Monica (44) er direktør, men nekter å slutte å kode: «Jeg elsker det!»

Ukas koder Monica Beate Tvedt er teknologidirektør, har programmert siden hun var barn, og gjør det fortsatt. – Det er min kjære mors verk.

Monica Beate Tvedt er teknologidirektør i Forte Digital. Her er hun på plass på Berlin-kontoret. 📸: Privat
Monica Beate Tvedt er teknologidirektør i Forte Digital. Her er hun på plass på Berlin-kontoret. 📸: Privat Vis mer

Hvorfor ble du utvikler? 👶

Fordi det er verdens beste yrke! Ja, det er det, men det vet man ikke før man har prøvd.

Så spørsmålet er kanskje mer hvorfor jeg valgte å fortsette med å programmere eller hvordan jeg ble introdusert til programmering i utgangspunktet:

Vel, det er min kjære mor sitt verk. Det var en dag hun tok med seg noen programmeringsbøker hjem fra jobb og lot de ligge fremme på bordet.

Monica har kodet siden hun var barn, og fortsatte med det både privat og i jobbsammenheng senere. Her som rykende fersk utvikler. 📸: Privat
Monica har kodet siden hun var barn, og fortsatte med det både privat og i jobbsammenheng senere. Her som rykende fersk utvikler. 📸: Privat Vis mer

Så, hvorfor kjente jeg egentlig på en slik god følelse når jeg hadde skrevet mine første linjer med kode? Det var nok sammensatt av flere faktorer:

  • Som liten var jeg veldig glad i tall, mønstre og logiske oppgaver. Jeg brukte også mye av min tid på å tegne og bygge Lego, som barn flest. Så, når det viste seg at jeg ved hjelp av små koder kunne skrive noe som dannet et visuelt flott mønster, løste en oppgave som krevde en del grubling og videre se det hele settes ut i livet gjennom et brukergrensesnitt som skulle designes og animeres. Ja, da var jeg solgt. Det var bare så nydelig. Tall, logikk, visuelle komponenter og byggeklosser. Hva mer kunne man ønske seg?
  • Jeg så nytteverdien. Jeg skjønte plutselig at jeg nå kunne programmere min egen hjemmeside hvor jeg kunne legge ut alle tegningene mine. Alt ble bare bedre. Det er mye lettere å viske bort en strek digitalt enn det er på papir.
  • Den største faktoren var nok imidlertid det at mitt aller første programmeringsverk var et virusprogram jeg installerte på min mors PC og gleden jeg fikk av å se henne slå på maskinen hvor en Windows Alert så dukket opp midt på skjermen. Jeg ventet spent. Hun trykket. Ørten nye vinduer dukket opp.
«Det var bare så nydelig. Tall, logikk, visuelle komponenter og byggeklosser. Hva mer kunne man ønske seg?»

Hva jobber du med? 💪

Til daglig leder jeg selskapet Forte Technology AS, det er teknologimiljøet til Forte Digital.

Den siste uken har jeg jobbet med å få på plass en ny intern tech-konferanse satt sammen av flere ulike lyntaler hvor den røde tråden er DDD (Domain-Driven-Design), et foredrag jeg skal holde om Azure sine muligheter innenfor AI, og utarbeidelse av strategi og operasjonell plan for 2025.

Monica er ofte på Forte Digitals kontor i Berlin. Her i samtale med Tino Truppel, teknologidirektør i Tyskland. 📸: Privat
Monica er ofte på Forte Digitals kontor i Berlin. Her i samtale med Tino Truppel, teknologidirektør i Tyskland. 📸: Privat Vis mer

Du programmerer fortsatt en del, selv som direktør. Fortell! 🤓

Ja, det stemmer.

Koding er svært viktig for meg fordi det helt enkelt gir meg stor glede i livet. Jeg elsker å kode, jeg elsker å lære, jeg elsker å skape.

Det er sikkert litt som de som elsker kryssord og som ikke kunne sett for seg en søndags morgen uten. Dessuten, hvordan skal man kunne gjøre en god jobb som teknologidirektør om man ikke lengre er god på teknologi?

