Mener Ole Petter tar feil: «Det kommer flere gullaldere for utviklere!»

– Gullalderen for utviklere er langt fra over, skriver Kurt Lekanger i ukens nyhetsbrev.

Kurt har vært med på mange opp- og nedturer i bransjen, og har ingen tro på at gullalderen for utviklere er over denne gangen heller. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke
Kurt har vært med på mange opp- og nedturer i bransjen, og har ingen tro på at gullalderen for utviklere er over denne gangen heller. 📸: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Forrige uke skrev kode24-kollega og redaktør Ole Petter om at han tror gullalderen for utviklere er over.

Bakgrunnen var blant annet de økonomiske nedgangstidene vi er inne i, der nyutdannede sliter med å få jobb og bedrifter må nedbemanne.

Flere lesere ga uttrykk for i kommentarfeltet på kode24.no og i sosiale medier at de syntes dette var deprimerende lesning. Her er noen av reaksjonene:

– Dette er "history repeating", og AI kommer til å lage flere jobber innen utvikling enn det som spises opp.

– I overkant mørk den artikkelen.

–Som utviklerstudent ferdig i 2026 var dette en ganske trist artikkel å lese.

Jeg mener Ole Petter tar feil når han sier at gullalderen for norske utviklere er over. For som jeg også kommenterte under artikkelen: Det er ikke bare én gullalder, det kommer flere!

«Om et år eller to skal alle bygge nye digitale løsninger, og til det vil de trenge utviklere.»

Jeg var litt inne på det i et tidligere nyhetsbrev, der jeg skrev at jeg var bekymret over at bedrifter sier opp utviklere – og at mange utviklere kanskje velger å bytte karriere.

Grunnen til at jeg er bekymret er ikke at jeg tror utviklerne ikke vil trengs lenger – snarere tvert imot. Grunnen er at jeg er redd det vil bli for få utviklere.

For jeg er overbevist om at det vi ser nå er bare en liten "dipp" av den typen vi har med jevne mellomrom.

Om et år eller to skal alle bygge nye digitale løsninger, og til det vil de trenge utviklere. Utviklere som kan bygge smarte løsninger som løser utfordringene bedriften eller kundene har, og som vet hvilke teknologier som er de beste til formålet. Utviklere som kommer opp med løsninger verken oppdragsgiveren eller en AI hadde tenkt på.

Jeg startet som teknologijournalist rundt 1989, og har vært med på mange opp- og nedturer i IT-bransjen. To av de største:

  • På slutten av 90-tallet jobbet jeg i PC World Norge og opplevde "dotcom-boblen" med kraftig vekst, før ting kollapset i 2000.
  • I 2008-2009 jobbet jeg i Dagens Næringsliv og opplevde en ny finanskrise med nedgangstider både i IT-bransjen og andre bransjer.

Og nå har vi en ny krise.

Poenget er at hver eneste gang har det snudd. Etter nedgangstider får vi alltid en ny runde med investeringer og satsninger.

Og da kommer etterspørselen etter utviklere igjen.

Ukas beste saker på kode24:

🍼 Elkjøp bytta ut Angular med Next.js: «Morsomste jeg har gjort!»

– Det holder ikke å si at du har et nytt JavaScript-bibliotek, du må ha en idé om problemet du vil løse, tipser Elkjøps Tomas Jansson.

🐴 3 av 5 utviklere positive til firedagers arbeidsuke

Norske utviklere tror de kunne gjort like mye på fire som fem arbeidsdager. – Og enda viktigere: Jeg har det bedre, forteller en av dem som lever drømmen.

👝 Advarer mot å ikke gi utenlandske studenter en sjanse: – Kan få katastrofale følger

– Vi er i ferd med å få et rykte for å være et land der det ikke er mulig å lykkes, sier Isaac Gray, som selv kom til Norge som utlending.

📿 3 skrekk­historier om tekniske intervjuer: «Nedverdigende følelse»

– Ingen av disse arbeidsgiverne ville jeg frivillig søkt meg til igjen, skriver Kristoffer Nordström, om sine verste opplevelser med tekniske intervjuer og hjemmeoppgaver.

📿 Utviklere rømmer fra GraphQL: «Utfordringene sto i kø»

Robin Heggelund Hansen mener GraphQL prøver å løse problemer de fleste utviklere ikke har, og han er ikke alene.

🎿 Schibsted kan ikke si hvor mange utviklere som mister jobben

Finn-eieren Schibsted Marketplaces skal kutte 250 stillinger i løpet av 2024. Hvor mange av dem som er utviklere, er derimot uklart.

🍈 Anders (53) sitt beste tips: «Lær deg minst én teknologi til ekspertnivå!»

– Det er fint å være en jack of all trades, men mer verdifullt å være master of one, sier Ukas koder, Anders Torgersen.

God helg

Mange prater om at AI vil overta jobben til utviklere. Men det er også noen som snakker om at AI vil skape jobber. Jeg tilhører den siste kategorien.

Jeg er optimist og tror at det aller meste løser seg på sikt. Det har gjort det før, og vil gjøre det nå også. De neste årene vil det være et stort behov for utviklere som kan bygge løsninger som bruker AI i ulike former – og som selvfølgelig kan bruke AI-verktøy for å bli mer effektiv som utvikler.

Selvfølgelig kommer AI til å endre jobbene våre – men er det noe utviklere er vant til, er det jo endringer. Men jobbene vil fortsatt finnes, og etterspørselen etter utviklere vil igjen øke når bedriftene på nytt begynner å bli klare for nye investeringer.

God helg!

Kurt 🤓