Mange forsvarer Miss Norway-festen, men: «Du aner ikke hva du snakker om!»

– Nei, dette er ikke en storm i et vannglass. Dette er et glass av en pågående storm; kvinnekampen, skriver Ole Petter i ukas nyhetsbrev.

Hvis du måtte gjette, ser dette ut som et arrangement som bidrar til at flere kvinner føler seg hjemme i norsk IT-bransje, eller kan det kanskje tenkes at det kanskje muligens har motsatt effekt? Her fra Miss Universe-konkurransen, som Miss Norway sendes videre til, i El Salvador 2023. 📸: AP Photo / NTB
Hvis du måtte gjette, ser dette ut som et arrangement som bidrar til at flere kvinner føler seg hjemme i norsk IT-bransje, eller kan det kanskje tenkes at det kanskje muligens har motsatt effekt? Her fra Miss Universe-konkurransen, som Miss Norway sendes videre til, i El Salvador 2023. 📸: AP Photo / NTB Vis mer

Som sistemann i hele Norge har jeg begynt å se TV-serien Mad Men. Den handler om reklamemenn på 60-tallet, eller kanskje aller mest: Kvinnene rundt dem.

De fleste kvinnene på kontoret er der som pynt og forlystelse for mennene, som i beste fall glor på dem, i verste fall overfaller dem.

Jeg ler og rister på hodet av dette i sofaen, men innerst inne lurer jeg på hvor mye lenger vi egentlig har kommet, og ikke minst: Om vi har glemt hele kvinnekampen.

Denne uka skrev jeg om at NUUG feirer 40-årsjubileet sitt med Miss Norway-show på kvelden. Etter kode24s artikkel har de endra på invitasjonen, men opprinnelig stod det at det ble "gnistrende aftenunderholdning med Norges vakreste", og at det var "fotomuligheter med vinnere og finalister" etterpå, så "kom gjerne med en fin skjorte".

Det ble, selvfølgelig, bråk. Opplegget ble kalt "kvalmt", en foredragsholder trakk seg, og etter hva jeg erfarer er det flere i NUUG som rister på hodet og holder seg hjemme.

NUUGs styremedlem Knut Yrvin forsvarte seg med at Miss Norway-deltakerne hadde bidratt i deres PC-Aid-dugnad til Ukraina, uten å nevne det som virker som bakteppet for alt sammen: At han også er Miss Norway-sjef. 🤷

Senere har Yrvin vært på krigsstien på X, og påpekt blant annet at det er en transkvinne med i år, at ingen bør fortelle kvinner hva de kan og ikke kan være med på, at NUUG har vært supersnille gjennom dugnaden sin, pluss at... den norske regjeringen... promoterer dragshow for barn..?

Uansett: Yrvin er ikke alene om å forsvare at Unix-gjengen feirer bursdag ved å glo på og ta bilder av "Norges vakreste" kvinner:

  • "Føler det blir storm i vannglass. Og er det egentlig noe problem, annet enn et par som er sure på Twitter?" skriver en i kommentarfeltet vårt.
  • "Storm, møt vannglass. Selv synes jeg missekåringer er noe barnslige greier, men i kvinnefrigjøringens navn må vel kvinner som ønsker å delta i slikt få lov til det uten å bli uglesett?" skriver en annen.
  • "Tåpelig kritikk ass, de feministrytterne setter kvinner som kategori i et dårligere lys i stedet for å bidra konstruktivt" skriver en tredje.

La oss ta et skritt tilbake, og gå gjennom problemet så objektivt og saklig jeg klarer:

  1. For å lage best mulig tjenester for flest mulig, må vi ha størst mulig mangfold, blant annet flere kvinner.
  2. For å få flere kvinner i IT-bransjen, må vi unngå at de føler seg utenfor.
  3. For å unngå at kvinner føler seg utenfor, må vi arrangere ting hvor kjønnet vårt er irrelevant.
  4. For å arrangere ting hvor kjønnet vårt irrelevant, er en god start å unngå en kåring av det beste eksemplaret av et kjønn.

Og da har vi ikke engang begynt å diskutere missekonkurranser og objektiviseringen de kan innebære – som åpenbart også kan være et problem. 🤳

Til slutt, kjære medmann som ikke ser problemet og kaller folk "feministryttere" og "snøflak", har du noen objektive punkter til:

  1. Du er mann.
  2. Du er dermed ikke kvinne.
  3. Du aner dermed ikke hva du snakker om.

Dette er like viktig som det er banalt: Du aner virkelig ikke hva du snakker om, når du snakker om hvordan kvinner opplever det å være kvinner, for eksempel i en mannsdominert IT-bransje.

Det gjør ikke jeg heller, selvfølgelig. Men så jazzer jeg meg heller ikke opp med resten av X-gutta over hva kvinner sier om hvordan det er å være kvinne. Jeg lytter.

Så nei, dette er ikke en storm i et vannglass. Dette er et glass av en pågående storm; kvinnekampen de kjempa på reklamekontorene i New York på 60-tallet, og som tydeligvis fortsatt må kjempes på kontorene i den norske IT-bransjen i 2024.

Ukas beste saker på kode24:

🦊 NUUG feirer bursdag med Miss Norway-show: «Kvalmt!»
Foredragsholder trekker seg og flere reagerer, etter at Norwegian UNIX User Group feirer 40-årsdagen med missekonkurranse.

🌸 Sånn snakker Apples utviklere med AI-en sin: «Ikke hallusiner!»
Høflige fraser og bønner om å holde seg til sannheten avsløres av konfigurasjonsfiler i macOS-betaen.

🥌 Tre av fire fortsatt på hjemmekontor: «Utviklerer har større frihet enn andre»
Tilbake på kontoret-trenden har ikke fått norske utviklere tilbake, viser kode24s tall. – Utviklere leder an, mener rekrutterer, som tror fleksibilitet blir viktig framover.

👕 Her er de viktigste nyhetene du gikk glipp av i sommer, fordi du prioriterte å ha ferie
Små og digre krasjer, krangling om cookies og AI, arbeidsmarked og trivsel – dette skjedde i bransjen i sommer.

📰 – Norske utviklere er gode til å lage spill, mindre gode til å fortelle om dem
SpillNorge.no startet som en database, men har ballet på seg til et sosialt medie som skal samle hele spillbransjen.

God helg!

Nå får jeg vel påstander om å drive "en nettavis av og for kvinner", igjen, antar jeg.

Som er min favorittanklage noen sinne, her jeg sitter omgitt av 100 prosent menn i redaksjonen.

Uuuansett: Goood helg, elskede lesere av alle kjønn!

💘 Ole Petter