«Hvordan skal man kunne gjøre en god jobb som teknologidirektør om man ikke lengre er god på teknologi?»

I selskapet vårt programmerer flere ledere aktivt. De sitter som arkitekter ute hos våre kunder som OsloMet, NorgesGruppen, OBOS, Sikri og Circle K. Hva er vel bedre enn å jobbe side om side med resten av selskapet og ikke minst kunden?

Men ansvaret som teknologidirektør krever selvsagt sitt. Spesielt nå som vi har vokst såpass mye, både i Norge og ellers i Europa.

Koding blir det stadig mindre tid til, men jeg ser på det som et felt jeg kontinuerlig må holde meg oppdatert på og som jeg sette av tid til, på lik linje som kunnskap rundt strategi og organisasjonsutvikling.

Siste året har det vært utvikling av native iOS-applikasjoner ved bruk av Swift som har vært fokus, samt arkitektur av smarte dataplattformer for større virksomheter.

– Når jeg ikke er på jobb, trenger jeg å hente meg litt inn igjen. Det er viktig å finne tid til å ikke gjøre noe som helst, så om du hadde vært en flue på veggen min nå, ville gjerne dette vært hva du hadde sett, sier Monica. 📸: Privat
– Når jeg ikke er på jobb, trenger jeg å hente meg litt inn igjen. Det er viktig å finne tid til å ikke gjøre noe som helst, så om du hadde vært en flue på veggen min nå, ville gjerne dette vært hva du hadde sett, sier Monica. 📸: Privat Vis mer

Hvordan ser uka ut for deg? 📆

En typisk arbeidsuke for min del har gjerne innslag av budsjettering og strategi, salg og allokering, finansiell analyse og predikering, kundeoppfølging, utvikling av nye digitale tjenester, organisering og realisering av kurs, fagplaner og akademier, rådgivning rundt produktutvikling, utarbeidelse av målarkitektur, personaloppfølging og oppfølging av ulike initiativer på tvers av både land og selskap.

Vi har også noen faste holdepunkt å forholde oss til som ukentlige statusmøter, månedlig finansiell rapportering og kvartalsvise utviklingssamtaler.

Nå prøver jeg mitt beste for å holde meg til følgende struktur:

  • Mandag: Hjemmekontor og arbeidsro.
  • Tirsdag: Fysiske ledermøter, kundemøter og 1:1 på kontoret i Oslo.
  • Onsdag: Møtefri dag på kontoret i Oslo.
  • Torsdag: Fysiske oppsatte møter på et av våre europeiske kontor/Oslo.
  • Fredag: Møtefri dag på et av våre europeiske kontor/Oslo.
  • Lørdag: Lese meg opp på siste nytt.
  • Søndag: Lage plan for kommende uke.

Hva er det neste du har lyst til å lære deg eller bli bedre på? 🧠

Jeg har lyst til å implementere min egen blockchain og designe en ny coin. Det har jeg aldri gjort før. Den skal hete «KongeKrone».

Har allerede kjøpt meg kurs på Udemy til den nette sum av 249,- 😎


      Fra hjemmekontoret: – Jeg leser mye og har ferdigleste bøker i alle rom. Det ser ikke ut som en utviklers skrivebord, men jeg har satt opp en Apple TV foran skrivebordet slik at jeg blant annet kan ha Bloomberg og digitale konferanser gående på TV samtidig som jeg jobber, noe som for meg er en perfekt setup, sier Monica Beate Tvedt. 📸: Privat
Fra hjemmekontoret: – Jeg leser mye og har ferdigleste bøker i alle rom. Det ser ikke ut som en utviklers skrivebord, men jeg har satt opp en Apple TV foran skrivebordet slik at jeg blant annet kan ha Bloomberg og digitale konferanser gående på TV samtidig som jeg jobber, noe som for meg er en perfekt setup, sier Monica Beate Tvedt. 📸: Privat Vis mer

Hva er den mest utfordrende situasjonen du har stått i? 👀

Der er listen min svært lang, vanskelig å bare velge én, men vi var ganske svette når vi i et tidligere selskap trigget en evakueringsvarsling (red-alert) til befolkningen i et større politidistrikt borte i UK.

