Saken, sammen med en famøs hendelse fra Palo Alto, har prega årets dekning av mangfold som ett eksempel på at vi kanskje har noen utfordringer med kvinnesynet vårt.
  5. Chowdhury og co. kastes ut av landet
    I februar fortalte kode24 historien om hvordan studenten Habibul "Mursaleen" Chowdhury risikerte å bli kasta ut av landet, etter å ha sendt over 1.200 jobbsøknader uten hell. Artikkelen bidro til at mange engasjerte seg, og i mai kunne vi melde at Chowdhury får bli. Men han er dessverre ikke alene om problemstillingen, og i juni fortalte Zain Ul Abdin at han risikerte å bli kasta tilbake til Pakistan. Isaac Gray advarte om at Norge ikke gjør det de bør for å ansette utlendinger, og Henrik Holum mente kundene har skylda for at de må kreve norskkkunnskaper for sine nyansatte.

📢 Hva synes du fortjener Årets historie? Stem her!

🪀 Årets trend

De nominerte er trendene vi har sett prege bransjen vår aller mest i året som har gått, på godt eller vondt:

  1. Drittifisering av internett
    Macquarie Dictionary kåra "enshittification" som årets nyord. Ordet betyr at en tjeneste bare blir mer og mer dritt, fordi innholdet blir dritt. Tenk Facebook – eller, tenk hele internett. For 2024 starta med artikler om at det blir stadig vanskeligere å google ting fordi internett er full av AI-generert dritt, vi har sett hvordan stadig flere Wikipedia-artikler er AI-generert dritt, sosiale medier flommes over at AI-generert dritt, og det er lett å være enig med David Skaufjord som i år slo fast: – Jeg trives ikke lenger på internett.
  2. AI-koding
    Å bruke AI til koding er ikke nytt i 2024. Men vi synes 2024 har vært året hvor AI-koding ble stuerent – og noe langt mer enn å bare kopiere inn snutter fra ChatGPT eller få litt hjelp hist og pist av Copilot. Våre egne undersøkelser viser at 4 av 5 nordmenn nå koder med AI, store aktører som Vegvesenet har omfavnet konseptet, egne editorer for AI-koding som Cursor har omvendt selv skeptikerne, og vi har kommet dit at det ikke lenger er snakk om hvorvidt AI hører hjemme i kodingen vår – men hvordan.
  3. Hybridkontor
    "Kyss hjemmekontoret farvel i 2023" skrev kode24s Jørgen Jacobsen i 2022. Så kom 2023, og hver fjerde norske utvikler satt på kontoret hver dag. Stadig flere saker fulgte, spesielt fra USA, om tilbake på kontoret-bølgen, og da vi så på nye tall for 2024 ble vi overraska over at tre av fire fortsatt har hjemmekontor. I vinter har vi derfor snakka med en haug norske selskaper, og alle melder det samme: Det er hybridkontoret som funker. Og sånn tror vi det vil fortsette i 2025, også.
  4. Dumpe C/C++
    I starten av året gikk Det Hvite Hus ut og ba utviklere slutte med programmeringsspråk som ikke var minnesikre. Som i C og C++. Utover året har stadig flere sagt det samme, blant annet FBI. Og på NDC TechTown på Kongsberg ble det sagt at C++ kan bli det nye Cobol. Så hva skal man nå bruke? Rust, blant annet, som giganter som Google nå gjør så godt de kan med å bytte til, men har skapt mye debatt i blant annet Linux-miljøet.
  5. Inhousing
    2024 har bydd på mange nedbemanninger i Norge, men også det motsatte: Inhousing, altså det å gå fra å ha konsulenter til egne utviklere. Store aktører som Politiet, Posten, Tine og KLP har i år sagt at de vil inhouse, og flere mener at det også er sånn utviklerne helst vil jobbe.

📢 Hva synes du er årets viktigste trend? Stem her!

🔥 Årets debatt

De nominerte til Årets debatt er temaene vi har sett mest engasjement rundt på kode24 og bransjen generelt:

  1. Hjemmekontor
    Går du til hjemmekontor24.no, kommer du til kode24.no. Altså bokstavelig talt; Mikael Brevik har kjøpt domenet og fiksa årets dyreste spøk. Men vi skal være helt åpne på at det har vært mye hjemmekontor-artikler i år. Som i fjor. Selv om alle egentlig mener det samme: Joda, hjemmekontor kan funke, men joda, kontoret har også noe for seg, det også.
  2. AI
    Digitaliseringsminister Karianne Tung mener at offentlig sektor skal hive seg over AI med nebb og klør. Christin Gorman mener dette er et merkelig mål å ha. Undertegnede mener NHO sine AI-uttalelser er idiotiske. Og er AI egentlig en bærekraftig, ønsket greie i det hele tatt – eller starten på slutten?
  3. Gaza
    Israels herjinger fortsetter, og saken har ikke bare prega oss som mennesker i 2024, men også debatten i bransjen. Bør norske IT-selskaper si noe? Bør norske utviklere mene noe? Er det greit at IT-giganter leverer løsninger til Israels bombing den ene dagen, og snakker på norske konferanser den andre? Og har vi i bransjen i det hele tatt noe ansvar for det som foregår?
  4. Kjønn
    Det mangfoldsspørsmålet som prega 2024 mest for oss, var uten tvil kjønn. Det starta med Sofie Staals Shortcut-anklager, fortsatte med NUUGs missekåring, ble satt på plakaten av Caroline Winther og Aurora Christine Hofman på Javazone og runda av på selveste mannedagen av Celise Skaar.
  5. Juniorer
    Hele de norske økonomien har slitt i år, og konsulentbransjen spesielt. Da har det frista lite å ansette utviklere som ikke yter hundre prosent fra dag én, og dermed har nyutdanna også i år slitt med å komme seg inn på markedet. Selv om mange har vært ute i kode24 og snakka om hvor viktig juniorene er, på så mange måter, for både bransjen og de stakkarne det gjelder.

