- Det vil garantert bli vanskeligere å få finansiering, og finansiering blir dyrere, sier Gisle Østereng, investeringssjef i StartupLab, som er en inkubator og investor for startups, til kode24.
Den siste tiden har det vært en sterk uro i tech-aksjemarkedet. Den amerikanske teknologiindeksen Nasdaq falt kraftig store deler av forrige uke, før den hentet seg opp med 3,8 prosent fredag. Alt i alt var likevel sluttresultatet mer enn 2 prosent i minus for alle de tre nøkkelindeksene i USA, inkludert Nasdaq, meldte Dagens Næringsliv.
Den urolige tilstanden har fått store konsekvenser for IT-bransjen. Startup-selskaper som fikk suksess som følge av pandemien, som Cameo og Mural, har begynt å si opp ansatte. Uber og kjemper som Meta trapper ned utgiftene som følge av økte inflasjonsrater, ifølge nettavisen Protocol, som spekulerer i om vi nå ser konturene av en tech-boble som sprekker.
Protocol er ikke alene; flere andre medier og forstå-seg-på-ere stiller det samme spørsmålet. Vox skriver for eksempel at det totale markedet er nede 18 prosent i år, og teknologiaksjene er nede på rundt 30 prosent. Youtube-eren og kursholderen Jeff Delaney, kjent som Fireship, er også blant dem som nå roper varsko om utviklingen. I en Youtube-video kalt "Is the tech bubble bursting right now?" ber han seerne forberede seg på at ting kan bli verre.
Og ifølge investeringssjef Østereng i StartupLab vil altså utviklingen også få konsekvenser også her i Norge.
Følge av inflasjonsfrykt
Ifølge Østereng har høyere renter og inflasjonsfrykt gjort at IT-selskaper går betydelig ned i verdi, spesielt de som tidligere var verdsatt med basis i fremtidig (mulig) inntekt.
- Dermed blir børsen et mindre attraktivt sted å være, antall nye børsnoteringer går ned, og multiplene - verdi delt på omsetning, for eksempel - går ned. Dette er en negativ utvikling som gradvis sprer seg tilbake i verdikjeden. Og nå begynner den å nå tidligfase startups, også, sier han.
Østeregn forteller at selskapene som blir aller hardest rammet er de som ble priset relativt friskt basert på mulige fremtidige inntekter. Videre er en del grønne selskaper på mindre likvide børsmarkeder, for eksempel Euronext Growth, hardt rammet, med nedgang ned mot 70 til 80 prosent.
- Selskapene rammes direkte ved at de dermed står i fare for å bli kjøpt mye rimeligere i år enn i fjor. Og eierne rammes, spesielt de som kjøpte på topp, ved at kursene går ned. De som har lånefinansiert aksjene sine må kanskje tvangsselge nå, og de har vel spist opp neglene sine for et par måneder siden, sier han.
Mener flere må omskoleres til utviklere i Norge
"Delvis" i en tech-boble
- Er vi i en "tech-boble?"
- Jeg vil tro at vi delvis er det, og delvis er ute av den. Det er en rekke kvalitetsselskaper innen tech som garantert vil oppleve betydelig høyere verdsettelse når trenden har snudd, sier han.
Østereng legger til at dette spesielt gjelder de som har solide inntekter i dag og fortsatt har et betydelig vekstpotensial.
- Samtidig kan man vel si at når noen aksjer har gått ned 70 til 80 prosent så er det ikke mye boble igjen? Litt lenger til venstre i verdikjeden, lenge før børs, er det fortsatt noen selskaper som prises ganske så høyt historisk sett, og som ikke har mye inntekter i dag. Så det er fortsatt nedside for disse selskapene, sier han.
«Det er fint at ikke alle er euforiske, men vi skal for all del ikke bli pessismistiske alle mann, heller. Da går spiralen fort nedover»
Opplever allerede nedgang
Når det gjelder hvilke konsekvenser utviklingen kan få for Norge, viser Østereng til at Norge har et stramt arbeidsmarked, med mange ledige stillinger i blant annet teknologibransjen.
Han tror derfor ikke at vi får samme økning i arbeidsledighet som da landet ble pandemistengt, for eksempel.
- Men vi opplever allerede nedgangen i form av økt inflasjon og økte renter; en dyr kombinasjon, som gir mindre kjøpekraft og noe lavere fremtidstro enn tidligere. Det er fint at ikke alle er euforiske, men vi skal for all del ikke bli pessimistiske alle mann, heller. Da går spiralen fort nedover, sier han til kode24.
Østereng mener det er vanskelig å spå hva som kommer til å skje framover, men legger til at at norske utviklere kan "sove svært godt om natten".
- Utviklere er i overskuelig fremtid en ressurs det er høy etterspørsel etter, sier han.
Når det gjelder investeringer, anbefaler StartupLab alle sine selskaper å prioritere å få finansiering ved å øke salg, og dermed omsetning - heller enn å satse alt på å hente inn mer egenkapital.
- Men en dag vil det atter bli oppholdsvær, sier Østereng.
- Og kanskje litt sol.