– Kan de som har minst 10 prosent kvinner i teamet rekke opp hånda?
En haug hender rekkes opp i sal 8 på årets Javazone. På scena står Caroline Winther og Aurora Christine Hofman, begge utviklere i NAV IT, og holder foredraget "Hvor er damene?".
– Hva med 30 prosent? spør de videre, og igjen er det endel hender å se.
– Enn med 50 prosent? spør de til slutt, og nå går bare to hender opp.
Ifølge tall Winther og Hofman har samla inn, er færre enn hver fjerde ansatt i IT-bransjen kvinner. Og selv om NAV IT kan skryte av nesten hver tredje, er det langt fra like høy kvinneandel blant utviklerne deres.
Winther og Hofman tror de vet hvorfor.
Jo mer teknisk, jo færre kvinner
Winther og Hofman har dykka ned i tallene fra deres egen arbeidsgiver NAV IT, som er et av de største IT-miljøene her til lands. For selv om kvinnenandelen der er over bransjesnittet, forteller det langt fra hele sannheten:
- Totalt ligger kvinnandelen i NAV IT på 32 prosent.
- I avdelingen "utvikling og data", som de jobber i selv, er 19 prosent av de rundt 300 ansatte kvinner.
- I utviklingsseksjonen, er 15 prosent kvinner.
- Av rådgiverne er 26 prosent kvinner, men andelen blant seniorrådgiverne er bare 9 prosent – altså blant de med lengst erfaring.
- Av NAV IT sine "security champions" er kvinneandelen 8 prosent.
- Av 61 tech leads er bare 6 prosent kvinner.
- Av 20 utviklere i NAVs NAIS-plattform er ingen kvinner.
- Av deres 3 teknologiprinsipaler, er heller ingen kvinner.
Med andre ord: Det er færre kvinner i rene teknologistillinger. Og mange kvinner faller fra i løpet av karrieren sin.
Noen problemer starter allerede fra fødsel av, gjennom kjønnsroller, forventninger fra samfunnet, misforståelser rundt hva en utvikler er, og for sen eksponering til programmering.
Men Winther og Hofman mener at mange andre problemer, som gjør at flere kvinner faller fra når de først har tatt valget om å jobbe med IT, møtes i arbeidslivet.
– Ikke overraskende at vi sliter med å nå 50% kvinner i tech
Kvinner undervurderes
Gjennom en spørreundersøkelse blant 100 utviklere i NAV IT, spurte Winther og Hofman om de hadde opplevd å få sin tekniske kompetanse undervurdert:
- 6 prosent av mennene opplevde det ofte, 29 prosent aldri.
- Hele 24 prosent av kvinnene opplevde det ofte, og bare 6 prosent aldri.
Resultatene er altså snudd på hodet mellom kjønnene. Caroline Winther ble såpass overraska over resultatene at hun spurte mannen sin, som også jobber i IT, om hva han tenkte.
– Han opplevde oftere det motsatte: At han ble overvurdert. Det er jo heller ikke alltid så kult, at folk tror du kan fikse ting bare fordi du er en mann, sier Winther.
– Og dette er et eksempel på kjønnsbias: Kvinner blir vurdert som sinte når menn oppfattes som bestemte, og man oppfatter ikke kvinner som like teknisk gode som menn, fortsetter hun, og viser til forskning som viser at pull requests undervuderes når man vet de kommer fra en kvinne.
Kvinner gjør husarbeid
Mens samfunnet undervurderer kvinners tekniske kompetanse, overvurderer vi ofte kvinners evner og vilje til å gjøre alt mulig annet, mener Winther og Hofman.
De kaller det "office housework", og det inkluderer oppgaver som å arrangere sommerfester eller innkalle til møter.
– Slikt arbeid blir mye oftere utført av kvinner enn menn, også av tekniske kvinner, sier Aurora Christine Hofman.
– Dette er "non promotable work". Du må gjerne gjøre det, men ikke ved et uhell, hvor du bare sklir inn i en rolle du ikke vil ha. Og det skjer litt for ofte med kvinner.
Kvinner stikker av
Ifølge Winther og Hofman opplever også langt flere kvinner enn menn at de blir avbrutt i møter, og får ideene sine stjålet av menn som presenterer dem som sine egne.
– Og hva skjer da? Man slutter å dele noe, sier Hofman.
Det som skjer på lengere sikt, med alle problemene Hofman og Winther fortalte om på årets Javazone, er altså at mange kvinner bytter beite, ifølge tall de viser til.
– Jeg husker første gang jeg var på stand på Javazone, og hadde snakka med en fyr i under et minutt. Så stiller han spørsmålet: "Jobber du i HR, eller?" Jeg ble med én gang usikker: Har jeg sagt noe feil? Avslørt at jeg ikke egentlig hører hjemme her? forteller Winther.
– For mange skal det ikke mer til enn et par sånne kjipe opplevelser før de stikker av.
«De forteller om ensomhet, trakassering, manglende mulighet til forfremma, følelse av ikke hørt.»
Feirer bursdag med Miss Norway-show: «Kvalmt!»
Fem tips
– Jeg tror ingen gjør dette med vilje, men nå er det sånn at halvparten av kvinner hopper av, og blir borte i dobbelt så høy hastighet som menn. De forteller om ensomhet, trakassering, manglende mulighet til forfremma, følelse av ikke hørt, forteller Hofman.
– Og vi må være bevisst på dette, så vi kan gjøre noe med det.
Winther og Hofman gikk gjennom flere konkrete råd til norske utviklere i foredraget på Javazone, som de også delte ut i døra på vei ut – her med våre egne forklaringer:
- "Se for deg at den du forholder deg til bytter kjønn, hva skjer da?" (For å avsløre egne kjønnsbias, som å anta at kvinner jobber i HR og menn som utviklere)
- "Observer, si i fra, tør å være modig" (For å avsløre og unngå at kvinner avbrytes, får ideene sine stjålet, og så videre)
- "La damene skinne" (Løft fram kvinners bidrag i prosjekter og liknende, som både er fint for de det gjelder, og alle som ser ut som dem og kan få dem som rollemodeller)
- "Bytt adjektiv når du snakker til barn" (For eksempel kalle jenter "tøffe" og ikke bare "søte", for å unngå å implementere kjønnsroller som kan hindre flere jenter fra å interessere seg i teknologi)
- "Fortell hva som egentlig trengs for å jobbe i tech" (For å unngå at samfunnet misforstår hva det å være utvikler og teknolog egentlig handler om)