– Vi vil ikke klare å utvikle norsk techbransje raskt nok til å bli konkurransedyktig om vi skal vente på at alle kommer seg gjennom en mastergrad – vi vil miste alt for mange gode hoder på veien!
Det sier Thor Ivar Forsland, markeds- og HR-ansvarlig for Kodehode i Oslo.
Vi i kode24.no har tidligere skrevet om Kodehode, et bootcamp-lignende kursopplegg som er et samarbeid mellom Podium og JobLoop. Sammen med NAV skal de hjelpe unge som har falt utenfor med å komme igang med en karriere innenfor utvikling.
Nylig startet Kodehode opp i Oslo, etter at tilsvarende kurs har vært gjennomført i flere andre norske byer siden 2020. Kurset er ferdig til våren.
– Nå er vi godt i gang med kurset hvor kandidatenes videre vei blir lagt, enten de vil satse på backend, frontend, fullstack eller IT-drift. Her matcher vi deltakernes undervisning med selskapenes behov.
«Disse kandidatene har et fortrinn fordi de har erfaringer og utfordringer fra livet som har lært dem at ingen ting kommer av seg selv.»
Populært kurs
Forsland forteller at kurset er veldig populært, og raskt ble fulltegnet. Målet med kurset er å gi deltakerne kunnskap og ferdighet de trenger for å bli klare for å jobbe med web- og programvareutvikling, tilpasset det arbeidsgivere har behov for.
Langt fra alle fikk bli med på Kodehode i Oslo. 20 studenter er håndplukket, og vil gjennom 28 ukers intens opplæring lære om HTML, CSS, JavaScript, Git, C#, .NET og mye annet.
De første ukene er en kartlegging for å finne ut hvilken retning den enkelte student så skal spesialisere seg videre i – enten det er backend, frontend eller fullstack.
– De som deltar på kurset har interesse, talent og stor motivasjon for å bli gode medarbeidere innen IT. Før inntak gjennomfører vi intervju med interesse og kompetansekartlegging, sier Forsland.
– Vi skaffer oss en oversikt over hva de tar med seg av tidligere utdanning, kurs, arbeidserfaring, interesser og hobbyprosjekter for å finne ut om de er motiverte for og vil evne å stå i et intensivt kurs.
Stor variasjon i bakgrunn
– Kunne alle kode fra før?
– Det er stor variasjon i kandidatenes bakgrunner og forkunnskaper. Det er mye nytt for de fleste. Kodehode er et intensivt kurs. Vi tilpasser læreplanen etter deltakernes forkunnskaper slik at de som kan programmere før får et løft i riktig retning, og de som er helt Vanilla får en pedagogisk god start, sier Forsland.
Han forteller at undervisningen foregår i klasserom fra 09:00 – 15:00 mandag til fredag. I tillegg til å lære koding, skal studentene også lære om etikk, moral og etikette – kort sagt; hvordan man lager et godt arbeidsmiljø.
Forsland sier kurset minner om en arbeidsplass.
– De lærer å jobbe i team, løse oppgaver sammen, presentere for publikum, kleskoder og så videre. Det er stort fokus på prosjektarbeid og målet er at deltakerne så tidlig som mulig skal kunne nyttiggjøre seg i produksjon.
Det oppfordres til å jobbe videre med faget også etter at kurset er ferdig klokken 15, som ettermiddager og helger.
– Dette er en viktig og intensiv opplæringsperiode, og det er alle inneforstått med.
Jobbmuligheter
– Det er et vanskelig arbeidsmarked for utviklere om dagen, der selv studenter med masterutdanning sliter med å få jobb. Hva tenker du om det?
– Disse kandidatene har et fortrinn, fordi de har erfaringer og utfordringer fra livet som har lært dem at ingenting kommer av seg selv. Er det vanskelig tar det bare litt lenger tid, de er ydmyke, stolte og løsningsorienterte. De har et ekstra gir, som gjør at de når sine mål.
Han sier de i kurset ikke går gjennom like mange fag som universitetene, men at dette er en fordel siden det gjør at kandidatene jobber mer fokusert og intensivt.
– Er du arbeidsgiver, kan du ta en telefon og fortelle oss akkurat ha du ser etter, så dropper vi de andre fagene. De som samarbeider med oss i dag opplever vår tilnærming som et friskt pust, sier Forsland.
Krever 4 års utdanning: - Skuffa!
Gi flere selvlærte muligheten
Forsland mener det er for mye fokus i bransjen på å ha "den rette" utdanningen, samtidig som mange selvlærte ikke får mulighet til å vise hva de kan.
– Det er veldig mange fra gaming-miljøet som snakker sammen om hvordan lage spill, datasikkerhet, hacking og liknende. Det er mange her som har sittet foran en skjerm i nesten hele livet, som har erfart masse og opparbeidet seg en masse kunnskap.
– Nå jobber vi med å systematisere denne kunnskapen slik at de kan bli en fantastisk ressurs for samfunnet – ikke minst for sin neste arbeidsgiver!
Forsland håper nå IT-bransjen i Oslo ser muligheten til å ansatte det han mener vil være et fantastisk tilskudd til bedriften, samtidig som de tar et samfunnsansvar ved å satse på dem.