📢 Hva synes du har vært Årets debatt? Stem her!

📢 Årets stemme

De nominerte i Årets stemme er folk som bruker stemmen sin for å dra bransjen vår videre – i riktig retning:

  1. Sofie Staal
    At Sofie Staal stod fram med historien sin fra Shortcut var ikke bare viktig for å rydde opp i ukulturen der, men også i hele bransjen. Og at hun har stilt opp i artikler, podcaster og konferanser gjennom året som har gått, har ikke bare gitt støtte til alle som sliter med liknende problemer, men også grobunn for en sunn og viktig debatt som vi alle kommer til å nyte godt av i lang tid framover.
  2. Caroline og Aurora
    Foredraget som gjorde størst inntrykk på oss i 2024 kom fra Caroline Winther og Aurora Christine Hofman i NAV IT på Javazone – et foredrag de også har holdt andre steder i år. "Mener kvinnelige utviklere undervurderes, avbrytes, settes til husarbeid" var vår tittel, og med ingressen "De forteller om ensomhet, trakassering, manglende mulighet til å bli forfremma, følelse av ikke hørt" tror jeg flere enn oss gikk derfra med et nytt syn på ett og annet rundt mangfold i bransjen vår.
  3. Eivind "PizzaGutt" Nygård
    Vi har diskutert hjemmekontor til krampa tar oss, men ikke før på tampen av 2024 fikk vi innlegget som tok debatten til et helt annet nivå og gjorde stort inntrykk på mange: Eivind fortalte åpenhjertig om sitt liv med store funksjonsnedsettelser, og hva hjemmekontor kan bety for sånne som han.
  4. Erlend Schei
    Erlend Shei jobber på dagtid som utvikler Oslo Origo, og på kveldstid er han superhelt: Erlend står bak innsamlingsaksjonen Nerd Aid, som i år samla over en million kroner til Gaza, og som før har samla millioner til blant annet Ukraina. Vi ser selv på blant annet LinkedIn hvordan han står på og bruker stemmen sin for helt konkrete og konstruktive resultater, og det står det ekstremt stor respekt av.
  5. Tech-folk for fred i Gaza
    I Norge ser du dem under litt forskjellige paroler, som «Tech-folk for fred i Gaza», «Tech mot folkemord», «Ingeniører mot folkemord» eller «No tech for genocide», med blant annet Espen Daløkken i spissen. Vi møtte dem utenfor Javazone, og de har stått utenfor GoForIt-konferansen «Fremtidens AI». At de faktisk går ut i bybildet på denne måten er forfriskende i 2024, og budskapet deres er vanskelig å være uenig i.

📢 Hvem synes du fortjener Årets stemme? Stem her!

🌵 Årets kaktus

De nominerte i Årets kaktus har gjort seg fortjent til å stikke seg litt på en nål eller to:

  1. Student-mishandlere
    Her er hvordan du ikke skal behandle studenter: Ikke be dem søke på sommerjobber ett år i forveien, og hvis du først er så hensynsløs at du gjør det, ikke avbryt kontraktene du har signert med dem når du innser at markedet endrer seg i løpet av et år.
  2. Usaklige nedbemannere
    Vi håper få selskaper nyter å nedbemanne, men det finnes gode og dårlige grunner til å gjøre det mange selskaper i Norge har gjort i år. Kaktus-tryne Elon Musk liker å gjøre det med kontortvang, NSM har ansatt for mange, flere nedbemanner samtidig som de tar seg utbytte, mange peker på ting som kan oversettes til «la oss erstatte folk med AI» – og akkurat sistnevnte er vi redd for at vi vil se mye til i 2025.
  3. AI-maserne
    «AI-toget går nå!» roper disse gærningene og veiver med armene, mens vi ser oss forvirra rundt og lurer på hva i alle dager de snakker om. Digitaliseringsminister Karianne Tung er kanskje verst i klassen her, men hun er ikke alene – ta deg en tur på LinkedIn, så ser du hva vi snakker om. I 2025 må vi slutte å snakke om AI for AIs skyld, og heller om problemene vi prøver å løse.
  4. Innleiereglene
    Vi hadde håpa å slippe dette i år, fordi vi synes dette helt ærlig er litt kjedelig og veldig komplisert å skrive om, men innleiereglene fortsetter å skape kaos også i 2024. Nå er vi både lei av å skrive om det, og lei av at våre kjære bransjekolleger sliter med det, så la oss finne ut av dette røret snart.
  5. Kontorpiskerne
    Jada, joda; kontoret er fint, men det er hjemmekontoret også, og vi har allerede slått fast at hybrid er veien å gå. Så hvorfor insisterer enkelte ledere fortsatt på at det skal bli full stopp på hjemmekontor? Og hvorfor kommer de aldri med noen reelle argumenter, annet enn at det skal «bygges kultur» eller «være rettferdig for alle»?

