Gjennom kode24s lønnsundersøkelse har vi sett at norske utviklere i snitt tjener 770.000 kroner i året uten bonus, 832.000 kroner med bonus, aller mest i Oslo, og jo mer jo lenger vekk fra koden man sitter.
Men av alle variabler som spiller inn på en norsk utviklers lønn, er det én som kanskje har aller mest å si: Erfaring.
Så hvor mye mer kan du forvente å tjene etter hvert som erfaringen din vokser?
Og hvor mye har det egentlig å si hva slags utdannelse du har?
Ja, utviklere med bonus tjener mer - men pass deg for faresignalene
Utvikleres lønn etter erfaring
Her ser du hvor mye norske utviklere i snitt tjener, uten bonus, jo mer erfaring de har:
Utvikleres startlønn
Våre tall viser at en nyutdanna norsk utvikler i snitt, uansett utdanning, får en startlønn på 556.000 kroner. Men her kan utdannelsen ha mye å si:
- En nyutdanna utvikler med master-grad får i snitt 614.000 kroner i startlønn.
- En nyutdanna utvikler med bachelor-grad tjener 546.000 kroner; 68.000 kroner mindre.
- En helt fersk utvikler uten noen relevant utdannelse, tjener faktisk litt mer enn bachelor-utdanna; 565.000 kroner. Men her er marginene så små at vi anser dette som omtrent samme startlønn som bachelor-utdannede.
Netlife verdsetter likhet
- Hvor mye har utdanningen til en nyutdanna utvikler å si for startlønnen man får hos dere?
- Når du starter hos oss, setter vi lønn sammenlignet med andre ansatte i Netlife med tilsvarende erfaring og utdanningsnivå. Vi vil at folk med lik bakgrunn og utgangspunkt skal få lik betaling, svarer Alex Andersen, fagleder for teknologi i Netlife, til kode24.
- Det skal lønne seg å ha investert i en utdannelse, men det er ikke nødvendigvis det viktigste for å lykkes hos oss.
Backend vs frontend: Hvordan tjene mest mulig penger som utvikler? Sitt lengst vekk fra koden
Runder million etter 30 år
Det er de første årene at lønna til en norsk utviklervokser aller mest, med omtrent 100.000 kroner hvert femte år i snitt.
Allerede etter seks til ti år i arbeidslivet har lønna dermed kommet over 800.000 kroner, fem år senere runder den 900.000 kroner.
Videre flater lønna ut, akkurat som vi så i fjorårets lønnstall. Det tar derfor lenger tid før lønna runder millionen: Ifølge våre tall etter 26 til 30 år i jobb.
Du kan også se at master-utdanna utviklere runder millionen før andre; allerede etter 16 til 20 år, i snitt. Før snittlønna deres av en eller annen grunn går ned igjen.
Utvikleres lønn i 2022 - se hvor i Norge du tjener best
«Med 10 års erfaring er ikke utdanning like viktig lenger.»
Utdanning mindre å si senere
Som du ser av grafene våre, har master-utdanna utviklere ofte høyere lønn enn sine bachelor-utdanna og selvlærte kolleger.
Men ikke like mye mot slutten av arbeidslivet.
- Hvor mye har utdanning å si for lønn generelt hos dere? Om en utvikler med ti års erfaring starter hos dere, vil hun typisk få mer i lønn om hun også har en mastergrad, kontra en bachelor, for eksempel?
- Med 10 års erfaring er ikke utdanning like viktig lenger, og vi vurderer lønnsnivå ut fra hens erfaring og hvor relevant deres kompetanse er for oss. Vi jobber alltid i tverrfaglige team, og da er det verdifullt for oss med utviklere som er interessert i de andre fagfeltene, svarer Andersen i Netlife.
Mener utdanning er verdt det
Han får støtte fra Otto Backer Solberg, kommunikasjonsdirektør i Webstep.
- Lang og relevant arbeidserfaring kompenserer for mindre formalkompetanse. Etter ti års relevant erfaring i bransjen vil kvaliteten som leveres være et produkt av både utdannelse og erfaring. Denne kvaliteten vil som oftest på en eller måte bli kompensert i lønnsbetingelsene, sier Solberg til kode24.
- Vil du da si det er verdt det, rent lønnsmessig, å ta seg en høyere utdanning som utvikler?
- Utdannelse lønner seg, og er et godt fundament for videre utvikling og karriere. I Webstep har vi mange IT-konsulenter med lang formell utdanning. Dette er en god investering når du planlegger et helt yrkesliv innenfor en bransje i rivende utvikling, sier Solberg, som også mener utdanning gjør utviklere bedre rusta til å takle endringer i arbeidslivet.
- Men det gir ingen garanti for høyere lønn.