Meta legger 50.000 km kabel for å dekke behovene til AI

Meta lanserer kjempeplan for å gi AI overføringskapasitet nok.

Meta planlegger å utvikle egne undersjøiske kabler. De skal blant annet underbygge utviklingen av AI. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB
Meta planlegger å utvikle egne undersjøiske kabler. De skal blant annet underbygge utviklingen av AI. 📸: Jeff Chiu / AP / NTB Vis mer

Meta skal legge 50.000 kilometer med undersjøisk kabel, opplyser de i et nytt blogginnlegg.

For referanse: Jorda har en omkrets på drøye 40.000 kilometer.

Årsaken til de store planene er neppe overraskende. Det er AI!

Skal drive «AI-innovasjon»

Kablene i Project Waterworth skal etter planen strekke seg mellom USA, Sør-Afrika, India, Brasil og «andre regioner», skriver Meta i bloggen.

De beskriver et investeringsprosjekt som vil vare i flere år, og ikke overraskende, koste flere milliarder dollar.

Dette skal «styrke verdens digitale motorveier, og gjøre de mer stabile».

– Det vil åpne tre nye korridorer med den høyhastighetsforbindelsen verden trenger for å drive AI-innovasjon, skriver Meta.

At Meta spesielt nevner AI som en årsak til å legge kablene, blir tolket som en gjenspeiling av teknologiens bunnløse appetitt på data, noe som trolig vil presse den globale digitale trafikken stadig høyere i årene som kommer.

Viktig, og sårbar, infrastruktur

Global digital kommunikasjon er avhengig av et enormt nettverk av undersjøiske kabler.

  • I fjor fantes det 1,2 millioner kilometer med slike kabler, ifølge en rapport fra Centre for Strategic and International Studies (CSIS).
  • Tek-giganter som Meta har nylig kastet seg inn i utviklingen av slike kabler, et marked som hittil har vært dominert av spesialistselskaper som amerikanske SubCom, franske ASN, japanske NEC og kinesiske HMN.
  • Interkontinentale datastrømmer underbygger deler av den globale økonomien, men rammes ikke sjelden av tilfeldige skader fra hendelser som undervannsskred, tsunamier og sleping av skipsankre.
  • Kablene kan også være mål for sabotasje og spionasje, noe det er mistanke om blant annet i Østersjøen.