Digitaliseringsministeren ber om et møte med teknologigiganten Meta. Hun vil ha en redegjørelse om planene om å bruke folks Facebook-bilder til AI.
– Jeg har bedt Meta om et møte for å få klarhet i hva endringene innebærer, og hvordan de behandler forespørsler om reservasjon fra enkeltpersoner. Jeg er i min dialog med Meta tydelig på mine forventninger, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) til NTB.
Meta eier både Facebook og Instagram, og har varslet at de fra 26. juni vil begynne å bruke folks bilder og innlegg på de sosiale mediene til å trene sin egen AI-tjeneste.
Mange har reagert sterkt på planene, og det gjør også digitaliseringsministeren.
– Jeg mener at Meta, i langt større grad enn i dag, må ta hensyn til brukernes personvern i alle sine tjenester, sier hun.
Datatilsynet rennes ned av bekymra nordmenn
Vil ikke slette Facebook selv
I dag er det sånn at man må levere en protest til Meta for å reservere seg mot at egne bilder skal bli brukt i AI-modellen.
– Skal Meta bruke innhold på Facebook og Instagram til å trene AI-modeller, forventer jeg at de som legger ut bilder og innlegg, gis mulighet til enkelt å si ja eller nei til dette, sier Tung.
Hun mener saken er en viktig påminnelse til oss alle om at vi må være kritiske til hva vi deler på internett.
Selv kommer hun ikke til å slette Facebook på grunn av planene.
– Men jeg oppfordrer folk til å reservere seg mot praksisen hvis de ikke er komfortable med det, sier hun.
Dette gjøres gjennom et skjema på nett, og må gjøres separat både for Instagram og Facebook.
Klager inn Meta: «Har lenge utvist suveren forakt for personvern»
Positiv til klage
Torsdag ble det klart at Forbrukerrådet klager inn Metas bruk av personlig innhold til Datatilsynet. De vil prøve å få stoppet den nye praksisen før den trer i kraft 26. juni.
– Det synes jeg er bra, sier Tung om klagesaken.
Klagen er utformet i samarbeid med personvernorganisasjonen NOYB, og blir sendt til både det norske datatilsynet og flere andre datatilsyn i Europa.
Tung sier at hun prioriterer arbeidet med å innføre AI-forordningen og flere andre EU-regelverk på det digitale området.
– Nettopp for å sørge for at innbyggernes rettigheter blir ivaretatt, sier hun.
– Jeg tror ikke på å forby og kneble det vi ikke liker, men å regulere og styre i tilfeller hvor tech-selskaper har for stor makt, sier hun.
Andre vil gi Datatilsynet midler til å ta kampen
– Datatilsynet rapporterer nå at det er ekstremt høy pågang om denne saken, som opptar veldig mange nordmenn. Samtidig er det dårlig tid og knappe ressurser, sier partisekretær Torkil Vederhus i Miljøpartiet De Grønne (MDG) til TV 2.
Datatilsynet har tidligere tatt en kamp mot Meta og venter at giganten kan ta dem til retten igjen hvis det ender med at AI-reglene blir erklært ulovlige.
Det har Datatilsynet egentlig ikke ressurser til å gjøre. MDG foreslår derfor økt støtte til tilsynet.
– Vi i MDG foreslår derfor å hastebevilge 10 millioner kroner til Datatilsynet i årets reviderte budsjett, sier Vederhus.
Han får støtte fra Venstres stortingspolitiker Alfred Bjørlo.
– VI kan ikke ha det sånn, sier han til TV 2 om Datatilsynets uttalelse om at de egentlig ikke har ressurser til å ta en kamp mot Meta.