Over sju av ti statlige virksomheter oppgir å ha tatt i bruk kunstig intelligens i det daglige arbeidet sitt, melder Regjeringen i en pressemelding.
Andelen er tilsynelatende en dobling siden høsten 2023.
Karianne Tung, digitaliserings- og forvaltningsminister, mener dette er et tegn på at de ansatte ønsker å bruke AI.
Samtidig er det bare litt over halvparten av virksomhetene som har svart på spørsmålene om blant annet AI.
Skriver stillingsannonser
– Kunstig intelligens er et av kjerneverktøyene for å fornye og forbedre offentlig sektor. Bruk av ny teknologi kan frigjøre tid, øke kvaliteten på tjenestene og sikre at vi kan bruke folkene våre der de trengs mest, sier hun.
Nå svarer 70 prosent av de statlige virksomhetene at de bruker AI-teknologi i sin arbeidshverdag.
Tallet er hentet fra Arbeidsgiverbarometeret i staten, og er basert på innrapporterte tall fra HR-ledere i 200 departementer, direktorater, universitetet, høyskoler og andre statlige institusjoner.
Det er likevel verdt å merke seg at kun 97 av 186 svarte innen fristen, noe som gir en svarprosent på rundt 52 prosent.
– Dette er noe lavere enn tidligere barometre (som regel noe over 60 prosent), står det i rapporten.
Digitaliserings- og forvaltningsdepartementet har også lagt ved eksempler på hva AI blir brukt til i staten, foruten det mye brukte eksempelet røntgenbilder:
- Lage stillingsannonser.
- Saksbehandling.
- Tjenesteutvikling.
- Analysearbeid.
- Oversetting.

Glem målet om 80 prosent – i 2030 skal HELE staten bruke AI
Nærmer seg omstridt mål
Til sammenligning, så oppga 34 prosent det samme da det ble gjort en tilsvarende undersøkelse høsten 2023 – mot 70 prosent nå.
Andelen var også godt under halvparten da Riksrevisjonen i fjor høst meldte at det var «langt igjen» for å nå statens AI-mål.
Regjeringen har som mål at 80 prosent av offentlige virksomheter skal ha tatt i bruk AI i løpet av dette året. Regjeringen har i tillegg et mål om at 100 prosent av staten skal bruke det i 2030.
Målet om å AI-bruken er ofte kritisert, blant annet i nyhetsbrevene til kode24.
I tillegg har Christin Gorman stilt spørsmål ved om AI-verktøyene passer til oppgavene som det er viktigst at staten får løst, og Hans Kristian Henriksen har påpekt at økte AI-mål ikke passer til en grønnere bruk av IT.
Kritikken har heller ikke stilnet etter at Tung gikk ut og roste Tromsø kommune for å «ha prøvd» AI, i kjølvannet av at forskere fant store feil i en AI-rapport om skolenedleggelser.
