Microsoft kaller inn til toppmøte om sikkerhet – frykter kjernen blir stengt

Flere tredjepartsaktører er bekymret for at Microsoft vil stenge ned tilgangen til kjernen av hensyn til sikkerheten.

📸: Bing Guan / Reuters / NTB
📸: Bing Guan / Reuters / NTB Vis mer

Hvordan skal verden unngå en ny global "blue screen of death"? Det er noe av det Microsoft håper å finne svaret på 10. september.

Da er selskaper innen cybersikkerheter invitert inn til hovedkontoret til teknologikjempen, for å finne ut hva som kan gjøres for å hindre en reprise av Crowdstrike-smellen i sommer.

Mål om konkrete tiltak

– Diskusjonene vil fokusere på å styrke sikkerheten, få en trygg praksis når det gjelder deployments, og lage nye systemer for å bedre robustheten, skriver Aidan Marcuss i en pressemelding.

Han er Corporate Vice President for Microsoft Windows and devices.

I pressemeldingen blir det også presisert at myndigheter vil bli invitert. Dette skal bidra til åpenhet om hvordan aktørene samarbeider for å levere sikker teknologi det skal være mulig å stole på.

Marcuss skriver videre at møtet etter planen skal resultere i konkrete tiltak, både på kort og lengre sikt, og at de vil dele mer informasjon etter møtet.

Vil Microsoft stenge kjernen?

Selv om Microsoft ikke nevner en innstramming på hvem som får tilgang til kjernen, er det nærliggende å anta at det vil bli et tema.

Microsoft opplyser til Financial Times at de ser på mulighetene, og utelukker ikke å lukke kjernen for tredjeparter.

Microsoft prøvde allerede i 2006 å stenge tilgangen til kjernen, for å unngå at feil hos tredjeparter skal føre til krasj i selve systemet.

Dette var også årsaken til havariet som rammet mer enn åtte millioner Windows-maskiner i juli. Marcuss trekker fram at hendelsen har bidratt til «viktige lekser» som de ønsker å innføre.