kode24s redaksjonelle retningslinjer

kode24s redaksjonelle virksomhet skal være uavhengig, pålitelig og korrekt. Sånn gjør vi det.

kode24s redaksjonelle virksomhet styres av pressens etiske regler, blant annet «Redaktørplakaten» og «Vær Varsom-plakaten», i tillegg til våre egne redaksjonenne retningslinjer, som beskrevet her.

Kort fortalt handler alt om at kode24s redaksjonelle virksomhet skal være uavhengig, pålitelig og korrekt.

kode24s redaksjonelle virksomhet inkluderer blant annet redaksjonelt stoff på kode24.no, redaksjonell podcast, redaksjonelle arrangementer og redaksjonelt innhold på sosiale medier.

§ kode24s redaksjonelle vs. kommersielle innhold

kode24 har et strengt skille mellom redaksjonelt og kommersielt innhold:

  • Redaksjonelt innhold er alt du ikke kan betale for. Redaksjonelt innhold er produsert eller publisert av kode24s redaksjon, altså journalister, på bakgrunn av redaksjonelle vurderinger, uten noen form for innblanding fra kommersielle hensyn.
  • Kommersielt innhold er alt du kan betale for. Kommersielt innhold er produsert eller publisert av kode24s kommersielle avdelinger, på bakgrunn av kommersielle vurderinger, uten noen form for innblanding fra redaksjonen.
  • Poenget med skillet er å sørge for at alt redaksjonelt innhold er til å stole på, og for å sørge for at vi er et uavhengig medie. Ingen har betalt oss for å publisere det redaksjonelle vi publiserer, og ingen som betaler oss for kommersielt innhold skal ha noen innvirkning på redaksjonelt innhold.
«Redaksjonelt innhold er alt du ikke kan betale for.»

§ kode24s objektivitet

kode24 dekker det løpende nyhetsbildet på en objektiv måte:

  • Bransjen vår består av mange ulike mennesker med mange ulike meninger. Dette skal kode24 reflektere.
  • kode24 etterstreber objektiv journalistikk, som blant annet betyr å dekke alle sider av en konflikt, og viderebringe meninger ikke redaksjonen selv nødvendigvis deler.
  • kode24s redaksjonelle medarbeidere kan likevel fremme egne meninger i kommentarstoff. Vi sørger da for at dette tydelig merkes, og ikke står i veien for en objektiv dekning av det aktuelle temaet videre.

§ kode24s leserinnlegg

kode24 legger til rette for en god debatt, gjennom blant annet leserinnlegg:

  • kode24 skal tydelig merke alle innsendte leserinnlegg. Her vil vi blant annet fortelle at meningen som kommer fram i innlegget ikke nødvendigvis deles av redaksjonen.
  • kode24 forbeholder oss retten til å takke nei til innsendte leserinnlegg på bakgrunn av en redaksjonell vurdering, inkludert at vi vurderer meningen som kommer fram som skadelig.
  • kode24 skal også publisere meninger som kan provosere. I enkelte tilfeller har vi da et spesielt ansvar for å sørge for balanse, for eksempel ved å innhente meninger som går i en annen retning.

§ kode24s kilder

kode24 har et godt forhold til våre kilder, men vårt ansvar og lojalitet ligger hos leserne:

  • kode24 gjør egne vurderinger av hvilke sitater vi velger ut fra både muntlige og skriftlige intervjuer og kilder.
  • Sitatsjekk kan avtales i forkant av et muntlig intervju, men kilder gis da ikke anledning til å endre egne uttalelser etter eget skjønn, eller trekke uttalelser som er gjengitt riktig. Sitatsjekk innebærer å kun få se egne sitater, eventuelt med oppgitt kontekst.
  • Alle vinklinger, altså blant annet overskrifter, ingresser og bilder, styres av redaksjonen selv. Dette gjelder både i egenproduserte artikler og innsendte leserinnlegg.
  • kode24 kan publisere innhold selv om en kilde ønsker at vi ikke gjør det.

§ kode24 og AI

kode24 har en sunn skepsis til bruk av AI i vår redaksjonelle virksomhet:

  • kode24 skal som hovedregel ikke bruke AI til å generere bilder, tekst og video. Dette handler blant annet om å ivareta troverdigheten til både vår og andres redaksjonelle virksomhet.
  • Dette betyr ikke at vi ikke kan bruke AI-verktøy i vår redaksjonelle virksomhet, blant annet til oversettelser og dataanalyse.
  • kode24 vil uansett alltid ettergå alt innhold før publisering, og alt vi publiserer skal være et resultat av ekte, ikke kunstig, intelligens.
«Alt vi publiserer skal være et resultat av ekte, ikke kunstig, intelligens.»

§ kode24s verdigrunnlag

kode24 dekker bransjen vår som et objektivt medie, men har samtidig et verdisyn:

  • kode24s verdisyn er basert på humanistiske idealer og demokratiske verdier, som er vanskelige ord for å beskrive det å være et godt menneske. Blant annet mener kode24 at det er viktig og riktig å sette fokus på mangfold og psykisk helse, med utgangspunkt i at mangfold og åpenhet rundt psykisk helse er positivt for både oss som mennesker og bransjen som helhet.
  • kode24 ønsker å samle norsk utviklerbransje. Det betyr blant annet å forfekte åpne kommentarfelt, arrangere virtuelle og fysiske arrangementer og legge til rette for fellesskap på sosiale medier.
  • kode24 anser det som sin oppgave å ikke bare informere, men også underholde, brukerne våre. Derfor vil vi også publisere og gjøre ting ikke alle anser som viktig, men som vi anser som riktig.