"Vi tror fremtiden bringer mer fritid og fleksibilitet. Dette er en endring Minus 1 ønsker velkommen" skriver det ferske konsulentselskapet Minus 1 på nettsidene sine.
Ett av tiltakene er det navnet hinter om; firedagers arbeidsuke. Og det var dette som var bakgrunnen for at selskapet i det hele tatt ble starta.
- Etter noen år i bransjen merket flere av oss på et gap mellom personlig og profesjonell utvikling. Til tross for alt man lærte profesjonelt, følte vi på en ubalanse, forteller daglig leder i Minus 1, Max Aasbø, til kode24.
- Mye tid gikk til jobb, og den personlige veksten kom i andre rekke. Etter diskusjoner rundt denne problemstillingen og mulige løsninger, oppdaget vi at ingen i konsulentbransjen tilbød en firedagers arbeidsuke.
Sammen med blant andre Sparebank 1 har de derfor én dag hver uke som kan brukes til andre ting enn vanlig jobb. Spørsmålet er om det lønner det seg - for både bedriften og den enkelte.
«Mye tid gikk til jobb, og den personlige veksten kom i andre rekke.»
Programmering eller TV-program
Hos Minus 1 har de én "Minus 1-dag" hver uke. Denne kan de ansatte bruke til hva de vil, ifølge Aasbø, og da mener han visst nøyaktig hva de vil:
Å utvikle seg faglig, utvikle seg personlig - eller forbli på stedet hvil, bokstavelig talt, for eksempel på sofaen.
- Men hva er det vanlige hos dere å faktisk bruke dagen til?
- Så langt har Minus 1-dagen blitt brukt til kompetanseheving, selskapsbygging, fritidsaktiviteter, trening og personlige prosjekter. Vi har blant annet tatt langweekend i utlandet, utarbeidet prototyper for spennende startupidéer og tatt tak i oppussing av bolig, svarer Aasbø.
- Vil det ikke være vanskelig for en ansatt hos dere å si at hun bare vil ligge på sofaen og se på TV, om kolleger bruker dagen på å lære seg nye ting de kan bruke i jobben?
- Alle er med på å utarbeide Minus 1-dagen, noe som gir en felles forståelse og enighet om hvordan den skal fungere. Har man behov for en rolig dag med TV og avkobling er det likestilt med å trene, dra på fjellet eller å jobbe med rekruttering. Vi jobber kontinuerlig med å formidle dette på en god måte, nettopp for å unngå samvittighetsbarrierer. Det er viktig å fremstå som gode eksempler ved holde oss trofaste til visjonen vår.
Sparebank 1 har fagdag
Minus 1 er kanskje relativt alene om å markedsføre seg med firedagersuke, men å ha én dag i uka til noe annet enn vanlig jobb er ikke nytt.
Blant annet har Sparebank 1 hatt én fagdag i uka siden 2018. Men her skal det handle om fag. Og selv om mange har hjemmekontor, skal man i alle fall delvis tilbringer den sammen, med et fast møte samme dag for å dele lærdom.
- Hvor frie blir egentlig slike dager? Vil det ikke være et samvittighetsspørsmål om man bruker dagen på det man faktisk vil selv, eller det arbeidsgiver håper at folk skal bruke en slik dag til?
- Utviklerne har stor frihet til å velge hva de gjør på fagdagene. Men vi stoler på at utviklerne tar de nødvendige avgjørelsene om at det man gjør har faglig relevans. Som navnet tilsier er det jo en "fagdag", og ikke en "fridag", understreker avtroppende fagleder Gunnar Kriik i Sparebank 1 til kode24.
Derfor har de fagdag hver torsdag
«Vi ser at ikke alle velger å benytte seg av fagdagen hele tiden.»
Kan tape penger
Å bruke slike dager til det man egentlig vil er én ting - noe annet om man velger å bruke dem i det hele tatt.
Konseptet med firedagers arbeidsuke, slik Minus 1 skryter av, er å også få betalt for den femte. Men Minus 1 tillater at sine ansatte jobber denne dagen om de selv vil. Og da de jobber som konsulenter, ofte på provisjon, kan det lønne seg økonomisk.
- Vil ikke dette gjøre en «betalt fridag» til en sannhet med modifikasjoner?
- Dette var en kjerneutfordring vi måtte adressere tidlig i utarbeidelsen av lønnsmodellen vår, svarer Aasbø, som innrømmer at det kan lønne seg å jobbe full arbeidsuke.
- Vår løsning er å kompensere for Minus 1-dagen med en fast timesats. Denne satsen er i dag noe lavere enn hva man mottar i provisjon for en typisk arbeidsdag, men visjonen vår er å matche provisjonen.
Også hos Sparebank 1 er det utviklere som velger å avstå fra annerledesdagen.
- Vi ser at ikke alle velger å benytte seg av fagdagen hele tiden. Noen syns arbeidet i teamene gir nok utfordringer. Mens de fleste setter pris på muligheten å komme sammen med andre for å lære nye teknologier, eller generelt bli bedre i sitt fagfelt, sier Kriik i Sparebank 1.
Lønner det seg?
Sparebank 1 har altså hatt én dag i uka uten normal produksjon i fem år, nå.
- Vi har fortsatt med fagdag fordi vi ser at det er langt færre som slutter, vi har fått mye høyere tilfredshet og bedre sosialt samhold blant utviklere. I tillegg har vi hatt stor økning i antall ansatte utviklere de siste årene, forteller Kriik i Sparebank 1.
Hvor mye banken eventuelt taper på produksjonssida, er vanskelig å si, da det er vanskelig å måle, ifølge Kriik. Også Minus 1 mener fordelene er flere enn ulempene.
- Fire dagers arbeidsuke handler om mer enn bare tidsfordeling, det handler om å skape et miljø der ansatte føler seg motiverte, inspirerte og engasjerte, sier Aasbø i Minus 1.
- Vi henter inspirasjon fra selskaper og bevegelser i utlandet, der man ser trender i favør færre arbeidsdager. Man leser stadig om suksesshistorier der ekstra fritid til ansatte har resultert i økt produktivitet. Vi er derfor sterke i troen på at man med vår modell kan oppnå bedre resultater på kortere tid.