Musk vil tvinge føderalt ansatte på kontoret, og håper de sier opp

– Om de ikke ønsker å jobbe fra kontoret, så bør heller ikke skattebetalere måtte betale for at folk skal beholde pandemi-luksusen, mener DOGE-sjefen.

Elon Musk mener det å tvinge folk på kontoret er en fin måte å presse ansatte til å si opp. Slik kan USa spare penger, foreslår han. 📸: Angela Weiss / AFP / NTB
Elon Musk mener det å tvinge folk på kontoret er en fin måte å presse ansatte til å si opp. Slik kan USa spare penger, foreslår han. 📸: Angela Weiss / AFP / NTB Vis mer

Få bedriftsledere har vært like tydelige som Elon Musk i synet på hjemmekontor.

Han har uttalt at det ikke handler om produktivitet. For hans del handler det om at han mener det er moralsk galt at noen skal få jobbe hjemmefra, sa han til CNBC i fjor vår.

Nå varsler Musk at føderalt ansatte i USA må forberede seg på at de skal tilbake på de fysiske kontorene, fem dager i uka, når han skal lede USAs neste president Donald Trumps nye "DOGE".

Flere har tidligere antydet at kontortvang er et virkemiddel for å nedbemanne uten sluttpakker, noe ledere i blant annet Amazon har avvist.

Om derimot noen føderalt ansatte sier opp, som følge av kontortvang, så er Musk ærlig på at han ser på det som en bonus, skriver The Guardian.

Vil tilby noen sluttpakker

Musk skal lede DOGE, “Department of Government Efficiency”, sammen med Vivek Ramaswamy. De har denne uka skrevet om visjonene sine hos Wall Street Journal (bak betalingsmur).

Ett av løftene de kommer med, er at de skal få ned antallet føderalt ansatte i USA. Tanken er at de ansatte skal bli overflødige, som følge av at det skal bli langt færre føderale reguleringer å håndtere, skriver Washington Post.

For noen ansatte kan da tilbud om «tidlig pensjon» og frivillige sluttpakker være en måte å forlate forvaltninga på en verdig måte. Men det trenger ikke gjelde for alle ansatte, skriver de to.

Vil tvinge ansatte til kontoret

Et annet virkemiddel for å få ned antallet føderalt ansatte, er å presse dem ut.

– Ved å tvinge føderalt ansatte til å jobbe fra kontoret fem dager i uka, så vil vi få en ønsket oppsigelsesbølge, når folk sier opp frivillig, skriver de to.

– Om en føderalt ansatt ikke ønsker å jobbe fra kontoret så bør heller ikke amerikanske skattebetalere måtte betale for at folk skal beholde pandemi-luksusen det å jobbe hjemmefra er, fortsetter de.

Ifølge en rapport fra Office of Management and Budget, skal kun rundt halvparten av føderalt ansatte ha en jobb som i teorien kan gjøres hjemmefra. De som kan jobbe hjemmefra, er i snitt på det fysiske kontoret tre dager i uka.