For tre år tilbake kunne kode24 melde at "Snart må både nettsider og apper ha tilgjengelighets-erklæring".
Bakgrunnen var EU-direktivet WAS – Web Accessibility Directive – som også ble gjeldende lov i Norge. Denne har krevd siden 1. februar i år at norske organisasjoner forteller hvordan de oppfyller kravene om universell utforming, gjennom en erklæring man kan lage gjennom uustatus.no.
- Kanskje er tilgjengelighetserklæringen sparket bak vi trengte, har Fredrik Matheson i Bekk skrevet på kode24.
Sånn takler du WCAG-krav og tilgjengelighets-erklæringer: - Alle må heve kompetansen
Men ikke alle har vært like flinke med å få på plass erklæringen. Flere offentlige aktører har blitt trua med dagsbøter av Tilsynet for universell utforming av ikt (UU-tilsynet). Og i høst fikk 18 kommuner samme beskjed: Erklær, snarest.
- Vi er glade for at alle kommunene i Norge nå har fått på plass tilgjengelighetserklæring, sier tilsynsdirektør Malin Rygg i en fersk pressemelding.
«Digitalt utenforskap er en stor samfunnsutfordring.»
Leka og Dønna
UU-tilsynet sjekka i høst alle Norges 356 kommuner. Da var det 18 av dem som ikke hadde tilgjengelighetserklæringa på plass.
Tilsynet trua med dagsbøter om de ikke retta opp, noe alle med unntak av fire kommuner fikk til:
- Gamvik kommune
- Leka kommune
- Dønna kommune
- Rendalen kommune
Disse fikk så vedtak om dagsbøter, men UU-tilsynet melder nå er at også disse fire har fått erklæringa på plass. Som betyr at alle norske kommuner følger reglene, og at UU-tilsynet nok en gang slipper å gi ut bøter.
Stengte systemet etter UU-feil
Mot digitalt utenforskap
- Sånn sett har kontrollen virka etter intensjonen, sier tilsynsdirektør Rygg.
- Kommunesektoren har samla sett gjort en god jobb med tilgjengelighetserklæringa, mener hun.
- Det er viktig for innbyggerne at kommunenes nettsider er tilgjengelige. Kommunale nettsider har viktig informasjon og søknadsskjemaer for grunnleggende tjenester som skole, barnehage, sosialhjelp, barnevern, legehjelp og sykehjem. Digitalt utenforskap er en stor samfunnsutfordring, og det er viktig at de digitale løsningene fungerer for alle.