Mener politiet trenger nye løsninger: «Gammel og utdatert plattform!»

Politidirektøren anbefaler en stor og omfattende digitaliseringsjobb for politiet.

Politidirektør Benedicte Bjørnlands faglige råd, som ble lagt fram for aller første gang tirsdag, inneholder anbefalinger om hvordan politiet kan møte samfunnsutviklingen for å levere den polititjenesten samfunnet trenger. 📸: Terje Pedersen / NTB
Politidirektør Benedicte Bjørnlands faglige råd, som ble lagt fram for aller første gang tirsdag, inneholder anbefalinger om hvordan politiet kan møte samfunnsutviklingen for å levere den polititjenesten samfunnet trenger. 📸: Terje Pedersen / NTB Vis mer

For aller første gang la politidirektøren tirsdag fram sine faglige råd til politisk ledelse.

Hun foreslår blant annet et gjennomgripende digitalt løft.

– Vi ønsker å bidra med faglige innspill rundt hvordan politiet bør utvikles de neste fem til ti årene, og hvilke forutsetninger som må på plass for å komme dit, sier politidirektør Benedicte Bjørnland i en pressemelding.

Etter en gjennomgang av Politidirektoratet (POD) ble det i 2023 anbefalt å etablere et faglig råd fra politidirektøren for å planlegge i et lengre perspektiv.

– Må bli mer datadrevet

Hovedfokuset i rådet er områder der politiet er avhengig av støtte, samarbeid eller beslutninger fra andre, som ikke kan løses av politiet alene. Rådene belyser fem sentrale utviklingsområder, som styrket internasjonalt samarbeid, mer forutsigbar styring av politiet og styrking av politiets kapasitet.

Også finansiering av en gjennomgripende digitalisering av politiet er nødvendig for at politiet skal evne å løse samfunnsoppdraget, skriver politidirektøren.

– Vi har en til dels gammel og utdatert plattform, og å komme «up to speed» med å skifte ut dette, blir viktig. Politiet må bli mer datadrevet, og der er det mye arbeid som ligger foran norsk politi, sier Bjørnland til Politiforum.

Startet tilsyn mot IT-enheten

IT-enheten i Politidirektoratet hadde i fjor et budsjett på rundt 1,8 milliarder kroner. I juni kom beskjeden om at det ikke var nok.

Da ble det klart at enheten manglet 120 årsverk for å ivareta sikker og stabil drift.

Det førte til at politidirektør Bjørnland varslet at de ville starte en tilsynssak mot IT-enheten, siden denne "stadig ba om mer penger".

I tillegg til kostnadene på egne systemer, skal også politiet samarbeide med flere andre statlige etater om prosjekter i årene fremover. Disse vil også kreve investeringer fra politiets side.

Ønsker tettere samarbeid

I tillegg anbefaler politidirektøren at kriminalitet bør være en enda tydeligere felles nasjonal oppgave.

–Det trengs en mer helhetlig tilnærming for å forebygge og bekjempe kriminalitet, der politiet og andre aktører må samvirke tett. En mer forpliktende samvirkemodell bør være et bærende prinsipp i dette arbeidet, sier Bjørnland.

Åremålet hennes går ut 31. mars. Da går assisterende politidirektør Håkon Skulstad inn i rollen.