Mathias er tech-agnostiker: - Noen ganger kompliserer React mer enn det hjelper

Sånn foretrekker Ukas Koder Mathias Madsen Stav i Feed å bygge nettsidene sine.

Mathias Madsen Stav er utvikler i Feed, og forteller om sitt forhold til tech, kontoret og sine egne foreldre. 📸: Privat
Mathias Madsen Stav er utvikler i Feed, og forteller om sitt forhold til tech, kontoret og sine egne foreldre. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ble du utvikler? 📚

Jeg hadde først lyst til å bli kunstner, men jeg hadde mye interesse for design, så jeg søkte meg inn på grafisk design i Oslo og flyttet dit for å studere da jeg var 19.

Etter første året bestemte jeg meg for å starte et ENK, og tenkte jeg måtte ha en nettside for å vise hva jeg kunne tilby. Før jeg begynte å studere hadde jeg lært meg alt av Photoshop og Illustrator på egenhånd ved å søke meg frem til svarene jeg trengte, og sånn ble det med koding, også. Å lære ting ut fra konkrete og reelle behov har alltid gitt mest mening for meg, det kan sikkert flere kjenne seg igjen i.

Etter å ha designet og utviklet min første ordentlige nettside, føltes det som om oppdragene rant inn. I første omgang var det kompiser som trengte platecover og logoer til store drømmer, men etter hvert var det nettsider som var den store etterspørselen. Muligens påvirket av at jeg ble så giret og snakket om det med alle jeg møtte.

Uansett hva folk hadde behov for sa jeg ja. Jeg fant fort ut at dette var noe jeg brant for, for hvor enn mange timer jeg måtte sitte oppe om natten, så skulle jeg få det til. Det ble litt lite fokus på skolen det siste året.

«I første omgang var det kompiser som trengte platecover og logoer til store drømmer.»

Etter hvert startet jeg Bra Folk AS sammen med Petter Edna, og etter at vi hadde samarbeidet med Feed et par år slo vi oss sammen med dem. Firmaene startet opp omtrent samtidig, men Fredrik og Fredrik hadde rundt 10 år mer på nakken, og et nettverk som ga større muligheter, også er de veldig dyktige, da. Siden da har vi funnet enda flere likesinnede, og er nå en god gjeng på 18.

Nettsider kan være så mye. Til å begynne med lagde jeg nettsider som formidlet produkter og tjenester, med stort fokus på design, og for min del gjerne noe litt utenom det vanlige. Samtidig som rene visuelle opplevelser er viktig for meg, gir det meg også mye å lage faktiske produkter og tjenester som folk kan ha nytte av, og noe av det som opprinnelig fanget interessen min ved koding var muligheten for samhandling og kommunikasjon.

Jeg er veldig stolt av de fete designene jeg har vært med å bidra til, men løsningene jeg er med på å lage som gjør folks hverdag, eller bidrar til å gjøre verden litt bedre på en eller annen måte, gir jobben en enda dypere mening.

Hva jobber du med for tida? 💪

Til daglig jobber jeg med masse forskjellig; i forecast står jeg oppført som Developer, Tech lead, Concept, Project manager.

Det siste halvåret har jeg jobbet masse med Rom 25 på Nasjonalmuseet. En installasjon ment for å vise frem digitaldesign fra 60-tallet og frem til i dag.

Det er kanskje det rareste formatet jeg har jobbet med noen gang: Ti store touchskjermer på høykant, fem på hver side av en vegg inni et lite rom. De er koblet til hver sin maskin, så jeg satt opp en socket-server for å synkronisere alt av innhold og interaksjon mellom skjermene. Veldig gøy å jobbe med, med en god blanding av masse forskjellige teknikker.

Av rammeverk ellers i livet går det mye i Next/React, Graphql, Prisma, Tailwind. For nettsider med lite inputs fra brukeren, for eksempel hok.no eller transborderstudio.com, foretrekker jeg å bruke Craft CMS. Både kombinasjonen av templating med twig og friheten med vanilla JavaScript er veldig behagelig.

