Nå er Java 23 her – lar deg skrive mindre kode

Oracle har lansert en ny Java-versjon, og Jetbrains følger opp med støtte i sine utviklingsverktøy.

En av nyhetene i Java 23 er at du slipper unna med å skrive mindre "boilerplate"-kode, noe som skal gjøre språket enklere å komme igang med for nybegynnere. 📸: Kurt Lekanger
En av nyhetene i Java 23 er at du slipper unna med å skrive mindre "boilerplate"-kode, noe som skal gjøre språket enklere å komme igang med for nybegynnere. 📸: Kurt Lekanger Vis mer

Oracle har lansert Java 23 (Oracle JDK 23).

JDK 23 (Java Development Kit) inneholder 12 forbedringer som er store nok til å ha fått sine egne JEP-er (JDK Enhancement Proposals). I tillegg skal det også være mange tusen andre forbedringer.

– De nye funksjonene i Java 23 hjelper utviklere på alle ekspertisenivåer med å øke produktiviteten og effektivisere utviklingen av sikre og skalerbare applikasjoner med høy ytelse», sier Georges Saab, senior vice president for Oracle Java Platform og styreformann i OpenJDK i en pressemelding.

Oracle har i det siste hatt for vane å lansere en ny versjon av Java hvert halvår, og Java 23 kommer nesten nøyaktig seks måneder etter Java 22.

Skriv mindre kode

Flere av de nye forbedringene og funksjonene kommer som ulike forhåndsvisningsversjoner (previews) som kan testes ut, før de etter hvert vil bli en endelig del av Java-plattformen. Det betyr at det er skrudd av som standard.

Flere av forbedringene som nå er i forhåndsvisnings-versjon kommer fra Project Amber, og handler om å gjøre det enklere og raskere å utvikle i Java – også for nybegynnere.

En av Project Amber-forbedringene i Java 23, JEP 477, bygger videre på JEP 445 som vi skrev om i fjor vår. Den skal gjøre det enklere for ferske utviklere å skrive sine første Java-programmer.

JEP 477 ("Implicitly Declared Classes and Instance Main Methods") er tilgjengelig i Java 23 som "Third Preview", og gjør blant annet at man kan redusere mengden "boilerplate"-kode du må skrive.

I stedet for:

public class HelloWorld {
    public static void main(String[] args) {
        System.out.println("Hello, World!");
    }
}

kan du nå skrive:

void main() {
    println("Hello, World!");
}

– Det vil gjøre studenter i stand til å skrive sine første programmer uten å behøve å forstå funksjonalitet i språket som er designet for utvikling av store programmer, skriver Oracle.

...og enda mindre kode

En annen forbedring, JEP 476, handler også om å forenkle språket – denne gangen ved å gjøre det lettere å importere alle pakker en modul eksporterer med en kodelinje i stedet for en haug med import-statements.

Dette forenkler gjenbruk av modulære biblioteker for alle utviklere og hjelper nybegynnere med å lettere bruke tredjepartsbiblioteker og grunnleggende Java-klasser uten å måtte lære hvor de er plassert i en pakkehierarki, skriver Oracle.

Her er de tolv viktigste nyhetene, med lenker til hvor du kan lese mer om dem:

  • JEP 455: Primitive Types in Patterns, instanceof, and switch (Preview)
  • JEP 476: Module Import Declarations (Preview)
  • JEP 477: Implicitly Declared Classes and Instance Main Methods (Third Preview)
  • JEP 482: Flexible Constructor Bodies (Second Preview)
  • JEP 466: Class-File API (Second Preview)
  • JEP 469: Vector API (Eighth Incubator)
  • JEP 473: Stream Gatherers (Second Preview)
  • JEP 480: Structured Concurrency (Third Preview)
  • JEP 481: Scoped Values (Third Preview)
  • JEP 474: ZGC: Generational Mode by Default
  • JEP 467: Markdown Documentation Comments
  • JEP 471: Deprecate the Memory-Access Methods in sun.misc.unsafe for Removal

Du kan se lanseringen av Java 23 – og hva som er nytt her:

JetBrains er klare

JetBrains skriver en en bloggpost at de nye forbedringene i Java 23 kan tas i bruk i en nylig lansert versjon av selskapets populære IDE – IntelliJ IDEA 2024.2.

For å ta i bruk Java 23 må du gå inn i Project Settings og sette SDK-versjon til Java 23. Du må også velge "23(Preview)" som "Language Level".

I bloggposten går JetBrains også gjennom en del av de nye funksjonene, med eksempler.