Mener nocode er en felle: «Gjør det på gamlemåten!»

Nocode-trøbbel, smart kalenderfunksjon i Arc, AI-burgere, Habbo Hotel, Super CSS Mario, React 19-bråk, hacking av smart-rifler og mer i ukens Lørdagsgodt!

Ny lørdag, ny runde med Lørdagsgodt! Dette er spalten der kode24-redaksjonen samler det morsomste og mest interessante vi har kommet over fra uka som gikk.

Vi fant selvfølgelig en masse gøy denne uken også. God helg!

PS! Har du sett noe morsomt, interessant eller rart vi burde ta med i neste Lørdagsgodt? Tips oss!

Smart kalenderfunksjon til Arc!

Jørgen:

The browser company fortsetter å lansere små snedige ting jeg er usikker på om jeg trenger eller ikke. Men som jeg likevel synes er smarte.

Det nyeste er live calendar, en funksjonalitet hvor du drar Google-kalenderen din opp til toppen av menyen, og så sier den fra når noe skjer. Lurer på om det funker med Outlook?

Mener nocode er en felle

Kurt:

For mange høres det sikkert forlokkende ut å kunne slippe å kode, med mindre det er det du lever av å holde på med.

Utvikleren Devasha Naidoo som står bak YouTube-kanalen "Coding with Dee" har imidlertid alt annet enn gode erfaringer med nocode. I en ny video forteller hun om hvordan hun oppdaget at nocode-plattformer FlutterFlow lagde elendig kode, og at hun følte seg nærmest lurt i en felle da hun skulle lage en app med verktøyet. – Gjør det på gamlemåten, sier hun:

AI tar ikke jobbene til burgerfolket

Ole Petter:

Kommer AI til å skape flere nye jobber enn den dreper? Det diskuterer vi titt og ofte i redaksjonen, og jeg tilhører nok den sida av debatten som tror svaret dessverre er nei.

For eksempel har massevis av kjappmatkjeder i USA begynt å ta i mot bestillinger gjennom AI nå. Men denne uka slapp McDonalds nyheten om at de heldigvis slutter med AI-basert bestilling, fordi, hold deg fast, det funka ikke spesielt bra. Så kanskje ikke AI tar jobben fra burgerfolket med det aller først, i det minste.

Nylansering for Habbo!

Arnfinn:

Av alle “dataspill” fra tidlig 2000-tall jeg aldri trodde jeg skulle ramle over igjen! Det er tydeligvis tid for å sjekke inn på nytt, for Habbo hotell; Origins ble lansert denne uka. Trøkket ble faktisk stort nok til at serverne knelte, ifølge blant annet PC Gamer.

At et glorifisert chatterom med pikselgrafikk og en storhetstid 20 år tilbake i tid kan klare noe sånt, viser jo bare hvor enestående det var. Den gangen. Så om du vil kjenne litt på den følelsen igjen, er det kanskje lurt å være rask med å teste. Noe sier meg at fascinasjonen vil avta rimelig kjapt.

Super CSS Mario

Jørgen:

Spillet ingen ba om: Super CSS Mario. Spillet skal visstnok være det første CSS-spillet i verden som kan spilles med keyboard, uten at jeg har sjekket om det faktisk stemmer. Fungerer visst foreløpig bare i Chrome, og er en hakkete, krøkkete opplevelse. Hvert fall i min nettleser.

Koderen bak, Temani Afif, hevder spiller ikke inneholder noe JavaScript, bare 100 prosent CSS-magi. Du kan lese mer om spillet her

Super CSS Mario.
Super CSS Mario. Vis mer

Bråk etter React 19-endring

Kurt:

Det har vært en del oppstandelse i React-miljøet etter at React-teamet i forbindelse med den kommende React 19-versjonen valgte å endre hvordan <Suspense /> fungerer når man har to eller flere komponenter som fetcher data inne i samme Suspense. For å gjøre en lang historie kort: det ble et voldsomt rabalder da det viste seg at langt flere utviklere gjorde ting på den måten React-teamet mente de ikke burde gjøre det på.

Dermed måtte React-teamet faktisk snu og beklage. Jack Herrington har laget en video der han forklarer det hele – med kode (merk at videoen ble laget et par dager før React sa de ville reversere endringen):

Den morsomste JavaZone-videoen

Ole Petter:

Denne uka slapp JavaZone endelig en ny reklamefilm for konferansen sin - det kan du lese mer om på den internettbaserte avisa kode24.no. Det er et kaninhull å falle ned i, de videoene, og en av dem jeg ikke fikk plass til i artikkelen min, var den fantastiske filmen med Rhino Thue.

Så jeg slenger den opp i ukas godtepose, i stedet. For som jeg skriver; jeg synes faktisk dette er det aller morsomste Espen Eckbo har laga noen sinne, jeg.

Går det an å trekke ut proppen til havet?

Kurt:

Hva ville skjedd om det hadde vært et 20 meter bredt hull i bunnen av Challengerdypet, det dypeste punktet i havet (11.000 meter dypt)? Ville alt vannet i havet rent ut, hvor lang tid ville det tatt, og hvordan ville jorden ha endret seg hvis noe sånt hadde skjedd? Og hvor i alle dager blir det av vannet?

Ikke vet jeg hvordan noen kommer på slike spørsmål, men på YouTube-kanalen What If? forsøker i hvert fall noen å svare på det:

Hacker en smart-rifle

Ole Petter:

Jeg hørte den norske sikkerhetseksperten Runa Sandvik på Drivkraft på P2, av alle steder, denne uka. Og måtte sjekke ut en av tinga hun snakka om; at hun hadde hacka en smartrifle. For jada, smartrifler er en greie. Da kom jeg over denne gøyale reportasjen fra WIRED, som er åtte år gammal, men verdt en titt! Jeg gleder meg til alle våpen er "SMARTE" og hackere kan ta livet av oss fra kjellerstua si, merker jeg.