Mener flere bør lage web-apper: – App Store har ingen verdi

Bjørn Jarle Kvande sier han ville jobbet hardt for å unngå flere kodebaser, og mener fordelene med web-apper er underkommunisert.

Bjørn Jarle Kvande er utvikler og mener flere burde velge å lage web-apper fremfor native-apper. 📸: Privat
Bjørn Jarle Kvande er utvikler og mener flere burde velge å lage web-apper fremfor native-apper. 📸: Privat Vis mer

– Jeg blir litt gretten når folk spør "Er det en skikkelig app? Kan jeg laste den ned fra App Store?"

Det sier utvikleren Bjørn Jarle Kvande. Han argumenterer sterkt for at flere burde bygge apper som web-apper med standard web-teknologi, i stedet for å bruke tid og penger på native-apper og vedlikeholde flere kodebaser.

– Flere burde fremsnakke web-teknologi, sier Kvande til kode24.

Mener få trenger App Store

– Men brukerne skal jo også finne appene? Med App Store og Google Play Store så vet jo brukerne hvor de finner det de vil ha?

– Det spørs selvfølgelig litt hva du skal lage. Men det er vel sjelden man roter rundt i App Store og leter etter noe å laste ned, sier Kvande.

Det store antallet apper i app-butikkene gjør det så vanskelig å stikke seg frem, at man uansett må bruke andre kanaler til markedsføring, ifølge Kvande.

– I praksis har ikke App Store noen verdi som markedsføringskanal. For du blir usynlig.

«I praksis har ikke App Store noen verdi som markedsføringskanal. For du blir usynlig.»

Han har tidligere også argumentert sterkt for hvorfor han valgte å bygge appen Trailguide som en web-app – og ikke ønsket å også lansere den som en native-app. Til tross for at han fikk spørsmål om det av og til.

– Du vet stort sett hva du skal ha, og med web-apper er det bare en lenke du får – eller du skanner en QR-kode, sier Kvande til kode24 nå.

Valgte web-app på nytt

Kvande har nylig utviklet appen Skiguide sammen med CARE (Center for Avalanche Research and Education). Appen er laget for å hjelpe brukere med å planlegge skiturer basert på hvor det er risiko for skred.

Også denne appen valgte han å lage som en web-app. Siden det er snakk om en PWA ("Progressive Web App") kan appen legges til på hjem-skjermen på mobilen, og vil da oppføre seg temmelig likt som en "ekte app".

– Vi har én kodebase, og det fungerer overalt, sier Kvande.

En fordel med å la appen være basert på standard web-teknologi, er ifølge Kvande at det er mulig for andre å enkelt integrere appen på egne nettsider. Vil for eksempel et hotell integrere Skiguide på nettsidene sine, er det enkelt via det Kvande kaller "Skiguide Plugin".

– Og det går jo ikke med en native-app.

Web-apper kan lett integreres på andre nettsider, noe som ikke går med native-apper. 📸: Skjermbilde fra skiguide.app
Web-apper kan lett integreres på andre nettsider, noe som ikke går med native-apper. 📸: Skjermbilde fra skiguide.app Vis mer
«Finner du en bug i en web-app, kan du ha fiksen ute med en gang. Hos Apple er det en del prosesser du må igjennom.»

Kan fikse feil raskere

– Har du sett på løsninger som for eksempel Capacitor som gjør det mulig å publisere web-apper til app-butikkene?

– Jo, jeg har sett på mange teknologier, men ikke valgt eller prøvd noen av dem. Disse er mest aktuelle fordi folk er vant til å finne apper i App Store.

Noen ganger er det imidlertid en fordel å ikke være i App Store, mener Kvande.

– Det finnes en slags konkurrerende app som ligger på App Store der de har brukt kunstig intelligens til å finne skiturer. De sendte den til App Store, men det var en bug de ikke klarte å fikse med en gang – og da mistet de kontoen sin på App Store.

– Finner du en bug i en web-app, kan du ha fiksen ute med en gang. Hos Apple er det en del prosesser du må igjennom.