📢 Hvem synes du fortjener Årets kaktus? Stem her!

👑 Årets koder

De nominerte i Årets koder er folk vi har prata med i vår spalte Ukas koder, som har gjort ekstra inntrykk på oss i år:

  1. Monica Beate Tvedt
    Monica Beate Tvedt er noe så forfriskende som en leder som vil kode. «Jeg elsker det!» sier hun i Ukas koder-intervjuet, og vi elsker det. Plusspoeng også for at hun stiller opp på kode24-dagen 4.0 i mars 2025!
  2. Ada Elise aka Kodebonden
    «Bonde og utvikler er kanskje en uvanlig kombinasjon, men Ada Elise angrer ikke et sekund på at hun satset på en utviklerkarriere ved siden av gårdsdriften» skrev kode24, og vi heier på utradisjonelle utviklere som henne.
  3. Aurora Scharff
    «Aurora (25) prater på internasjonale konferanser: – Målet mitt er å bli enda mer komfortabel i rollen etter hvert» skrev vi om Aurora, og siden den gang ser det ut til at hun har blitt nettopp det, med talejobber på digre konferanser som Next.js Conf – og ikke minst; kode24-dagen!
  4. Eirik Lie
    Skal utviklere bare gjøre alt sjefen ber om? Nei, selvfølgelig ikke, og Eirik fortalte om hvordan han så seg om etter andre jobber etter å ha fått et oppdrag han ikke var komfortabel med. Det heier vi på.
  5. Silja Stubhaug Torkildsen
    Silja fortalte åpenhjertig om sin opplevelse av å måtte bevise at hun kan, til tross for sin unge alder. Og hvordan det oppleves når du ikke får den æren du fortjener for jobben du gjør. Siden har flere fortalt om liknende problemer, så her traff hun åpenbart en nerve.

📢 Hvem synes du bør bli Årets koder? Stem her!

🧶 Årets hobbyprosjekt

De nominerte i Årets hobbyprosjekt har brukt fritida til å lage ting som inspirerer oss:

  1. Konsulentkarma
    Anders Rodem og Mikkel Svartveit studerte ved NTNU, og leste med interesse alle artiklene på kode24 om studenter som fikk avlyst både sommerjobber og nye stillinger. Derfor lagde de sida Konsulentkarma.no, som fikk mye kritikk, men enda mer skryt. Et hobbyprosjekt med politisk brodd, med andre ord – og sånt ser vi gjerne mer av.
  2. Soda Pop
    De beste hobbyprosjektene er de du faktisk får lyst til å bruke selv – og hele redaksjonen kasta seg over appen Soda Pop da vi fant den. Sabine Seljeseth lagde sommerens beste og søteste app for å rangere brus – og var åpen om at det kosta henne noe å gi den ut. Det er hun ikke alene om å føle, men ganske alene om å si høyt.
  3. OPRA
    Kristofer Giltvedt Selbekk er et kjent navn for kode24-lesere, og de siste åra har han drevet hobbyprosjektet OPRA. Dette er et fordelsprogram for «operative», altså blant annet politifolk, forsvaret og folk i frivillige redningstjenester. Med 30.000 påmeldte og et initiativ som både gir komersiell mening og mening sånn rent medmenneskelig, er dette noe det står respekt av.
  4. AI-fuglekassa
    «Jeg tenkte det kunne vært et fint prosjekt med familien. Men så blir jo far litt engasjert!» sa trebarnsfar og utvikler Amund Skullerud til kode24 om årets kanskje morsomste hobbyprosjekt. Her er det mye å ta av, men kort fortalt dreier det seg om et kamera i en fuglekasse, AI som kjenner igjen hva som flakser rundt, og diverse stemmer som kan fortelle deg ett og annet om fugler. «Litt engasjert», indeed.
  5. Musikkbenken
    Vegar Gamnes bygde en benk. En magisk benk. «Den spiller musikk når to personer sitter der, holder hver sin hånd på hvert sitt armlene, og så holder hverandre i hendene. Det er da magien skjer» skrev Vegar, og for oss er dette selve spydspissen av meningløse, men akk så meningsfulle, hobbyprosjekter.

📢 Hva synes du har vært Årets hobbyprosjekt? Stem her!