Mange selskaper har i tiden etter pandemien forsøkt å få folk til å komme tilbake på kontoret igjen. For eksempel har selskaper som IBM, Google, Salesforce, Meta, og ganske ironisk – Zoom, alle bedt ansatte om å redusere bruken av hjemmekontor.
Nå viser data fra myndigheter, akademia og organisasjoner i privat sektor at forsøkene på å få ansatte tilbake på kontorene er i ferd med å avta, skriver The Register.
Stanford-økonomen Nick Bloom sa forrige uke at "Tilbake til kontoret"-trenden er død, og viser til tall fra USA der andelen ansatte som jobber hjemmefra har flatet nesten helt ut.
WFH levels have become "flat as a pancake". The latest Census, SWAA and Kastle data all show the same thing. Levels of WFH were falling throughout 2020 to 2022, and office occupancy was rising. That trend ended in 2023, with both now pancake flat. Return to the Office is dead. pic.twitter.com/8PxoY05Ept
— Nick Bloom (@I_Am_NickBloom) November 28, 2023
Ifølge Bloom viser en rekke rapporter den samme trenden:
Andelen mennesker som jobbet fra hjemmekontor falt gjennom 2020 og frem til 2022, og stadig flere kom tilbake til kontoret. Men den trenden tok altså slutt i 2023.
Kristoffer jobber full remote: «Har en del reise-kontor»
Arbeidsgivere angrer
Ifølge The Register viser en rapport fra Envoy and Hanover Research også at mange arbeidsgivere tilsynelatende angrer på at de har bedt folk om å komme tilbake til kontoret.
En annen rapport, fra Unispace, viser at rundt 42 prosent av bedrifter melder om at de har mistet flere ansatte enn ventet etter å ha innført "kontortvang".
The Register viser også til en rapport fra september fra Nick Bloom, Jose Maria Barrero og Steven Davis, der det går frem at 28 prosent av alt heltidsarbeid i USA blant 20 til 64-åringer foregår hjemmefra. Det er fire ganger mer enn i 2019, og ti ganger mer enn på midten av 90-tallet.
Utviklerne ville til sentrum – se bildene
De tre argumenterte i 2021 for at hjemmekontor har en masse fordeler ikke bare for de ansatte, men også for bedriften:
– Fremveksten av fjernarbeid gjør det enklere for bedrifter i områder med høye lønninger å rekruttere og ansette folk i områder med lavere lønninger, skrev de tre i rapporten "Evolution of Work".
Selv om dette er amerikanske undersøkelser, viser det seg også at ansatte i Norge og de andre nordiske landene mener det bør være en rettighet å jobbe hjemmefra: