Microsoft får kjøpe Activision

Storbritannias konkurransetilsyn CMA godkjenner Microsofts oppkjøp av det amerikanske spillstudioet Activision Blizzard.

Oppkjøpet av Activision vil gjøre Microsoft til verdens tredje største innen spillindustrien, målt etter inntekt. Her: Microsoft-sjef Satya Nadella. 📸:Jason Redmond / AFP)
Oppkjøpet av Activision vil gjøre Microsoft til verdens tredje største innen spillindustrien, målt etter inntekt. Her: Microsoft-sjef Satya Nadella. 📸:Jason Redmond / AFP) Vis mer

Avtalen er verdt 69 milliarder dollar og er den største i spillindustrien noensinne. Amerikanske Microsoft satte i gang overtakelsesprosessen i januar 2022.

Oppkjøpet vil gjøre selskapet til verdens tredje største innen spillindustrien, målt etter inntekt.

Det har blitt møtt med motstand fra konkurransemyndigheter i både Storbritannia og USA, og CMA satte foten ned i april fordi de mente at avtalen vil svekke konkurransen.

Nettspilling

Særlig var de bekymret for at selskapets posisjon innen såkalt «cloud gaming», der spillene ligger lagret på selskapenes servere eller nettsky og strømmes til spillernes enheter.

Microsoft, som blant annet står bak Xbox-spillkonsollene, har allerede spillsuksesser som «Minecraft», «Elder Scrolls» og «Fallout» i porteføljen, og er den største aktøren innen nettspill.

Gjennom den opprinnelige avtalen ville selskapet også fått de populære spillseriene «Call of Duty», «World of Warcraft» og «Overwatch» i spillbiblioteket.

I den nye avtalen har Microsoft gått med på å ikke ta kontroll over Activisions skytjenester, som blir overført til det franske spillstudioet Ubisoft i 15 år.

Avtale med Sony

Konkurransemyndighetene fryktet også at Microsoft ville sørge for at Activision-spill kun ble tilgjengelige på Xbox-konsollene.

Men selskapet inngikk i juli en avtale med japanske Sony, som forsøkte å stanse avtalen, om å fortsette å utgi «Call of Duty» på Playstation-konsollene.

EU godkjente avtalen i mai. Amerikanske konkurransemyndigheter satte nylig sitt forsøk på å stanse den på vent etter et nederlag i domstolene.