Fem canadiske medieselskaper går til sak mot firmaet bak ChatGPT for brudd på opphavsretten. OpenAI mener det er snakk om «rimelig bruk» av offentlige data.
Mediekonsernene sier OpenAI skraper enorme mengder innhold og bruker det til å utvikle produkter, uten å få tillatelse eller betale eierne av innholdet.
– Journalistikk er i offentlighetens interesse. OpenAIs bruk av andre selskapers journalistikk til egen kommersiell vinning er ikke det. Det er ulovlig, sier saksøkerne i en uttalelse.
Avviser brudd på opphavsretten
De fem selskapene krever erstatning fra OpenAI og en permanent forføyning som hindrer AI-selskapet i å bruke innhold uten tillatelse. Selskapene er:
- Torstar
- Postmedia
- The Globe and Mail
- The Canadian Press
- CBC/Radio-Canada
Saken føyer seg inn en lang rekke søksmål og aksjoner fra kunstnere, forfattere, musikkprodusenter og andre aktører mot OpenAI og andre teknologiselskaper om bruk av data til å trene AI-systemer.
OpenAI svarer at de trener sine modeller på offentlig tilgjengelig materiale, i tråd med rimelig bruk og internasjonale opphavsrettslige prinsipper som er rettferdig overfor dem som har skapt innholdet.
– Vi samarbeider tett med nyhetsutgivere, inkludert fremvisning, kreditering og lenker til deres innhold i ChatGPT-søk, og vi tilbyr en enkel måte å velge å ikke være med, om ønskelig.
Rimelig bruk, fair use, er et prinsipp i amerikansk opphavsrett. Det er ingen tilsvarende prinsipp i nordisk rett, selv om bruk som dekkes av fair use ofte også vil være tillatt i nordisk rett.
Kunstnere lekka Sora i protest – nå pauses utviklingen
Nye påstander i Musk-søksmål
Elon Musk har det gjennom 2024 gått flere runder med søksmål mot OpenAI. Slik blir det også i 2025. Det ble klart etter at Musk kom med nye anklager og krav mot OpenAI-topp Sam Altman og selskapet fredag, melder The Verge.
- Også denne gangen handler mye om OpenAIs intensjoner om å satse på å bli et profittorientert selskap.
- Nyheten i dette søksmålet er at Musk mener en domstol må midlertidig forby selskapet å gjøre denne omstillingen.
- Musks argument er at OpenAI i verste fall kan ende opp med å ha for lite penger til å betale erstatning til ham, skulle han vinne søksmålet.
I søksmålet kommer det også anklager om brudd på konkurranselovgiving, at OpenAI har skaffet et monopol, og at de skal ha presset investorer til å velge bort Musks xAI.
OpenAI virker ikke å være urolige over at Musk nå er klar for en ny runde med søksmål.
– Elon's fjerde forsøk resirkulerer nok en gang de samme grunnløse anklagene. De er fortsatt helt uten substans eller betydning, sier OpenAIs talsperson Hannah Wong til The Verge.