Kryptovaluta er en forkortelse for valuta som baserer seg på kryptografi, som Bitcoin. Og krypto alene har raskt blitt en forkortelse for kryptovaluta.
Men krypto var før en forkortelse for nettopp kryptografi - ikke valutaen.
Og nå som idrettsstadion Staples Center i Los Angeles har fått seg ny sponsor og skal bytte navn til Crypto.com Arena, har kryptografene virkelig fått nok.
Web3, NFT, krypto, blockchain: - Jeg orker ikke, jeg gidder ikke
Lang kamp
- Kryptostudiet har vært der for alltid. Den mest kjente koden kalles Cæsar-sifferet, og refererer til Julius Cæsar. Så dette er ikke noe nytt, sier Amie Stepanovich, direktør for Silicon Flatirons Center ved University of Colorado Law School til avisa The Guardian.
- Mens kryptovaluta kan eller kan ikke overleve myndighetenes reguleringer, fortsetter hun, som derfor har lite lyst til å gi fra seg forkortelsen til kryptovalutaen.
Problemstillingen er ikke ny: Stepanovich har tidligere blant annet laga T-skjorter med slagordet "Crypto - it means cryptography". Kryptologene har også registrert cryptoisnotcryptocurrency.com, hvor det står "CRYPTO IS NOT CRYPTOCURRENCY ಠ_ಠ", med underteksten: "IT REFERS TO CRYPTOGRAPHY".
Why yes, I do have a picture of myself in one of my favorite tees! pic.twitter.com/EaK17c8zOC
— Lea Kissner (@LeaKissner) November 17, 2021
Viktig sak
- Krypto som forkortelse for kryptografi var omfattende brukt. Du kunne snakke om krypto på Capitol Hill, og folk ville vite hva du snakka om, sier Parker Higgins i Freedom of the Press Foundation til The Guardian.
Han har jobba med kryptografi i en årrekke, og påpeker ironien i at kryptografi i stor grad handler om nettopp presisjon - som altså kryptografene mener mangler i den nye bruken av krypto-fortkortelsen.
Også det at kryptografi er en viktig greie, gjør at mange synes det er synd å kaste bort krypto-begrepet på kryptovalutaen.
- Å la folk utvikle og bruke kryptering er ekstremt viktig, for å beskytte menneskerettigheter, personvern og prinsippene kryptovalutaen er bygd på, sier Stepanovich til avisa.
- Vi har alle våre åser vi er villige til å dø på. Og dette kan være min.
«Hackerne på 70-, 80- og 90-tallet vil gjerne ha et ord med alle som bruker begrepet hack i dag.»
Vanlig språkutvikling?
Ikke alle som diskuterer artikkelen på Slashdot er enige i at dette er et problem. Noen mener krypto helt fint kan bety både kryptografi og kryptovaluta, mens andre mener det er helt normalt at språket utvikler seg.
- Hackerne på 70-, 80- og 90-tallet vil gjerne ha et ord med alle som bruker begrepet hack i dag. Språket utvikler seg, skriver brukeren Known Nutter, og viser til at ingen lenger skiller på hacking og cracking.
Men som brukeren freeze128 skriver:
- Hvorfor skal språket utvikle seg til fordel for de late og dumme?