Vi trodde vi testet i test-miljøet, men det viste seg at vi var logget inn i prod og det ble sendt ut varslinger til alle på epost, SMS, telefon, X (Twitter), politiets egne nettsider og resten av sulamitten. Telefonen jeg da fikk fra selskapets styre er noe jeg sent kommer til å glemme.

Forventningene til utviklingsteam er ikke til å ta feil av. «Hyppige leveranser helt uten feil». Kanskje nettopp det er noe av det som kan være utfordrende som utvikler, det å kjenne på presset når noe ikke går helt etter planen. Da er det ofte utviklerne det blir pekt på.

Men vet du hva, det er nettopp slike hendelser som gir oss de gode historiene. Og det er de gode historiene vi bør leve for og som jeg håper vi kan fortelle om når vi alle sitter i fellesstuen på aldershjemmet.

Vi må aldri bli så redde for å feile at vi ikke våger å prøve.

Hva ser du på som bransjens største utfordring akkurat nå? 🔭

Største utfordringen jeg ser i dag er mangel på investeringsvilje i videreutvikling av ansatte, samt det å ansette nyutdannede og engelskspråklige utviklere. Man har alle et ønske om å ansette de beste i bransjen, men vi glemmer gjerne at de må komme fra et sted.

Det hjelper lite å øke andelen søkere til tekniske studier om ikke næringslivet er like villige til å ta dem imot. Vet om mange bedrifter som er flinke til dette, så kudos til dere som ikke kjenner dere igjen. 👏🏼👏🏼👏🏼

Monicas hjemmekontor. 📸: Privat
Monicas hjemmekontor. 📸: Privat Vis mer

Hva er ditt beste tips til andre utviklere? 🤖

Mitt beste tips, ikke bare til utviklere, er noe min far lærte min søster og meg når vi var små:

Det å klare å bryte større saker opp i flere små, for deretter å ha en systematisk tilnærming til hvordan ta for seg en og en sak. Da vil man komme raskere til mål ved det som oppleves som en mindre innsats.

Min far setter alltid stoppeklokken på 15 minutter, starter å jobbe med hva enn det er han skal jobbe med (male huset, skrive regnskap, grave en grøft), stopper å jobbe når klokken ringer. Tar en pause. Starter så klokken på nytt.

Jeg brukte teknikken mye under studiene. Først telte jeg hvor mange sider det var i bøkene jeg måtte lese, delte det på antall dager til eksamen, så satte jeg meg ned og startet klokken hver dag til samme tidspunkt. Funker som bare det. Bruker teknikken også til å lese bøker den dag i dag. Leser et fast antall minutter hver kveld. Ikke mer, ikke mindre.

Så, jeg tenker i utgangspunktet at de fleste oppgaver er enkle, det er arbeidet med å bryte dem ned som er vanskelig.

Monica Beate Tvedt på plass på Oslo-kontoret. 📸: Privat
Monica Beate Tvedt på plass på Oslo-kontoret. 📸: Privat Vis mer

Du er kåret til en av Norges 50 fremste tech-kvinner. Hva skal til for å få flere kvinner interessert i koding? 💻

Man kan ikke fatte interesse for noe man ikke vet eksisterer eller ikke helt vet hva er.

Jeg var så heldig som vokste opp med en mor som var interessert i data. Hun underviste i datamaskiner og nettverk ved en fagskole i Bergen og tok med seg programmeringsbøker hjem. Uten henne, ville jeg nok aldri funnet veien til kode.

Foreldres påvirkning på valg av yrke vet vi er av stor betydning. Jeg tror at det er der vi må starte. Vi må også prate mer om hva vi får til ved bruk av teknologi og ikke teknologien i seg selv. Vi prater om leger som redder liv, finansmenn som trader på børs og snekkere som lager vakre møbler. Vi prater ikke om det å slå ulike type spikre, hvilke sandpapir som er mest populære, traumatologi eller om Elliott bølgeteori og kontinuitetsmønstre – for å gi noen eksempler.

Jeg tror vi da hadde sett en økt interesse. Ikke bare fra kvinner, men fra befolkningen generelt sett.