Andreas Dreyer Hysing, utvikler i SLB hevdet i sin artikkel i kode24 at det er et tydelig skille mellom «konsulenter» og «faste ansatte». Innlegget bærer preg av et «oss vs dem»-fokus.
Den siste kommentaren fra Andreas («konsulenter vs. in-house-utviklere: jeg er mektig irritert») utrykker en slags frustrasjon over splittelse mellom disse og at vi alle taper på rivaliseringen.

Konsulent vs. inhouse: «Jeg er mektig irritert»
Slik jeg ser det dreier dette seg ikke om å sette én gruppe opp mot en annen. Tvert imot handler det om hvordan vi kan organisere oss slik at hele teamet – uansett ansettelsesform – får til et best mulig samarbeid.
Med god integrering og klare forventninger skaper man en trygg, effektiv arbeidsprosess som gagner alle.
Noen vil kanskje si at det er blitt en polarisering mellom «konsulenter» og «faste ansatte». Vi tror ikke all polarisering er feil; en tydelig meningsutveksling kan vekke interessante diskusjoner.
«Et for sterkt «oss mot dem»-fokus kan skygge for løsningen på det som egentlig er hovedutfordringen: Å bygge gode produkter og tjenester sammen.»
Samtidig kan et for sterkt «oss mot dem»-fokus skygge for løsningen på det som egentlig er hovedutfordringen: Å bygge gode produkter og tjenester sammen.
Erfaring og fagkultur
Flere artikler peker på at det nå er enklere å rekruttere til faste stillinger enn tidligere.
Samtidig betyr ikke det nødvendigvis at alle som ansettes fast er de riktige menneskene for jobben. Jeg og mine kollegaer i Yne har sett mange eksempler på at kompetansenivået, motivasjonen og evnen til å samarbeide kan variere stort, enten du er innleid konsulent eller fast ansatt.
Noen ganger hører vi historier om at nyansatte ikke presterer like godt som forventet – uten at vi sitter på konkrete tall som kan dokumentere en slik trend.
Det er uansett fornuftig å gjøre grundige vurderinger før man fyller en stilling, enten den er fast eller eksternt leid inn.
Når konsulenter integreres godt
I Yne mener vi at konsulenter skal være en forlengelse av kundens egen organisasjon. I praksis betyr det:
1. Felles målsetninger
Konsulenten må tidlig forstå hvorfor produktet eksisterer og hva kunden ønsker å oppnå. Ved å kartlegge suksesskriterier blir det også enklere for konsulenten å finne sin rolle i teamet.
2. Daglig interaksjon og åpenhet
Konsulenter skal delta i de samme standup-møtene, workshopene og retroene som alle andre. Gode, faste rutiner minsker avstanden mellom ekstern og intern kompetanse.
3. Sosial inkludering
Enten du er innleid eller fast, er trivsel og god kultur noe av det viktigste for å skape resultater. Vi oppfordrer derfor alltid til at konsulenter blir invitert på fagkvelder, sosiale treff og andre arrangementer hos kunden.
4. Teknologi og faglig utvikling
IT-konsulenter kommer ofte fra et sterkt fagmiljø med kontinuerlig kompetanseheving. Den kunnskapen tar de med ut i oppdrag. Når dette kombineres med kundens produktkunnskap, får man det beste fra to verdener.
Hvorfor ikke bare ansette fast?
Om du skal ansette nye faste utviklere eller bruke konsulenter, avhenger ofte av flere faktorer, som prosjektets varighet, behov for spisskompetanse og ønsket fleksibilitet.
1. Behov for tempo og ekspertise
Skal du raskt løse en spesifikk utfordring, kan en erfaren konsulent være den raskeste veien til målet. Spesielt hvis du ikke vet om du vil trenge samme kompetanse et halvt år frem i tid.
2. Fleksibilitet ved endringer
Trenger du plutselig flere utviklere? Færre? Eller en annen kompetanse? Konsulentbruk lar deg justere teamet etter behov, uten store omstillinger i organisasjonen.
3. Kunnskapsflyt
Konsulenter henter erfaring fra ulike prosjekter og bransjer. De kan dele nye perspektiver og tekniske løsninger som kanskje ikke er vanlige i bedriftens eksisterende team.
4. Faglig nettverk
I mindre konsulentselskaper som Yne, er vi tett på hverandre og lærer kontinuerlig. Den kompetansen tar hver enkelt konsulent med seg ut til kundene – og bringer igjen ny lærdom tilbake til sine kollegaer. Dette gir en unik, gjensidig læringseffekt.
Fokuset bør ligge på verdiskaping
Til syvende og sist er det verdiskapingen som betyr noe – ikke om du er ansatt eller innleid. Et solid tverrfaglig miljø, tydelige mål og åpen samarbeidskultur er avgjørende. Vi i Yne opplever at de fleste bedrifter ønsker at konsulentene blir en naturlig del av teamet. Og når både oppdragsgiver og konsulent jobber systematisk for god integrasjon, blir resultatet gjerne svært godt.
Et «vinnende lag» krever felles innsats.
- Jobber du inhouse? Vær nysgjerrig på hva konsulenten kan bidra med, og del samtidig åpent av egen kompetanse.
- Er du konsulent? Sett deg inn i bedriftens mål, utfordringer og rutiner, og vis ydmykhet og samarbeidsglede.
- Er du leder? Sørg for at alle i teamet har gode arenaer for kommunikasjon, både faglig og sosialt.
God integrering av konsulenter handler om å bygge ett samlet team med tydelige mål – uansett hvem som får lønn fra hvor.
