– Kontoret er så populært at vi sliter med kapasiteten!

Utviklerne hos Tine kan jobbe hjemmefra to dager i uken – men veldig mange foretrekker kontoret.

Stina Korsbøen, direktør for IT Forretningstjenester i Tine. Bildet til venstre er fra den sosiale sonen. 📸: Tine
Stina Korsbøen, direktør for IT Forretningstjenester i Tine. Bildet til venstre er fra den sosiale sonen. 📸: Tine Vis mer

– Jeg er ei litta kontorrotte selv, og får masse energi av å omgi meg med folka jeg jobber med. Men hjemmekontorets fordeler med en rolig dag til full konsentrasjon, til å lette hverdagslogistikken og ellers gjøre riktig jobb i eget tempo, er uten tvil godt å ha.

Det sier Stina Korsbøen, direktør for IT Forretningstjenester i Tine, til kode24.no.

Tine har rundt 20 inhouse-utviklere hos seg i Oslo, i tillegg til rundt 40 innleide utviklere.

I likhet med flere andre selskaper vi har snakket med om hjemmekontor har også Tine valgt hybridkontor – altså en løsning der utviklerne jobber delvis hjemmefra og delvis fra kontoret.

«Det at vi har hybride ordninger bidrar til fleksibilitet, noe våre ansatte setter pris på.»

Tre dager på kontoret

– Hvilke regler har dere for hjemmekontor hos dere?

– I TINE IT og Digitalisering har vi hjemmekontoravtaler, med tre dager på kontoret og to dager hjemmekontor i uken. Som så mange andre innførte vi dette etter pandemien, forteller Korsbøen.

Hun sier de samme reglene gjeldene for alle, men at de ulike avdelingene tilpasser hvilke dager man er hvor, og har fokus på å samle seg på kontoret når oppgavens art tilsier at det er mest hensiktsmessig.

Kjøkkenet i de nye lokalene. 📸: Tine
Kjøkkenet i de nye lokalene. 📸: Tine Vis mer

– IT og Digitalisering har nyoppussede lokaler sentralt i Oslo sentrum, men tilbringer gjerne også tid på hovedkontoret til TINE på Kalbakken for å samhandle med de øvrige forretningsområdene, så vi er en gjeng som stadig oppholder seg ulike steder, sier hun.

Selskapet har ingen planer om å endre hjemmekontorreglene som ble innført etter pandemien, men vil følge med på hvilken retning markedet tar for øvrig – samtidig som de må gjøre det som er mest effektivt for dem og de som jobber der.

Mange benytter seg av muligheten

– Hvor stor andel av utviklerne jobber fra hjemmekontor i dag?

– Jeg tror det er mange av utviklerne våre som benytter seg av hjemmekontormulighetene når de skal fordype seg i koding og andre konsentrasjonsoppgaver, og så passer de på å være på kontoret når vi har avdelingsmøter, retrospekts og andre aktiviteter hvor det være sammen er litt av poenget, sier Korsbøen.

– Og så er jo utviklere som folk flest; veldig ulike. Noen foretrekker kontoret daglig, andre benytter seg av hjemmekontoravtalen til det fulle.

Korsbøen sier de i Tine tror mye på den fysiske samhandlingen mellom mennesker, særlig i overgangen til smidig arbeid – som de står midt i nå.

– Når vi bygger tverrfaglige team prøver vi å samle folka fysisk – på tvers av lokasjoner og fagansvar. Det er fordi vi tror skikkelig på verdien av å bygge relasjoner tidlig, sånn at det ligger til grunn for fart og flyt i utviklingen (som da kanskje i større grad foregår oftere hybrid) litt lenger ut i løypa.

Mange glad i hjemmekontoret

– Hvordan er erfaringen med hjemmekontor eller hybrid hos dere?

– Mange er veldig glade i hjemmekontoret, så vi er glade for at det er en mulighet hos oss. Og vi er skikkelig klare over at vi må gjøre det attraktivt for folk å komme på kontoret, all den tid vi mener at det er lurt å treffes fysisk også.

