Meta utsetter trening av AI på dine Facebook-bilder

Setter planene på pause. – Hadde ikke skjedd uten press, sier direktør i Forbrukerrådet.

Meta-sjef Mark Zuckerberg har et mål om å bygge en ledende AI. Men europeiske datatilsyn gir ham ikke grønt lys til å følge planene mot målet. 📸: Josh Edelson / AFP / NTB
Meta-sjef Mark Zuckerberg har et mål om å bygge en ledende AI. Men europeiske datatilsyn gir ham ikke grønt lys til å følge planene mot målet. 📸: Josh Edelson / AFP / NTB Vis mer

Meta sier de utsetter en omstridt plan om å trene kunstig intelligens (AI) på brukernes innhold, både tekst og bilder, delt på Facebook og Instagram. Målet har vært å bygge en "ledende AI".

Forslaget er kontroversielt, og her hjemme har blant annet Forbrukerrådet klaget inn saken til Datatilsynet. Sistnevnte har også gått lang i å antyde at planene er i strid med loven.

Utsettelsen gjelder Europa og kommer etter en forespørsel fra det irske datatilsynet (DPC), skriver Meta i en pressemelding fredag.

Mener de følger loven

– Vi er skuffet over forespørselen Irlands datatilsyn har fremsatt på vegne av europeiske tilsynsmyndigheter, særlig fordi vi tok inn tilbakemeldinger om reguleringer og informerte tilsynene i mars, skriver Meta. DPC har tidligere godkjent planene, men har altså stilt nye spørsmål til Meta som følge av bråket.

Meta mener på sin side utsettelse er et skritt tilbake for innovasjon og konkurranse innen AI-utvikling.

– Vi har fortsatt stor tiltro til at vår fremgangsmåte er i tråd med europeiske lover og reguleringene. AI-opplæring er ikke unikt for våre tjenester, og vi er mer åpne enn de fleste av våre konkurrenter, skriver selskapet bak Facebook og Instagram videre.

– Hadde ikke skjedd uten press

Forbrukerrådet i Norge er fornøyd med at den omstridte planen om å trene kunstig intelligens på brukernes bilder og poster utsettes.

– Dette hadde ikke skjedd uten massivt press, blant annet gjennom klage fra Forbrukerrådet og den østerrikske personvernorganisasjonen for digitale rettigheter noyb, sier direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet.

– Vi mener Meta mangler lovlig grunnlag til å behandle brukernes personopplysninger til å trene opp KI-modeller. De færreste hadde da også forestilt seg at bilder av barn og familie, fest og ferie og alle mulige statusoppdateringer skulle benyttes til å trene AI, sier hun.

– Må få klarhet

Digitaliseringsminister Karianne Tung kaller Metas utsettelse «en klok vurdering».

– Dette viser at engasjementet fra Norge har gitt resultater. Nå må vi få klarhet i hva dette betyr og hvor lenge utsettelsen varer. Det kommer jeg til å ta opp på møtet med Meta på mandag, og følge videre opp i diskusjoner med EU, sier Tung til NTB. Hun forventer at Meta kommer med en løsning som gir «et reelt og enkelt valg for brukerne».

Tung skal møte en representant for ledelsen i Meta i dag, 17. juni.

Etter planen skulle selskapet fra 26. juni begynne å la en AI-modell trene på offentlige innlegg, bilder og kommentarer fra brukerne i selskapets sosiale medier.

Brukere hadde adgang til å søke om reservasjon mot AI-treningen. Flere av kritikerne har vært tydelige på at selskapet snarere må gå for en løsning der folk aktivt kan samtykke til planen, snarere enn å aktivt protestere.