Lar NotebookLMs AI-podcast forklare prosjektet hans: «Gir meg super­krefter!»

Daniel Bentes mener AI-generert innhold gir han superkrefter, og at en AI-generert podcast forklarer teknologien hans bedre enn han klarer selv.

Daniel Bentes har brukt Googles NotebookLM til å lage podcaster som forklarer hva teknologien han utvikler handler om. 📸 Privat
Daniel Bentes har brukt Googles NotebookLM til å lage podcaster som forklarer hva teknologien han utvikler handler om. 📸 Privat Vis mer

De siste ukene har mange latt seg imponere over en ny funksjon i Google NotebookLM som automatisk kan sammenfatte dokumenter og tekst fra ulike kilder til en samtale mellom to AI-genererte podcast-verter:

  • Den nye funksjonen kalles Audio Overview, og de fleste som har prøvd den mener den er imponerende – og kanskje litt skremmende.
  • I løpet av få minutter kan den lage en podcast der to AI-genererte personer sitter og debatterer og diskuterer rundt kildematerialet du har gitt den.
  • Den kan oppsummere faktainformasjon og gjøre det enklere å forstå, og diskutere og resonnere rundt temaet på en måte som gjør at det kan være vanskelig å avsløre at det ikke er ekte.

Daniel Bentes har over 20 års fartstid som utvikler, løsningsarkitekt, produktsjef og gründer, og har de siste månedene jobbet med flere personlige prosjekter sentrert rundt AI. Bentes er imponert over mulighetene, og har selv brukt NotebookLMs nye podcast-funksjon for å enklere kunne forklare teknologi han lager til andre.

– Den er ganske god til å gjøre ting enkelt og forståelig, sier Bentes til kode24.

Hjalp han med å forenkle

Teknologien Bentes lager – "Unified Intent Mediator Protocol" (UIM) – er både teknisk og komplisert å forklare. Bentes liker hvordan NotebookLM kan være til hjelp når man sliter med å finne de rette eksemplene eller vil finpusse en pitch.

Nå har Bentes embeddet den AI-genererte podcasten på markedsføringssidene han har laget for løsningen:

Den AI-genererte podcasten er god på å gjøre kompliserte temaer lettere forståelig, mener Daniel Bentes, og har derfor embeddet AI-podcasten på nettsidene.
Den AI-genererte podcasten er god på å gjøre kompliserte temaer lettere forståelig, mener Daniel Bentes, og har derfor embeddet AI-podcasten på nettsidene. Vis mer

For å lage podcasten tok han all dokumentasjon og innholdet fra repoet som han har laget rundt UIM-konseptet og ga det til NotebookLM.

– Tjenesten er utrolig dyktig til å simplifisere kompleksitet og bryte ned en stor mengde innhold til et fordøyelig format. Det er mer enn en oppsummering. Det resonnerer rundt innholdet og skaper en dialog som passer perfekt som en podcast, sier Bentes.

Bentes forteller at dialogen NotebookLM lagde om teknologien hans ga han feedback og eksempler på hvordan han selv kan forklare ting enklere.

– Dette kan jeg bruke videre når jeg skal pitche konseptet.

Daniel Bentes. 📸: Privat
Daniel Bentes. 📸: Privat Vis mer

Nyttig verktøy i jobben

Bentes sier at det å bruke NotebookLM til å bryte ned avanserte konsepter til enkle spørsmål og forklaringer har vært veldig nyttig for han i arbeidet hans. Han kan bruke podcast-oppsummeringer når han har jobbet med FAQ-er, markedsføringsinnhold eller et "pitchdeck" – presentasjoner for å selge inn løsningen.

– Et annet nyttig tips er å bruke den til å lage en konversasjon som går inn i dybden på et emne eller en forskningsartikkel. Podcast-formatet er ekstremt godt til det.

Han mener longform-formatet i en podcast gir langt bedre innsikt i et emne enn clickbait-artikler.

– Det er en grunn til at Joe Rogan og Lex Friedman podcastene er så populære. Man går i dybden i en ærlig, open dialog der poenget er å gå i dybden isteden for sensasjonalisere innholdet ned til simple takeaways, sier Bentes.

Her ber vi NotebookLM lage en podcast om nyhetsbrevet der kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke kalte AI-generert innhold for "falsk AI-møkk".
Her ber vi NotebookLM lage en podcast om nyhetsbrevet der kode24-redaktør Ole Petter Baugerød Stokke kalte AI-generert innhold for "falsk AI-møkk". Vis mer

Positiv til AI-generert innhold

– kode24-redaktøren, Ole Petter, skrev nylig et nyhetsbrev der han var negativ til AI-generert innhold som kunne vært menneskeskapt. Frekt, kaller han det. Hva tenker du om det?

– At en profesjonell redaktør, forfatter eller formidler føler seg truet av AI-generert eller AI-assistert innhold er egentlig ikke så rart. Jeg forstår hans syn på det, og deler bekymringen, sier Bentes.

Han sier at med dagens teknologi kan generere innhold ut av løse luften, uten at mennesker er involvert. Men det at mennesker jobber sammen med AI for å produsere innhold, mener han bare er positivt.

– Alle er ikke eksperter på kommunikasjon, men har samtidig noe på hjertet som de vil si. Personlig så har jeg alltid vært glad i å skrive og formidle ideer skriftlig. Men jeg behersker ikke språk på samme måte som en som lever av det.

– Å bruke AI som en støtte for idémyldring, for å konkretisere det man ønsker å formidle, strukturere innholdet, elaborere eller bearbeide måter å formidle en idé på, og så videre, gjør alle litt bedre og er utrolig tidsbesparende, argumenterer Bentes.

Selv ønsker han ikke å bruke mye tid på å skrive best mulig, men heller bruke tiden på å få sine idéer og innhold ut av døren og ut til mennesker raskt nok og med høy kvalitet.

– Forskjellen her er kanskje at jeg bruker AI til å generere det jeg vil basert på noe jeg allerede har skrevet og så går jeg i en dialog med det for å forbedre innholdet.

«Det er en symbiose som er kommet for å bli enten man liker det eller ikke.»

Bruker AI døgnet rundt

Bentes sier til kode24 at han personlig bruker AI "døgnet rundt". Han bruker det til å gjøre research, få svar på spørsmål, oversette, oppsummere, hjelpe til med ordlegging, koding, analysere store dokumenter, og mye mer. Han bruker også AI-verktøy som napkin.ai til å lage illustrasjoner som brukes til å dele idéene han har med andre, eller til markedsføringsformål.

— Jeg føler det gir meg superkrefter der jeg før måtte bruke tid og krefter – og som fikk meg bort fra det jeg egentlig ville oppnå i første omgang. AI har større verdi i forbindelse med “editering” av noe menneskeskapt enn ren generering av innhold uten menneskelig koordinasjon.

Selv om det finnes mye som er "fake" og falskt som er generert av AI, så er det mye som er produsert av AI som er både bedre formulert, mer lesbart, innholdsrikt og i tråd med ens egne intensjoner og ønsker, mener han.

– Det gjør det ikke mindre verdifullt eller uekte når det som er AI generert er initiert av (og under kontroll) av et menneske som ønsker å formidle noe. Det er en symbiose som er kommet for å bli enten man liker det eller ikke.