Misfornøyd med tech-gigantene - vil ha nytt møte

Regjeringen ønsker et nytt møte med Meta, Google, Tiktok og Snapchat om tre måender.

Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun møtte onsdag representanter for Meta, Google, Tiktok og Snapchat om hvordan de store plattformselskapene kan bidra til at barn er trygge på nett. 📸: Sebastian Kaufmann Jacobsen / NTB
Digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung og kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun møtte onsdag representanter for Meta, Google, Tiktok og Snapchat om hvordan de store plattformselskapene kan bidra til at barn er trygge på nett. 📸: Sebastian Kaufmann Jacobsen / NTB Vis mer

– Sosiale medieplattformer må gjøre mer for å beskytte barna våre, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun. Hun varsler et nytt møte med tech-gigantene.

Onsdag var hun og digitaliseringsminister Karianne Tung i et møte med Meta, Google, Snapchat og Tiktok.

Statsrådene er ikke fornøyd med arbeidet til de sosiale medieplattformene så langt.

Viser til Kripos-rapporter

– Det handler om barn og unges rettighet til å være digital, men det handler også om barn og unges rettighet til å være beskyttet. Det har jo kommet flere rapporter – senest fra Kripos – som viser at disse plattformene blir brukt til grooming av barn og unge, sa Tung etter møtet.

Hun viser videre til at mobbetallene går opp, og at den psykiske helsen til barn og unge blir dårligere fordi de «sitter meningsløst og skroller» og gjør seg avhengig av plattformene.

– Vi har fått selskapene til å redegjøre for hva de gjør, og de gjør mye, men vi er ikke godt nok fornøyd med de svarene som har kommet fra selskapene, slo digitaliseringsministeren fast.

Krever større innsats fra dem

Nessa Nortun har vært opptatt av barn og unges skjermbruk i skolen. Hun sier at selskapene er uenig seg imellom om hvilke løsninger som skal tas i bruk for å beskytte barna.

– De jobber langs ulike spor hos seg, men vi mener de må gå langt lengre og ta et mye større ansvar enn hva det gjør i dag, sier kunnskapsministeren til NTB.

Hun viser til tall som viser at over halvparten av niåringer i Norge har sosiale medier, selv om aldersgrensen i dag er 13 år.

– Det har de ikke lov til. Her må de kommersielle aktørene gjøre mer for å hindre at barn som ikke har lov, lager kontoer på sosiale medieplattformer.

Et nytt møte mellom partene varsles om tre måneder. Statsrådene sier at de da i større grad vil utfordre Tiktok & co. på hvordan skal hindre at barn under 13 år kommer seg inn på plattformene.

– Vi vet hvor mye skadelig innhold det er på disse plattformene for barn og unge. De er på ingen måte modne nok til å håndtere det de blir utsatt for der, og vi voksne klarer ikke å beskytte de godt nok, sier Nessa Nordtun.

– David mot Goliat

Kunnskapsministeren mener selskapene ikke kan kreve at barn og unges foreldre må ta ansvaret alene. De er dømt til å tape den kampen, mener hun.

– Det er David mot Goliat. Det er de største kapitalkreftene i verden, og verdens fremste innovatører på teknologi. Vi forventer at de tar en større del av ansvaret, og at de ikke skylder på at de ikke får det til.

Den største uenigheten handler om synet på aldersgrensen, noe Tung og Nessa Nordtun blant annet begrunner med at sosiale medier i dag bidrar til å dra barn og unge inn i kriminalitet.

– Jeg snakket med politiet i Kristiansand i går, og de forteller at det nå er lettere for barn å få tak i narkotika enn alkohol på grunn av sosiale medier, sier kunnskapsministeren.

Tung sier at det jobbes med å gjøre endringer i personopplysningsloven for å heve aldersgrensen i sosiale medier fra 13 til 15 år. I tillegg jobber de med å implementere DSA-forordninger, som regulerer de store tech-selskapene.

– Når vi får på plass dette, er det klart at de i mye større grad kommer til å bli utsatt for tilsyn og risikerer bøter og straff hvis de ikke forholder seg til lovverket, sier hun til NTB.

Tiktok er mot hevet aldersgrense

Tiktok Norge sier de opplevde onsdagens møte som konstruktiv.

– Alle parter er enige om at ting må gjøres for å holde de som ikke skal være på plattformene, unna, sier Kjartan Sverdrup i Tiktok Norge.

Han sier at Tiktok allerede gjør mye i dag, blant annet ved å fjerne kontoer til personer under 13 år og «sørge for at de mellom 13 og 18 år får en så trygg og sikker opplevelse av appen som mulig»

– Det med aldersverifisering er et ekstremt komplisert tema på grunn av utfordringer med personvern og digital tilstedeværelse, sier han.

Sverdrup viser til debatten som ble reist da det ble foreslått i Stortinget å aldersverifisere via BankID. Datatilsynet var kritisk til forslaget. Det samme var Forbrukerrådet.

– For hva gjør man da med de som ikke har den type ting? legger han til.

Sverdrup sier at de har invitert politikere i Brussel, andre aktører i sosiale medier og uavhengige eksperter til å se på aldersverifisering i sosiale medier.

Selv mener Tiktok at aldersgrensen på 13 år funker, men Sverdrup understreker at de er enige i at mer må gjøres for at barn og unge skal ha en trygg opplevelse.