Anne-Kat. Hærland oppdaterer stadig sceneshowet sitt viet AI, for hun forsøker å holde tritt med teknologien.
– Teknologien går fortere enn vi klarer å tilpasse oss den, sier Hærland – som følger med på utviklingen hele tiden.
– Jeg forandrer på forestillingen når teknologien går fremover. Det skjer noe nytt hele tiden. Jeg skjønner ikke hvordan folk kan sitte på Facebook og lese hva andre spiser til lunsj!
Samtidig som hun snart legger ut på landsomfattende turné, har hun også fått seg jobb – som seniorkonsulent.
Fikk jobben etter showet
Ikke før hadde Anne-Kat. Hærland hatt premiere på første utgave av standupshowet «Don't Panic. En guide til kunstig intelligens» i fjor høst, før hun fikk deltidsjobb som seniorkonsulent i Nora.AI.
Nora står for Norwegian Artificial Intelligence Research Consortium, som har som formål å «styrke norsk forskning, utdanning og innovasjon innen kunstig intelligens, maskinlæring og robotikk».
Da hun ble ansatt trakk Nora.AI fram at hun hadde «brukt 12 timer om dagen på GitHub», og hatt «fokus på praktisk bruk av de nyeste AI-verktøyene».
Som seniorkonsulent holder Hærland foredrag for bedrifter og universiteter.
– Og jeg som aldri har gått på universitetet selv! Jeg ventet hele tiden på at noen voksne skulle si «nå må du gå ut!», sier Hærland, og fortsetter.
Men det er gøy å jobbe med andre med samme interesse, da kan jeg snakke nerdete. For ellers kan dette være usosialt.

Opplevde AI-kollaps på 80-tallet: «Vi må lære av fortida»

Vil vise oss
Anne-Kat. Hærland bruker AI til å gjøre alt det visuelle i forestillingen, og viser bilder og filmklipp for å vise hva man kan gjøre med AI.
– Jeg kan lage ting man ikke hadde råd til før om man ikke var et stort filmselskap. Men det tar tid, og man må kunne noe om å lage film, sier Hærland.
Hun viser til hvordan hun startet karrieren med å jobbe som tekniker i NRK.
Fra en stol på scenen – på grunn av synsproblemene – tar hun opp hvorfor vi kun er opptatt av narrativet om at «AI er farlig».
– Samtidig bruker alle AI – det er som den første industrielle revolusjonen i en ny runde, sier Hærland, som tar opp ting folk lurer på – som sikkerhet, arbeidslivet og fremtiden, godt ispedd kjendiser i uventede situasjoner.
💡 Hennes forrige show fikk terningkast 4 av NRK, men hard medfart av Aftenposten

OpenAI innrømmer: AI feiler på de fleste problemer
– Gråsone
En gjennomgangsfigur er Jonas Gahr Støre, som hun hinter om vil «dukke opp i en kjent film» i denne utgaven av sceneshowet.
– Ja, det er en gråsone, sier hun om sin temmelig frie bruk av bildene av statsministeren, som manipuleres inn i det meste. Men hun mener «Jonas kan bare murre».
– Jeg tar av A-kjendisene som alle vet hvem er, kongefamilie og kjendiser. Alle «vet» det er mye lureri, men samtidig er fortsatt mange naive om AI, sier Hærland.
– Stemmekloning er for eksempel noe mange ikke kjenner til – at «moren din» ringer deg og ber om en pengeoverføring for å løse en krise. Dette er folkeopplysning, som regjeringen selv burde sørget for, hevder hun:
– De burde hatt en side der de informerte folk flest om hvordan de kan sjekke at de ikke blir lurt av AI, slik de informerer om hvor mye hermetikk du bør ha hjemme i tilfelle krig.

Advarer: – Norske selskaper kan bryte AI-loven i dag
Åpen slutt
Om AI i nåtiden sier hun at det «både er gøy og ganske skummelt».
– Forestillingen min har åpen slutt, for ingen vet hvordan dette kommer til å bli.
Lørdag 1. mars stiller hun på Edderkoppen Scene i Oslo igjen på nypremiere, før hun i mars, april og mai skal gjøre 22 forestillinger landet rundt – fra Trysil og Trondheim til Kristiansund og Kristiansand.
