Hvordan ble du utvikler? 📚
Datainteressen starta fra en veldig tidlig alder, da min mor kjøpte en stasjonær PC for å chatte med familie i Afghanistan. Koding, derimot, hadde jeg ikke vært borti før IT-timene med Adobe Flash på videregående.
Det som virkelig slo an var da mattelæreren tok oss med til det nye Institutt for Informatikk-bygget på Forskningsparken. Der hadde Roger Antonsen en demo av lys-skiftende kuler han hadde programmert, for å vise mønstre for sjonglering. Jeg så på kodesnutten og tenkte “Oi, det der forstår jeg jo! Kanskje dette er noe jeg kan drive med!”
Da jeg begynte på IFI og fikk litt kursing i bruk av terminalen, før semesteret faktisk startet, var det så gøy å få ting til å skje ved å bare skrive noen “ord”. I løpet av bachelorstudiet dro jeg på bedriftspresentasjon til Knowits lokaler, der skjønte jeg endelig hva “konsulent” betød, og igjen ble jeg truffet av en “Dette er noe jeg kan drive med!”.
Spol frem et par år, og lykken av å få ting til å skje ved å skrive noen ord vedvarer fremdeles! Trives best med å skrive kode hvor jeg kan se resultater :)
Hva jobber du med for tida? 💪
Jeg jobber som konsulent hos Knowit, og er innleid som fullstack-utvikler hos Entur.
Det er et svært prosjekt for å samle de forskjellige jernbaneoperatørene i Norge under en felles løsning. Teamet jeg sitter på utvikler og forvalter systemer for kundeadministrering og fordeler for ansatte i jernbanesektoren.
For øyeblikket oppdaterer jeg testrammeverket til nyeste versjon og skriver om en del kode! Mens testene kjører tukler jeg også med en backend-oppgave. Det er en fin balanse, hvis jeg sitter med en “ende” for lenge så glemmer jeg litt hvordan den andre funker:
“Hm, hvorfor klager Typescript på at jeg bruker val? …Åja.”
«Hvis jeg sitter med en “ende” for lenge så glemmer jeg litt hvordan den andre funker.»
Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕
Uansett om jeg er på hjemmekontor eller fysisk, så starter dagen med frokost, og litt te hvis jeg er heldig.
Dagen fortsetter med standup, hvor vi oppdaterer hverandre på status av oppgaver, spørsmål vi har, eller går gjennom resultat fra møter. Deretter jobber vi frem til lunsj, og kan ha drodlemøter hvor vi prøver å løse en problemstilling sammen og oppnå felles forståelse, med digitale Post-its.
Etter lunsj er det videre jobbing frem til daglig quiz! Siden vi jobber med andre team innenfor Entur, er quizen en mulighet for å ta pause og snakke om ting utenfor jobbhverdagen. Er hyggelig å bli kjent med personen bak kollega-rollen. :)
Dagsstrukturen på de forskjellige kontortypene føles veldig lik ut for meg, men med betydelig hyppigere bruk av Slack og skjermdeling på hjemmekontor. Pluss at jeg slipper å gå ut i kulda om morgenen…
Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨
Jeg er ganske glad i testing, så har vært på et Cypress-kjør i det siste.
Cypress er et rammeverk for frontend- og ende-til-ende testing, og gitt at man setter seg litt inn i hvordan man bruker det, så er det et godt verktøy for automatiserte tester! Her om dagen oppdaget jeg at de til og med har en “Best practices”-side i dokumentasjonen sin - i tillegg til at det er godt dokumentert! Halleluja!
“Mario Progress Bar”-pluginen for IntelliJ anbefales også. Et spinnende grønt skjell er en fin distraksjon mens du venter på at prosjektet skal bygge ferdig 🐢
Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉
Min neste utfordring innenfor programmering er Kafka-strømmer. Jeg har fått med meg hvordan de fungerer, men har ikke hatt muligheten til å jobbe med det selv, og er veldig nysgjerrig.
Ellers er det alltid et driv på å bli bedre i testing. Jeg vil gjerne slå to fluer i en smekk og se på muligheter for accessibility-testing! Finne ut hvilke verktøy som støtter automatisert testing av oppsett for skjermlesere og lære mer om WCAG? Sign me up.
Anna (27): - Oversiktlig versjonshistorikk varmer meg langt inn i hjerterota
Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥
Konfigurasjon av miljøøøøøø. Det er mye automagi i oppsett av systemer for continuous integration og deployment, og da går jeg meg ofte vill.
Jeg kan helt fint leve livet mitt uten å ta på en build-fil. Hvis jeg ser “kubectl” noe sted visner håret på hodet mitt, etc. etc.
Neida.
Oppgaver jeg trives minst med er når jeg ikke ser hele bildet. Alt fra å ikke vite hva de forskjellige attributtene i en config-fil gjør, til hvor, hvordan og hvorfor et system henter ut informasjon. Det kan lett bli demotiverende å måtte sette seg inn i veldig mye nytt for å kunne gjøre “én” ting.
Jeg ser så klart verdien i det, og prøver å ta oppgaver jeg er ukomfortabel med for å ikke opprette en slags “sperre” eller unngåelse for ting jeg synes er vanskelig. Men da setter jeg veldig pris på å ha noen med meg som kan forklare det helhetlige bildet også.
Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅
Det er en uskreven regel på teamet å ikke prod-sette store endringer på fredager, og det fjerner mye potensiale for trøbbel! Når det er sagt, hver gang jeg begynner på et nytt prosjekt tar det litt ekstra tid å trykke på “merge to release” og “approve for production” de første par gangene.
«Jeg trodde jeg hadde oppdaga en liten, men viktig, feil, men…»
Jeg dobbeltsjekker mye når jeg skal stille spørsmål på felles chat-kanaler utenfor teamet. Siste flause var da jeg trodde at Entur-appen hadde en bug: at bussrutene som er grønne (regionsbuss) ble vist med feil farge i appen! Jeg trodde jeg hadde oppdaga en liten, men viktig, feil, men… Det var altså ikke en feil, buss-strekninger skulle ha samme farge i appen uavhengig av selve fargen på bussen (som tross alt tilhører et annet selskap).
Likevel, ved å stille spørsmålet fikk jeg bakgrunn for hvorfor det valget ble tatt, så det var verdifullt å spørre!
Elena har en utfordring til deg: - Gi dem du jobber med litt skryt!
Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏
Det er et bredt og vanskelig spørsmål. 😆 Svarer med noe jeg vet jeg har godt av å bli bedre på.
Utviklere i Norge har en god del ressurser og muligheter tilgjengelig. Det gjør det lettere og tryggere å eksperimentere med nye teknologier og systemer og måter å gjøre ting på. Det kan noen ganger føre til at man mister litt perspektiv, og koder kun for kodingens skyld, eller fordi man har lyst til å utvikle noe rettet rundt en spesifikk teknologi.
Det er flott å være engasjert i spennende koding og tech, og ha det gøy med det man jobber med, det er jo utrolig motiverende! Men jeg føler også et behov for øyeblikk der man lener seg litt tilbake og vurderer om dette er riktig vei å gå, riktig måte å gjøre ting på.
Passer det med konteksten? Passer det med problemstillingen som skal bli forsøkt løst? Hjelper det noen, eller er det en ekstra kompleksitet? Hvem skriver vi kode for? Vi kan bli bedre til å se oss rundt, og passe på å være kritiske til løsningene vi lager.