Jeg er glad i React og jobber kanskje mest med det, er for eksempel førstevalget for tjenester med kommunikasjon mellom flere parter, men i noen tilfeller kompliserer det mer en det hjelper.

Bruker også Sanity en del, spesielt for prosjekter med Realt. Er behagelig å kunne definere alt kode, men det må sies at redaktøropplevelsen i Craft er vanskelig å måle seg med. Hadde satt pris på om Sanity la litt ektra fokus på det. 😀

Hvis jeg skal lage visuelle elementer som for eksempel på datareisen.no eller restaurantsavage.no, bruker jeg gjerne react-three-fiber eller p5, men kan også finne på å skrive ting vanilla.

- Akkurat nå jobber jeg remote fra Barcelona et par måneder, så jeg er ikke så mye på kontoret. 📸: Privat
- Akkurat nå jobber jeg remote fra Barcelona et par måneder, så jeg er ikke så mye på kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser en typisk arbeidsdag ut for deg? ☕

Akkurat nå jobber jeg remote fra Barcelona et par måneder, så jeg er ikke så mye på kontoret.

Men til vanlig kjører jeg en kombo; hvis jeg har behov for dyp konsentrasjon sitter jeg gjerne hjemme i fred å ro, ellers er jeg glad i å være på kontoret. Selv om de er lett å kommunisere digitalt, blir det en høyere terskel og tidvis litt mer tungvindt i kommunikasjonen. Man kan ikke bare gå bort til pulten til noen eller sette seg på et møterom og skisse opp noe sammen.

Hver fredag morgen har vi er fast møte hvor vi går gjennom uken som har gått, det er kjekt å høre hva alle jobber med og hvilke oppturer og motstander de har hatt i løpet av uken.

Vi har også et eget - noe sporadisk - møte dedikert til tech, hvor vi gjerne har et konkret tema å diskutere. Det kan være en smart måte noen har løst noe på, et nytt bibliotek, eller noe man synes er utfordrende.

Arbeidsdagen består ofte av utforming og testing av ideer, prototyping, arkitektur og valg av tech, workshops med kunder, hjelpe andre med utfordringer og så videre.

«Selv om de er lett å kommunisere digitalt, blir det en høyere terskel.»

Hva er ditt beste tips til et verktøy andre burde begynne å bruke? 🔨

Hver uke deler vi i Feed vår felles nettleserhistorikk med resten av verden via en serie blogginnlegg vi kaller “Feed-weekly”: En samling av lenker til interessante artikler, nye verktøy, biblioteker og tjenester vi kommer over i løpet av uken. Vi er vel på nummer 160 nå. Vi poster dem på våre nettsider og @feed_oslo hver fredag om man vil følge med.

Hva har du lyst til å lære mer om framover? 🦉

Alt! Neida, joda. Det gav mersmak å jobbe med fysiske rom, vi får se hvilke sjanser som byr seg.

Hva er det verste du kan bli spurt om på jobben? 🔥

Det må vel kanskje være å porte noe fra et bibliotek eller tjeneste til en annen.

Når ble du sist flau, nervøs eller stressa for noe på jobb? 😅

Jeg kan fortsatt finne på å lete lenge etter en feil, for så å finne ut at det var én bokstav som manglet. Det er litt flaut.

Hva synes du norske utviklere bør bli flinkere på? 🙏

Hvis jeg skal prøve meg på en brannfakkel, så vil jeg anbefale å ha en agnostisk og ydmyk holdning til tech. Hvis man tror at det bare finnes én bra måte å løse noe på, så tar man feil.

PS: Samtidig som jeg har en agnostisk holdning til tech, vil jeg sitere noe min far sa til min mor en gang. Mamma var veldig glad i å gjøre om på interiøret hjemme, og en dag var begeret fullt for pappa: “Jeg er glad jeg bor i et møblert hjem, men jeg er ikke så glad i å bo i et ommøblert hjem”.

Sånn, takk for meg. Og takk til mamma og pappa, og alle mine flotte kolleger