Musk anklages for å bidra til britisk uro og konflikter

Flere byer i Storbritannia er preget av opptøyer. Myndighetene mener Musk må ta mer ansvar for desinformasjon, men Musk peker tilbake på regjeringen i landet.

Elon Musk anklages for å piske opp stemningen rundt ytre høyre-opptøyene i Storbritannia etter at han har lagt ut flere kommentarer på X med teksten «borgerkrig er uunngåelig». .📸: Julia Nikhinson / AP / NTB
Elon Musk anklages for å piske opp stemningen rundt ytre høyre-opptøyene i Storbritannia etter at han har lagt ut flere kommentarer på X med teksten «borgerkrig er uunngåelig». .📸: Julia Nikhinson / AP / NTB Vis mer

X-eier Elon Musk anklages for å bruke det sosiale mediet til å nøre opp under opptøyene i Storbritannia. Det har ført til krav om fortgang i regulering.

Sosiale medier har blitt brukt til å spre desinformasjon og oppfordringer til vold blant ytre høyre-grupper og antimuslimske grupper etter knivangrepet i engelske Southport, der tre unge jenter på seks, sju og ni år ble drept.

Etter sammenstøtene i flere engelske byer, har Musk gått inn i debatten på X med gjentatte innlegg med teksten «Borgerkrig er uunngåelig».

Peker tilbake på regjeringen

– Slike kommentarer kan ikke rettferdiggjøres, sier en talsperson for Storbritannias statsminister Keir Starmer.

I kjølvannet av Musks innlegg har myndighetene bedt ham om å opptre ansvarlig.

X-eieren har ikke kommet med noe umiddelbart svar på en forespørsel om å kommentere saken, skriver Reuters.

Samtidig har Musk flere ganger de siste dagene gitt uttrykk for at han mener at den britiske regjeringen har mer skyld i at protestene øker, enn det han og sosiale medier har.

Undersøker bot-aktivitet

Etter drapene har det vært en flom av desinformasjon og ryktespredning i sosiale medier. Det har blant annet blitt hevdet at personen bak Southport-angrepet var en radikal islamistisk migrant, noe politiet har avvist.

En 17 år gammel gutt er pågrepet for knivangrepet. Gutten er født i den walisiske hovedstaden Cardiff, og foreldrene skal ha bakgrunn fra Rwanda.

Britiske myndigheter undersøker nå om utenlandske stater kan ha bidratt med desinformasjon i sosiale medier, med mål om å hausse opp uroen i landet.

– Vi har sett bot-aktivitet på nettet. Utenlandske aktører kan ha vært involvert i mye av det, noe som kan ha forsterket mengden av desinformasjonen vi har vært vitne til, sier en talsperson for statsminister Keir Starmer.

– Dette er noe vi nå undersøker, sier talspersonen.

Ny lov vedtatt – ikke trådt i kraft

Starmer har advart selskapene bak sosiale medier om at voldelig uro som piskes opp på nettet, er forbrytelser «i deres lokaler». Han la til at det må finnes en balanse i hvordan selskapene skal håndteres.

I oktober i fjor vedtok britene en lov om sikkerhet på nettet, men den har ikke trådt i kraft ennå. Den gir medietilsynet Ofcom myndighet til å utstede bøter på opptil 10 prosent av de globale inntektene til sosiale medier-selskaper dersom de bryter loven, for eksempel ved ikke å slå ned på innhold som oppfordrer til vold eller terror.

Ofcom jobber fortsatt med å utforme retningslinjer for hvordan dette skal håndheves, noe som ventes å skje først i begynnelsen av neste år.

X blir også anklaget av EU for å spre desinformasjon. Det gjelder særlig i konflikten mellom Israel og Palestina.

Ber om fortgang

Nå ber flere om fortgang i utrullingen av det nye regelverket. Blant dem er den skotske parlamentarikeren Kirsty Blackman og Adam Leon Smith i IT-bransjeforeningen BCS.

– Det må være et vippepunkt, der en utenlandsk milliardær som eier en plattform, må ta noe ansvar for å styre et bot-nettverk som er blitt en av de viktigste kildene til falske nyheter og desinformasjon i Storbritannia, sier Smith, som vil at den nye loven tas i bruk så raskt som mulig.

Også direktør Iman Atta i gruppen Tell MAMA, som overvåker antimuslimske aktiviteter i Storbritannia, oppfordrer medietilsynet til å fremskynde arbeidet,

– Det er et behov for tvinge plattformene til å innføre mer drastiske tiltak mot ekstremisme og hatprat, sier hun.