En av de store snakkisene på kode24 denne og forrige uke, har vært artiklene kollega Mattis har skrevet om innstramminger av regler rundt innleie av arbeidskraft.
Jeg må innrømme at jeg er mer opptatt av de litt mer nerdete sidene av teknologi enn av IT-politikk, men de siste ukene har jeg likevel følt på ganske mye frustrasjon over alle påfunnene politikere stadig vekk kommer med som gjør livet vanskeligere for utviklere og konsulentselskaper.
Etter å ha lest ørten artikler om temaet, skjønner jeg fortsatt ingen ting! Selv fagfolkene er jo ikke enige om hvordan reglene skal tolkes – og jeg tenker: MÅ det være så vanskelig?! Er det ikke grenser for hvor mye byråkrati vi trenger?
Jo, utviklere kan fortsatt være frilans
Witted mente innstramminger av reglene fra 1. januar 2024 vil gjøre det umulig å være frilansutvikler i Norge. El og IT Forbundet mente Witted tok feil, og da Arbeidstilsynet forsøkte å oppklare ting for oss og leserne, ble i hvert fall ikke jeg spesielt mye klokere.
På LinkedIn er feeden min full av innlegg fra selskaper og folk som sliter med å skjønne hva som egentlig menes. "Vi etterlyser klarhet i regelverket" skriver BrainBase AS i et LinkedIn-innlegg. BrainBase har også som forretningsmodell at utviklere som har lyst til å drive for seg selv, kan bruke dem som en plattform for å selge tjenestene sine. Altså slippe å være selgere, men kunne konsentrere seg om å være utviklere. Høres perfekt ut.
«...bare ett av flere eksempler på politikere som prøver å stikke kjepper i hjulene for utviklere.»
Hensikten med de nye reglene er såvidt jeg har skjønt å unngå at arbeidsgivere utnytter arbeidsstakere, og luke ut useriøse bemanningsforetak. Og det er jo vel og bra.
Men samtidig som man innfører denne typen regler, skaper regjeringen også en masse usikkerhet blant utviklere som virkelig har lyst til å drive for seg selv. Mange vil jo drive for seg selv, det er også det jeg antagelig ville gjort om jeg ikke hadde vært journalist i kode24.
Det finnes massevis av utviklere som driver for seg selv og som setter pris på friheten det gir. Og i mange tilfeller tjener frilansere og konsulenter i konsulenthus mye bedre enn utviklere i inhouse-miljøer.
De mildt sagt uklare reglene om innleie er bare ett av flere eksempler fra nyere tid på politikere som prøver å stikke kjepper i hjulene for utviklere og arbeidsgiverne til utviklerne: Fra 1. januar i år innførte regjeringen økt arbeidsgiveravgift på inntekter over 750.000 kroner. Det betyr store ekstrakostnader for konsulentselskapene, ettersom dette i praksis blir en ekstraskatt for de som ansetter folk med høy kompetanse (= høy lønn).
Dere spurte, minister svarer: – Ta sjansen på nyutdanna!
– Jeg er opptatt av å lytte til dere som jobber i bransjen, sa digitaliseringsminister Karianne Tung til kode24 denne uken.
Det er bra at du vil lytte, Karianne Tung! For det kan umulig ha vært noen andre som har lyttet særlig mye til utviklerne i forbindelse med mange av de nye reglene og endrede rammebetingelsene som har truffet IT-bransjen og utviklere i det siste.
En av statens viktigste oppgaver bør vel være å legge forholdene til rette for at det skal være så enkelt som mulig å starte opp nye bedrifter og skape arbeidsplasser, som igjen gir skatteinntekter. Og hvis noen ønsker å drive for seg selv, for eksempel som frilansutvikler, bør det selvfølgelig være mulig.
Det å tvinge noen inn i én arbeidsform som noen mener er bedre enn andre, blir i hvert fall helt feil i min verden.
Ukas beste saker på kode24:
🌷 Digitaliserings-ministeren svarer kode24-leserne: – Ta sjansen på nyutdanna!
Digitaliseringsminister Karianne Tung svarer kode24-leserne på det de lurer på.
🐕 Jo, utviklere kan fortsatt være frilans: Sånn fungerer de nye reglene
Arbeidstilsynet forklarer at forskjellen handler om AS eller enkeltpersonsforetak, arbeidskraft eller produksjon, prosjekter eller vikariater.
🌰 Per Christian ble utbrent: «Kroppen prøvde å si fra. Jeg lytta ikke»
– Det eneste som har fungert er å holde meg unna, skriver Per Christian Kofstad, om å bli utbrent og sykemeldt.
💎 Ber deg slette Chrome, «for en bedre framtid»
- Både vi og Internett vil få en bedre framtid om flere slår opp med Chrome, mener Hans Kristian Henriksen.
🥧 Vivaldi-sjef raser mot Google: – Slutt å skade brukerne og nettet!
- Googles bidrag til nettet er ofte ekstremt egennyttige, og kan ofte være til skade for andre, mener Vivaldi-grunnlegger Jon von Tetzchner. Google er uenig.
🧒 Microsoft Ignite 2023: Nå har alt blitt Copilot
Microsoft endrer navn på AI-assistenten Bing Chat til Copilot. Og lanserer egne prosessorer til datasenterne sine.
🐯 Ingen tro på alternativ App Store: – Hadde aldri brukt den selv
iPhone-eiere kan få mulighet for "sideloading" av apper. – Definitivt en risiko, mener iOS-utvikler Petter Klingen Wright.
🍋 Stine om WA.works-konkursen: - Redd for å skremme kvinner
- Min største frykt med å snakke om konkursen offentlig, har vært at det skulle skremme flere fra å starte opp, kanskje spesielt kvinner, sier Stine Andreassen.
🍩 Her er .NET 8 og .NET Aspire: – Kan nesten ikke vente!
Det meste var kjent, men Microsoft hadde én overraskelse på lur på .NET Conf 2023.
🐕🦺 Velger ukjente Zig: «Ikke lett å like Rust i praksis!»
Bun er kanskje det mest kjente prosjektet laget i Zig – men utvikler Michael Odden synes flere burde prøve det C-lignende språket.
God helg
Jeg er glad jeg normalt ikke skriver om IT-politikk, for å si det sånn. Da ville jeg nok ganske fort ha pådratt meg et hjerteinfarkt.
Men jeg håper jo at hvis jeg en dag skulle bli leie av å skrive om koding, og heller ha lyst til å jobbe som utvikler selv – så kan jeg starte opp mitt eget AS og nyte friheten som frilansutvikler. Uten at "overformynderiet" skal komme og si at det får jeg ikke lov til.
Neste uke lover jeg at jeg bare skal skrive om koding og det som er gøy.
God helg!
🤓 Kurt