En norsk utvikler har i snitt 720.000 kroner i årslønn. Det veit vi, fordi over 1.500 utviklerne svarte på kode24s lønnsundersøkelse tidligere i år.
Vi har tidligere skrevet hvordan lønnen varierer ut fra blant annet hvilken sektor man jobber i, hva slags teknologi man jobber med, hvor i Norge man jobber, hvor høy utdannelse man har og hva slags tittel man har fått.
Men når sant skal sies, er trolig den aller viktigste faktoren hvor lang erfaring man har.
Utviklere i det offentlige tjener minst, selvstendige konsulenter mest
Lønn etter erfaring
Her ser du hvordan lønna til utviklere utvikler seg etter hvor lang erfaring de har, og hvor fornøyde de samme utviklerne er med egen lønn:
Fra junior til senior - så mye har titler å si for utvikleres lønn
Flater ut
Det er interessant å se hvordan lønnskurven utvikler seg etter ansienniteten:
- Ikke overraskende øker lønna etter hvert som man får mer erfaring. Dette er selve regelen for lønnsforhandlinger for mange: Erfaringen, også kalt ansiennitet, skal i stor grad styre lønn, i tillegg til roller og titler.
- Det største lønnshoppet opplever mange utviklere når de går fra gruppa med 1 til 4 års erfaring til gruppa med 5 til 9 år. Omlag 140.000 kroner skiller disse to.
- Kurven flater så ut, når utviklerne har nådd 15 til 19 års erfaring. De har da nådd en årslønn på rundt 880.000 kroner, før den sakte men sikkert nærmer seg og så vidt runder 900.000 kroner for de med over 25 års erfaring.
- Begynner du å jobbe som utvikler når du er 25 år, kan du altså regne med å ha oppnådd topplønna di når du er rundt 40 år gammel.
Slik får du bedre lønn og tittel i ny jobb
Ikke mer fornøyd
I samme undersøkelse spør vi også: "Alt i alt - er du fornøyd med din egen lønn?" Og ifølge våre tall er 67 prosent av norske utviklere fornøyd med egen lønn.
Men blir du mer fornøyd med egen lønn etter hvert som du også tjener mer?
Nei, dessverre. Som du ser av grafikken over, følger ikke fornøydgrafen lønnsgrafen.
Den får seg tvert i mot et dupp blant utviklerne med over 20 års erfaring, som også er da lønnsutviklinga ser ut til å flate ut.