Med htmx kan du skrive mindre JavaScript – nå er 2.0 her

Utvider HTML med funksjonalitet du vanligvis trenger JavaScript til.

Med htmx kan du gjøre mye i ren HTML, i stedet for å måtte skrive JavaScript. 📸: NTB / Shutterstock
Med htmx kan du gjøre mye i ren HTML, i stedet for å måtte skrive JavaScript. 📸: NTB / Shutterstock Vis mer

Nå har htmx kommet i versjon 2.0, skriver DevClass.

Dette er den første nye hovedversjonen siden lanseringen av versjon 1.0 i november 2020.

Htmx er et et JavaScript-bibliotek som gjør det mulig å lage interaktive nettsider uten at du må skrive JavaScript selv. I stedet bruker du noen ekstra attributter på HTML-taggene dine, for eksempel for å gjøre et nettverkskall mot et API-endepunkt:

<button hx-post="/clicked"
    hx-trigger="click"
    hx-target="#parent-div"
    hx-swap="outerHTML"
>
    Click Me!
</button>

I eksempelet over vil et klikk på knappen trigge et HTTP POST-kall mot /clicked og så bruke innholdet fra responsen til å bytte ut DOM-elementet med ID-en "parent-div".

Fjerner IE-støtten

Ifølge lanseringsbloggposten er det ikke gjort så mange endringer i kjernefunksjonaliteten og i API-ene til htmx-biblioteket i versjon 2.0. Det har imidlertid skjedd en del ting "under panseret".

Med versjon 2.0 fjernes støtten for Internet Explorer helt, i tillegg til at alle utvidelser ("extensions") har blitt flyttet ut av hovedrepoet til sitt eget repo og også har fått en egen nettside: extensions.htmx.org.

I praksis betyr det at utvidelsene har sin egen versjonering, og kan videreutvikles uavhengig av hvor raskt eller tregt utviklingen av selve htmx foregår.

Bedre støtte for web-komponenter

De som hadde forventet en masse ny funksjonalitet i htmx 2.0 vil antagelig bli skuffet. For som de selv skriver: «Den største nyheten i denne versjonen – nettsiden vår støtter nå "dark mode"!»

Noe nytt er det imidlertid. Det har blant annet kommet en ny htmx.swap()-metode for å bytte ut innhold på en nettside med annet innhold. Denne erstatter og forbedrer den gamle selectAndSwap()-metoden.

Støtten for Web Components skal også ha blitt drastisk forbedret, noe du kan lese mer om her.

Hvis du bruker htmx 1.x i dag, trenger du ikke å gjøre særlig mange endringer i koden din for å ta i bruk versjon 2.0. Du finner en guide til hvordan du migrerer fra 1.0 til 2.0 her.