- Hvis du er glad i enterprise, så er ikke Easee nødvendigvis stedet for deg, sier Magnus Haugaasen, "Site Reliability Engineer" (SRE) i Easee, til kode24.
kode24 møter Haugaasen i Easees kontorer i Sandnes. Nærmere bestemt Sandnes-delen av Forus, et stort næringsområde delt mellom kommunene Sola, Sandnes og Stavanger.
I tillegg til Sandnes, har selskapet utviklere i Tønsberg og på Rebel i Oslo.
Easee er kanskje mest kjent for å ha utviklet "laderroboten" EaseeHome til elbiler for hjemmet, og Easee Charge for større parkeringsanlegg. Alt er koblet til skyen, noe som gjør at du kan styre ladingen via selskapets programvare-løsninger.
Utviklere slår seg opp i Stavanger: - Bransjen blir veldig Oslo-sentrert
Stor omveltning på kort tid
Da Haugaasen startet i Easee i 2020 var det bare 20 ansatte i selskapet.
- De siste årene har jeg jobbet med Java og .NET. For rundt fem år siden begynte jeg å spesialisere meg i sky, da særlig AWS som er litt sjeldent i Rogaland. Det var egentlig grunnen til at jeg havnet i Easee. Det var ingen andre ledige konsulenter her i Stavanger som hadde peil på AWS, sier han.
Haugaasen forteller at det har vært noen hektiske år siden den gang.
- Da jeg var med i starten så hadde vi 10.000 ladere, nå er det snakk om over en halv million. Vi har gått fra fire-fem utviklere i Stavanger til over 50, pluss de som jobber med sky. Det har vært veldig spennende å være med på, sier han.
Han beskriver det som en ganske stor omveltning på kort tid.
- Da jeg kom hit som konsulent sa jeg til meg selv: Du skal hvert fall ikke begynne her fast. Det var veldig ustrukturert da vi begynte. Nå er det veldig mye mer struktur, heldigvis. Og jeg byttet over til å være fast ansatt i slutten av 2020, sier Haugaasen.
Flere hundre tusen brukere
- Hva er det som er så spennende med å jobbe i Easee?
- Det er skalaen på ting. I veldig mange prosjekter jeg har vært med på tidligere i karrieren som in-house eller konsulent, har det vært snakk om små apper og tjenester med kanskje 50 til 100 brukere hver dag. Hos Easee er det snakk om flere hundre tusen hver dag, som er avhengig av at laderen har ladet gjennom natta, sier Haugaasen.
Han legger til at distansen mellom det man selv gjør og kunden er mye kortere i Easee enn andre steder.
- Det er veldig spennende. Det er ikke gammeldags klassisk IT-drift vi driver med. Ting skjer så raskt, sier Haugaasen.
For eksempel opplevde selskapet nedetid en fredag før jul, rett etter arbeidstiden.
- Beste tidspunktet i uken. Da handler det om å løse det så raskt som mulig. Vi er veldig sårbare for omdømmetap dersom laderen vår ikke fungerer, sier Haugaasen.
Utvikleres lønn i 2022 - se hvor i Norge du tjener best
Spennende fart
- Hvilke teknologier ligger bak panseret i Easee?
- Utviklerne utvikler i C# og .NET. Det er mange som spør: Hvordan kan det være mulig å utvikle med .NET på AWS? Det korte svaret: Det er mulig. På infrastrukturen på AWS bruker vi et rammeverk som heter Pulumi og TypeScript, sier han.
Haugaasen legger til at alle utviklerne i Easee utvikler sin egen infrastruktur.
- Så på skyplattform-siden lager vi mer grunnlaget for det de bruker. Vi bruker minst mulig ting som vi må ha et tett operasjonelt forhold til, slik som serverless computing.
Han legger til at API-ene har rundt 5 milliarder kall i måneden.
- Det er mer enn noe jeg har vært med på før. Så har vi tusenvis av IoT-meldinger i sekundet som produseres av laderne. Det er ganske heftig, sier Haugaasen og legger til:
- Men vi sier det hver dag: Vi er jo bare i startgropa, sier han.
Må være innovative
- Er dere i et miljø med mye konkurranse?
- Helt siden jeg kom inn har Easee vært vinnere. I løpet av de første månedene mine i Easee gikk vi forbi hovedkonkurrentene og har fått et stort forsprang. Vi er jo bevisste på at det kan bli spist opp, så vi må gjøre vår greie og være innovative.
Ifølge Haugaasen lukter Easee også på nye markeder.
- Hvis vi skal skalere rundt på kloden blir det en utfordring på programvare-siden. Heldigvis har vi fram til nå vært så sentrert i Europa at det holder med ett datasenter, sier han.
I Stavanger kan du stoppe bussen fra mobilen. Det kan du takke tre studenter for
Håper at flere blir med
Silden forsvant, hermetikkindustrien gikk konkurs. Og nå må Norge fase ut oljen.
For tredje gang i historien må Stavanger bevege seg bort fra en næring som gjennomsyrer regionen.
- Det er jo et skifte som ble litt varslet med oljekrisen i 2015. Så var vi tilfeldigvis et av selskapene som har gjort det bra, sier Haugaasen.
Han legger til at det samme gjelder boost.ai, som holder til i nabobygget.
- Vi håper at det kommer flere, sier Haugaasen.
Alle stilte klokka, unntatt gatelysa i Stavanger, hvor klassisk feil ble skjebnesvanger
Vil automatisere driften
Haugaasen forteller at det overordnede temaet for 2023, på tvers av alle utvikler- og skyplattform-team, er gjøre forbedringer for neste fase av veksten til selskapet.
- Markedet for el-biler globalt er ventet å vokse betydelig de neste årene, slik at vi må sørge for å være rigget og klar i god tid. Det vi ser i Europa nå innen EV og smart strømstyring er i sin spede start - og de virkelige endringene er det som kommer, sier Haugaasen.
Ifølge ham har det kommet et stort økosystem som er bygget oppå Easees tjenester.
- Vi er i et skifte hvor vi går fra å være ende-til-ende tjenesteleverandør til å primært levere en plattform og et økosystem, sier Haugaasen.
- Alle som har tilgang til PC kan snakke med resten av API-et vårt og bygge en business på det.