LinkedIn vraker CentOS for Azure Linux: «Skapte bekymringer»

Fant en sikrere framtid hos Microsoft, og "den rimelig obskure og begrensede Linux-distroen vokser raskt", meldes det.

LinkedIn har flytta fra CentOS til Azure Linux. 📸: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB
LinkedIn har flytta fra CentOS til Azure Linux. 📸: Marcio Jose Sanchez / AP / NTB Vis mer

LinkedIn er snart i mål med en lengre flytteprosess over til et nytt operativsystem. Nesten alt av servere, virtuelle maskiner og containere er flyttet over til Azure Linux.

Og som navnet indikerer, det er et Linux-operativsystem i Microsofts eget univers. Du kjenner det kanskje som gamle CBL-Mariner.

Det som til syvende og sist var utslagsgivende, var at CentOS 7 hadde nådd enden av sin levetid. Dermed måtte det uansett tas et valg om hva som var veien videre.

Og dette skal ha vært en endring til det bedre, ifølge Ievgen Priadka, utvikler innen SRE hos LinkedIn.

Dette er ikke første gang kode24 skriver om at aktører forlater CentOS. Tidligere i år gikk også VG bort fra CentOS, og over til Debian. Politiets IT-enhet fortalte også om planene om å pensjonere CentOS for deres del.

Ikke aktuelt med CentOS 8

– Det å ta i bruk Azure Linux over hele linja har hjulpet oss å ta tak i flere tekniske utfordringer, blant annet å redusere friksjonen team opplever når de migrerer appene sine. Vi kunne også ta i bruk moderne funksjoner på kjernenivå i det nyeste av hardware, skriver Priadka i et blogginnlegg.

Der tar han også for seg hvorfor CentOS ikke var et alternativ for veien videre, selv om CentOS 8 etter planen skulle motta oppdateringer fram til 2029:

Det var rett og slett for mye usikkerhet om hvilken retning prosjektet skulle ta, og hyppigheten av oppdateringer.

– Denne usikkerheten skapte bekymringer for stabilitieten og supporten av CentOS som et operativsystem, skriver Priadka.

Definerte behov

Priadka omtaler også hva som ble vektlagt, da de skulle velge et nytt OS for LinkedIn.

På den tekniske siden skulle OS-et bidra til blant annet bedre pakkehåndtering, mer moderne apper og det skulle bidra til å kutte bootstrap-tiden. Sistnevnte skal ha blitt kuttet fra en time, til mellom 10 og 30 minutter.

På forretningssiden var det vektlagt, ikke overraskende, at løsningen skulle være kostnadseffektiv. LinkedIn skal over tid ha opplevd en økt kostnad knyttet til tredjepartsløsninger, samtidig som de så mer verdi i å samarbeide med Microsoft. I tillegg skulle den nye løsningen rigge selskapet teknologisk for framtiden.

Erkjenner utfordringene

– Vi har klart å oppnå begge de kritiske målene. Vi har fått et moderne, sikkert og stabilt OS, og vi kan levere innovative AI-drevne funksjoner til medlemmene, skriver Priadka.

Han omtaler også flere av de tekniske utfordringene de støtte på under migreringen.

– Valget om å ha XFS som filsystem var en interessant utfordring. Det var ikke opprinnelige innebygget i Azure Linux og for konfigurering av programvarebaserte RAID-løsninger, skriver Priadka.

– Basert på våre systemtester, så presterte XFS best for de fleste av våre applikasjoner, med et klart unntak: Hadoop. Det føltes også mer stabilt, når vi sammenlignet XFS og EXT4 når det gjaldt antallet problemer som påvirket LinkedIn, fortsetter han.

Priadka adresserer også utfordringene og metodene der ulike team måtte samarbeide, blant annet når det gjelder MySQL-databaser som måtte bygges opp på nytt i Azure Linux.

"Vokser raskt"

The Register har også omtalt endringen hos LinkedIn. De trekker også fram at det så sent som i desember 2023, ble sagt at LinkedIn ikke skulle flyttes til Azure.

The Registers skribent Liam Proben trekker også opp historiske linjer, og mener alt til slutt har endt godt.

– Dette kan bare være godt nytt for Azure Linux, men også for Azure generelt. Den rimelig obskure og begrensede Linux-distroen vokser raskt, og vi er villige til å vedde på at det kommer store forbedringer på funksjonalitet i framtidige oppdateringer skriver The Register.

Dette begrunner de med måten Microsoft tidligere har kjøpt opp store aktører som for eksempel Hotmail, og gradvis flyttet disse over på sine egne plattformer etterhvert som disse blir utviklet slik at de dekker behovene som finnes.