Å ha mer eller mindre frie fagdager hver fredag er ikke helt uvanlig blant norske utviklere. Men hos IT-selskapet Akuna i Stavanger får ingen ansatte lov til å jobbe på fredager.
I stedet skal fredagen være en pause fra den vanlige arbeidsdagen, en dag der man kan gjøre hva man vil – så lenge det ikke er vanlig jobb.
Daglig leder og gründer i Akuna, Eirik Sæther, forteller til kode24 at de kaller konseptet "4+1", og at det ikke er snakk om firedagers uke. Fredag er nemlig ikke fri, bare annerledes.
– "+1"-dagen er noe annet enn jobb, men også noe annet enn helg. Vi betaler full lønn for den dagen, men ønsker at de skal gjøre noe som gir dem påfyll. Om de velger å dra på hytta, gå en tur i marka, trene styrke eller lære å spille piano, det legger vi oss ikke opp i, sier Sæther.
Det forventes likevel at "fridagen" også brukes til å holde seg oppdatert på fag, og gjøre ting som gjør at den enkelte kan prestere bedre på de fire andre dagene – som er fokusdager.
– Det er en bedriftskultur der man holder seg oppdatert, fordi gulroten er så stor. Selv om du holder deg oppdatert, er det fortsatt masse tid på fredagen der du ikke trenger å gjøre det.
«Om de velger å dra på hytta, gå en tur i marka, trene styrke eller lære å spille piano, det legger vi oss ikke opp i.»
Tester i ett år
Akuna ble opprinnelig startet som et konsulentselskap i 2017. I fjor ble selskapet slått sammen med Noova Energy System – et teknologiselskap innenfor energi- og bærekraftsteknologi.
Sæther forteller at Akuna de siste årene har bygget mye teknologi for Noova, og at sammenslåingen gjorde det mulig for dem å tenke nytt rundt hvordan de skulle jobbe. Det er foreløpig bare fire fast ansatte i Akuna, i tillegg til at de leier inn fem – slik at det totalt er ni personer. Så er planen etter hvert å fase ut innleie til fordel for mer inhouse-kompetanse.
– Noova har fortsatt et stort teknologibehov som de kjøper fra oss, det gjør at vi kan bygge oss opp uten like stor risiko.
Det var etter sammenslåingen og med musklene til Noova i ryggen at Sæther begynte å gruble på hvordan de skulle klare å bygge et teknologimiljø i Akuna som kunne konkurrere med de største selskapene.
– Du finner veldig mange flinke folk der. Hva kan vi gjøre for å differensiere oss? Vi trodde ikke at høyere lønninger var veien å gå.
Idéen til 4+1 fikk Sæther da han besøkte den store teknologifestivalen SXSW i Texas, og ble introdusert for noen der som hadde firedagersuke. Etter en del diskusjoner og planlegging, konkluderte styret i Akuna med at de skulle prøve.
– Vi begynte 1. januar. De ansatte er veldig begeistret for dette, og alle ønsker å bevise at vi skal få det til. Vi har gitt oss ut 2024 på å få det til, så er håpet at vi kan gjøre ordningen permanent til neste år, sier Sæther.
Han håper satsningen vil gjøre dem mer attraktive som arbeidsgiver.
– I stedet for å velge de som tilfeldigvis er på jakt etter jobb, så kan vi gå og håndplukke de vi har lyst på fordi dette er en sykt attraktiv ordning.
Fokusdagene må planlegges
Det å la ansatte få bruke én dag i uken til mer eller mindre det de selv ønsker, krever disiplin og god planlegging av de fire andre "fokusdagene".
– Vi øver oss på å komme inn i en ny arbeidsrytme. Det krever disiplin og er en endringsreise som ikke er ubetydelig. Vi synder mot de nye rutinene, og må hele tiden jobbe mot at dette har vi bestemt og hvordan vi skal få ut effekten av fire dager, sier Sæther.
Han sier at selskapet har laget en mer detaljert timeplan enn de hadde før for de fire fokusdagene. Timeplanen har blant annet fokusperioder der det ikke skal være verken telefoner, e-post, Slack eller andre forstyrrelser.
– Det er bibliotekstille, og alle jobber i dyp konsentrasjon. Fokussloten er synkron for hele teamet, så alle jobber fokusert samtidig. Da unngår jeg at noen prikker deg på skulderen og forstyrrer deg i en lang tankerekke.
For å signalisere at nå skal det være ro, har Sæther tatt i bruk selskapets maskot:
– Det er en kameleon-figur som vi setter frem på bordet de halvannen til to timene vi har fokustid, for å signalisere at det ikke er lov å forstyrre.
Selv om hver fredag i utgangspunktet er en dag der hver enkelt selv skal få bestemme hvordan man skal oppdatere seg eller koble av på ulike måter, så er det likevel ikke alle fredager man får gjøre som man vil.
I planleggingskalenderen som alle bruker, er det satt av 10 fredager i året til felles fagdager. I praksis er det 34 fredager med full frihet.
Lik lønn uansett
I konsulentselskaper der utviklere gjerne har provisjonsbasert lønn, kan det som kode24 har skrevet tidligere ofte lønne seg økonomisk for konsulenter å jobbe fem dager i uken selv om de har en "betalt fridag".
Lover firedagers uke - kan gå utover lønn
Sæther sier til kode24 at de har tatt høyde for dette i sin forretningsmodell, og at de ansatte har fast lønn og tjener det samme uansett hvor mye eller lite de jobber.
Selskapet har også andre kunder enn eierne Noova, og i stedet for å fakturere disse på timesbasis, så faktureres det for hvor mye som er gjort.
– Vi fakturerer på output, hvor mye vi får gjort – eller "value based" billing. Det er bra for den ansatte, for de får da den ene dagen til å gjøre hva de vil.
AI kan hjelpe
Kunstig intelligens (AI) kan ifølge Sæther være med på å gjøre det mulig å jobbe på denne måten. Da Dagens Næringsliv skrev om selskapet nylig, ble det slått opp at nettopp AI gjorde firedagersuka mulig, men det skal være en overdrivelse.
Sæther sier det er viktig for selskapet at de ansatte utvikler ferdighetene sine innenfor kunstig intelligens (AI) der det gir mening, og at dette er noe av det han ønsker at de skal bruke +1-dagen sin på.
Slik kan AI være med på å gjøre det mulig for dem å levere like mye eller mer til kundene på fire i stedet for fem dager, tror han.
– Når vi strukturerer de fire dagene vi er på jobb, kan vi vise for kundene at vi kan produsere like mye og mer som andre. Og legger du på AI på toppen, som også selvfølgelig andre bruker, men som vi har satt i et system – så blir produktiviteten enda høyere. Det skjønner kundene.
- Viktig å få jobbe uten avbrytelser
Vil bevise at det går
– Har dere klart å være like produktive i praksis?
– Jeg gleder meg til se om vi klarer å bevise at produktiviteten har vært like god når vi har holdt på i seks måneder, sier Sæther.
Han sier at siden de nettopp har startet, så tror han kanskje produktiviteten akkurat nå kan være litt lavere enn før. Det tror han imidlertid vil gå seg til, nettopp fordi alle er så motiverte for å få det til.
– Det er også et lederansvar å sørge for at arbeidsoppgavene kan løses innenfor 30 timer. Normalt skal vi løse oppgavene våre mandag til torsdag mellom 8 og 16.