Nettopp det å gjøre det mer attraktivt å komme på kontoret, var noe av grunnen til at Tine pusset opp lokalene i fjor. De brukte da mye tid på å tenke gjennom hvordan de kunne tilpasse seg mer hybride arbeidsformer.

Tine pusset opp lokalene for å gjøre dem mer egnet for hybridkontor. 📸: Tine
Tine pusset opp lokalene for å gjøre dem mer egnet for hybridkontor. 📸: Tine Vis mer

– Vi kastet for eksempel ut alle som hadde kontor, og gjorde om alle små rom til multirom for digitale møter eller mindre arbeidsmøter. Vi kjører free seating uten lov til å ha digitale møter i åpent landskap og har i tillegg en masse enklere plasser for samhandling i sosiale soner.

Denne måten å organisere ting på gjør ifølge Korsbøen at man kan jobbe mer konsentrert på kontorplassen, og så foregår samhandling både fysisk og digitalt i dedikerte rom og soner.

– På den måten kan vi tilpasse oss den enkeltes hverdag – og hvor de fysisk oppholder seg – mye bedre enn før, sier hun.

Kontoret er populært

Det å tilpasse lokalene til den nye hybride arbeidshverdagen har fungert, skal vi tro Korsbøen:

Kontoret vårt er kjempepopulært! Faktisk så populært at vi til tider sliter med kapasiteten, da vi også jobber med en rekke konsulenter og fagområder fra hovedkontoret vårt som gladelig stikker innom.

Hun forteller at de stadig må gjøre små endringer for å sørge for at det er plass til alle.

– Dette har vi høyt på agendaen. Så et luksusproblem der altså; noen dager har vi sprengt kapasitet, andre dager er det litt luft i mellom plassene.

– Det at vi har hybride ordninger bidrar til fleksibilitet, noe våre ansatte setter pris på.

Tine oppfordrer til å møtes i "sosial sone". På bildet Øyvind Kleppe Asphjell (Head of Integration) og Åse Østby (prosjektleder). 📸: Tine
Tine oppfordrer til å møtes i "sosial sone". På bildet Øyvind Kleppe Asphjell (Head of Integration) og Åse Østby (prosjektleder). 📸: Tine Vis mer

Mister menneskelig kontakt

– Hva er de største ulempene med hjemmekontor, slik du ser det?

– Man mister jo den menneskelige kontakten, da. En stor andel av kommunikasjonen oss mennesker imellom er jo kroppsspråket vårt, sier Korsbøen.

Hun påpeker at man bygger sterkere relasjoner med folk vi ser i uformelle settinger utenfor Teams-rommet, og at veldig mye av innovasjonen og utviklingen i selskaper skjer utenfor møterommet – og nettopp i møtet mellom menneskene.

– Den dimensjonen er det vanskelig å fange helt digitalt. I tillegg kan den økte fleksibiliteten til tider gjøre det utfordrende å planlegge nettopp fysiske møter, da terskelen for å holde seg hjemme en dag nok er mye lavere enn før.

Hun tror hybridkontoret er kommet for å bli, selv om hun selv foretrekker kontoret:

– Jeg tror også det at vi har fleksible ordninger gir rom for folk som overhodet ikke er like meg, og får energi på andre måter, til å utnytte sin arbeidskapasitet til det fulle.

– 𝗘𝘁 𝗺𝗮𝗻𝗴𝗳𝗼𝗹𝗱 𝗮𝘃 𝗼𝗽𝗽𝗴𝗮𝘃𝗲𝗿 𝗹ø𝘀𝗲𝘀 𝗯𝗲𝘀𝘁 𝗮𝘃 𝗲𝘁 𝗺𝗮𝗻𝗴𝗳𝗼𝗹𝗱 𝗮𝘃 𝘀𝗸𝗶𝗸𝗸𝗲𝗹𝗶𝗴 𝗳𝗹𝗶𝗻𝗸𝗲 𝗺𝗲𝗻𝗻𝗲𝘀𝗸𝗲𝗿, og å kunne tilby et mangfold i hvor man faktisk utfører jobben sin tror jeg bidrar godt det også.