I forrige uke varslet Mark Zuckerberg og Meta at de ville kutte ut uavhengige faktasjekker på sine plattformer.
Det som derimot gikk under radaren hos mange, er at selskapet også skal kutte i mangfoldsarbeidet. Flere såkalte DEI-programmer ender i papirkurven, ifølge Axios.
De viser til en kunngjøring for Meta-ansatte, som er blitt delt på selskapets interne Workplace-sider.
Meta bekrefter ovenfor ArsTechnica og andre medier at informasjonen Axios har gjengitt er korrekt, men ønsker ikke kommentere saken nærmere.
Får umiddelbar virkning
Kunngjøringen skal være skrevet av Janelle Gale, som er visepresident for HR hos Meta.
- Avviklingen av DEI-programmene skal skje med umiddelbar virkning. DEI står i denne sammenhengen for "Diversity", "Equity" and "Inclusion", eller mangfold, likestilling og inkludering, om du vil.
- Gale begrunner det nye grepet med at «lovverket og politikken rundt DEI i ferd med å endre seg i USA.»
- Dette blir, neppe uventet, koblet til at Donald Trump tar over som president i USA i løpet av kort tid.
De siste ukene har flere uttalte republikanere og støttespillere for Trump fått roller i Metas ledelse, og Zuckerberg har også gitt penger til Trumps innsettelsesfond.
Mark Zuckerberg donerer 1 million dollar til Trump
Får vide konsekvenser
Avgjørelsen om å kutte i det etablerte mangfoldsarbeidet vil få direkte følger for Metas tilnærming til ansettelser, utvikling og innkjøpsavtaler, opplyser Gale i kunngjøringen.
I praksis betyr det at:
- Metas eget DEI-team blir avviklet. Mangfoldssjef Maxine Williams får andre oppgaver.
- Metas inkludering- og likestillingsprogrammer blir avviklet. Selskapet skal i stedet ha nye programmer som skal sikre en rettferdig og fast praksis, som sikrer ansatte likebehandling på tvers av bakgrunn.
- Meta avvikler praksisen der de aktivt leter etter leverandører som representerer mangfold. I fortsettelsen skal selskapet fokusere på innkjøp fra "små og mellomstore bedrifter".
- Meta avvikler praksisen der de skal aktivt søke etter kandidater med ulike bakgrunner til samtlige stillinger.
- Meta avvikler representasjonsmålene. Årsaken er at Meta mener dette kan skape et inntrykk av at avgjørelser blir tatt, basert på kjønn eller etnisk bakgrunn.
Meta «tar en Musk», skroter faktasjekk
Gjenbrukt argument om partiskhet
Da Zuckerberg sist uke la ut en film der har forklarte endringene rundt moderering og faktasjekker, så påpekte han at faktasjekkerne «har gjort mer skade enn nytte, i alle fall i USA».
Han varslet også at moderatorteamet blir flyttet fra California til Texas. Årsaken er at han mener det kan redusere faren for at moderatorene er partiske, skriver The Verge.
Frykten for partiskhet er også en del av begrunnelsen når Meta skroter DEI-arbeidet.
– USAs Høyesterett har nylig tatt avgjørelser, som signaliserer at domstolene vil forholde seg til DEI på en annen måte, skriver Gale.
– Begrepet "DEI" er også blitt ladet, blant annet fordi noen oppfatter det som en praksis der noen grupper blir behandlet på en fordelaktig måte sammenlignet med andre, fortsetter hun.
FN-topp ut mot Zuckerberg: «Dette er ikke sensur»
Apple avviser lignende forslag
Mens Meta kutter sine programmer innen DEI, melder styret i Apple at det er uaktuelt for dem å gjøre det samme.
Som rapportert hos Techcrunch, er det sendt inn et forslag om temaet til selskapets årlige eiermøte. Forslagsstiller ønsker eiernes støtte til kravet om å avslutte Apples mangfoldarbeid.
Et av argumentene de bruker er at det vil kunne koste Apple dyrt dersom ansatte saksøker dem for å bruke mangfoldsregler til å diskriminere.
Styret kaller forslaget unødvendig, og viser til at Apple allerede har rutiner som hindrer at dette blir et problem.
Styret kritiserer også forslaget, og kaller det "et upassede forsøk på å detaljstyre selskapets programmer og arbeidsgiverpolitikk".