Nå er de enige: Slutt på IKT-streiken

Streiken innen IKT-overenskomsten er over.

De streikende medlemmene av EL og IT kan vrenge av seg streikevesten for denne gang, etter at partene ble enige tirsdag. 📸: Lars Thomas Nordby / NTB
De streikende medlemmene av EL og IT kan vrenge av seg streikevesten for denne gang, etter at partene ble enige tirsdag. 📸: Lars Thomas Nordby / NTB Vis mer

Tirsdag formiddag kunne kode24 melde om at EL og IT forbundet vurderte en opptrapping av streiken innen IKT-overenskomsten.

Da sa forbudssekretær Geir Aasen samtidig at det hadde vært dialog mellom dem og motparten Abelia, men at gjensto å se om disse var nok til å hindre en opptrapping av streiken.

Tirsdag ettermiddag er det derimot klart. IKT-streiken er over.

Enighet

Nå har altså partene blitt enige.

– Gjennom streiken har vi oppnådd en avtale som vil føre til gode endringer for de som jobber på IKT-overenskomsten, og vil legge et godt grunnlag for lokalt samarbeid framover, sier Aasen i en pressemelding.

Dagens enighet gir et generelt tillegg på 7 kroner i timen, pluss et bransjetillegg på 3 kroner i timen. Minstelønnssatsene for 6 år er hevet med 33.000 kroner for ufaglærte, og 41. 000 for faglærte fra 2023-satsene.

Dermed minstelønn på overenskomsten for ufagllærte fra 358.000 kroner, til 391.000 kroner.

Forslaget skal nå ut til uravstemning mellom medlemmene innenfor IKT-overenskomsten.

– Abelia er godt fornøyd med at streiken er avsluttet, sier direktør for arbeidsrett og HMS i Abelia Birgit Abrahamsen.

– Vi har regulert minstelønnssatser og generelle tillegg, samt tillegg for ubekvem arbeidstid. Ut over dette har vi blant annet blitt enige om endringer som berører kompetanseutvikling, bruk av kunstig intelligens, beredskap og lønnssystemer. Vi skal også jobbe sammen i et par utvalg i kommende tariffperiode, sier hun.

– Ikke en anstendig lønn

Da streiken var et faktum, var Aasen tydelig i sin andre rolle som forhandlingsleder.

– Det er ikke en anstendig lønn, sa han da. Avstanden mellom kravet og hva de ble tilbudt under forhandlinger og mekling var for stor til at de ble enige.

EL og IT ville ha anstendig lønn for alle på tariffavtalen, heving av minstelønn og medbestemmelse på beredskapsvakter.

– Dessverre var kravene fra El og IT Forbundet urimelig høye. Vi beklager at dette har endt med at de går ut i streik, sa Birgit Abrahamsen til Abelias nettsider da streiken var et faktum. Hun er direktør for arbeidsrett i Abelia.

Raskt tilbud fra arbeidsgiver

Samme dag som streiken var et faktum, kom første tilbud fra arbeidsgiversiden hos Abelia.

De skriver på sine nettsider at tilbudet blant annet inkluderte 7 kroner i generelt tillegg til alle, og 10,4 prosent lønnsvekst på minstelønnssatsene over to år. Lokale forhandlinger skulle komme i tillegg til dette, og Abelia hadde sagt seg villige til andre, ikke-spesifiserte endringer i overenskomsten.