Hjemmebrygging av øl har blitt populært de siste årene. Og de ivrigste ølbryggerne bruker gjerne ulike apper og web-baserte tjenester for å holde styr på alt fra oppskrifter og bryggeprosess til å gjøre utregninger.
Den 36 år gamle fullstack-utvikleren Thomas Gangsøy har lenge vært interessert i ølbrygging, men syntes det manglet skikkelig god bryggeprogramvare for hobbybryggere.
– Jeg brukte flere av alternativene som fantes på markedet. Men jeg ble aldri helt komfortabel med dem, sier Gangsøy.
I 2016 bestemte han seg derfor for å heller lage noe selv, og det ble starten på det som skulle bli Brewfather-appen.
Noen år senere har appen blitt så populær at Gangsøy har kunnet si opp jobben sin og nå kan leve av å videreutvikle appen.
Flere hundre tusen brukere
Ifølge Gangsøy har Brewfather nå flere hundre tusen registrerte brukere.
– Økonomien i dag er veldig god. Det er betalende brukere fra store deler av verden. Trolig er Brewfather den applikasjonen for ølbryggere med flest aktive brukere per i dag i verden, sier Gangsøy.
Han understreker at han ikke har noen konkrete tall for konkurrentene å vise til, men fokuserer på sin egen app. Et par av de største konkurrentene er Brewer's Friend og BeerSmith.
Det er tydelig at appen har blitt tatt godt i mot i ølbryggermiljøet. For med en snitt-score på 4,9 av 5 er appen faktisk den aller den beste likte norske appen på Google Play, ifølge statistikk fra Shortcut.
Tore lager sjokk-rapport over Dagbladet.no: - Ikke sjokkert, sier redaktør
«Det er betalende brukere fra store deler av verden.»
Ville ha alt i én app
Gangsøy er utdannet automasjonsingeniør fra HiSF – nå Høgskulen på Vestlandet. Han har tidligere jobbet med utvikling av programvare for både energibransjen og oppdrettsbransjen.
Historien bak Brewfather-appen startet da Gangsøy flyttet tilbake til hjembyen Florø.
– Med større hus med egen garasje kunne jeg endelig ta ordentlig fatt i interessen jeg hadde hatt for ølbrygging i flere år. Det ble brygget mye. Jeg leste mye og studerte mye i ølbryggingsfaget og ølbryggingsbøker.
Gangsøy forteller at han likte å samle alle detaljer og alle data om bryggene sine på ett sted, og at han ville ha alt tilgjengelig på alle enheter.
De siste årene har det for eksempel kommet en del nyttige hjelpemidler for hobbybryggere, som flytende hydrometere (Tilt og iSpindel) som brukes for å holde oversikt over gjæringen. Gangsøy ville gjerne ha data fra også disse tilgjengelig i bryggeprogramvaren.
– Det var ikke enkelt å få til med alternativene som fantes – jeg fant ingen tilfredsstillende løsninger på markedet. Etter hvert ble idéen om å lage noe selv født.
Fulltidsansatt i eget AS
Det møysommelige arbeidet med å lage en ny bryggeapp startet, og Gangsøy jobbet med appen i flere år på fritiden. Det var aldri noen selvfølge at hobbyprosjektet en dag skulle bli et levebrød.
– Tanken var hovedsakelig å lage noe til eget bruk, jeg var nylig blitt far og startet på hobbyprosjektet i 2016. Prosjektnavnet "Brewfather" dukket opp, og ble værende, sier Gangsøy.
«Jeg fikk gradvis og til slutt full permisjon fra en imøtekommende arbeidsgiver.»
Etter hvert begynte appen å ta form.
– Jeg fikk gradvis og til slutt full permisjon fra en imøtekommende arbeidsgiver jeg hadde på den tiden, og er takknemlig for jobbsikkerheten det ga i den perioden.
For to år siden tok Gangsøy sjansen og bestemte seg for å satse fullt og helt på Brewfather.
– Jeg har nå jobbet som fulltidsansatt i mitt eget AS, Warpkode AS, med appen i over to år.
Lars starta 12 startups på 12 måneder - tjente 80.000, ble ensom
– Native var aldri aktuelt
Brewfather-appen er en web-applikasjon og en PWA bygget med Angular og UI-rammeverket Ionic, med Google Firebase som backend.
– Brewfather ble først og fremst laget som en web-app, altså PWA, da jeg foretrekker å lage oppskrifter foran en stor skjerm – med tastatur. Jeg ønsket all effektiviteten dette ga først og fremst, men grensesnittet hadde alltid støtte for alle skjermstørrelser.
I starten var Gangsøy usikker på om han ville lage en mobilapp, men da han etter hvert hadde fått på plass alle de viktigste funksjonene bestemte han seg for å lage versjoner tilpasset Apple App Store og Google Play.
– Men native-apper var aldri aktuelt i dette prosjektet.
Løsningen ble å bruke kryssplattformløsningen Capacitor for å gjøre om Angular-appen til iOS- og Android-apper.
Hadde lyst til å lære Angular
Grunnen til at han valgte Angular og ikke for eksempel React, var at rammeverket nettopp hadde kommet i ny versjon som skulle brukes i et nytt prosjekt i hans tidligere jobb, og at han hadde lyst til å lære det.
– Ionic var også et veldig lovende rammeverk som var tidlig ute med Angular-støtte. Det har vært et solid valg, sier Gangsøy.
Valg av Firebase som backend tok lenger tid å lande. Gangsøy forteller at han byttet backend flere ganger. Det tok tid å finne noe som var tilfredsstillende og enkelt nok å utvikle på, og derfor brukte han appen bare til eget bruk en periode.
– Så oppdaget jeg Firebase Firestore, som var relativt nytt da. Det var nøyaktig det jeg lette etter, og jeg så nå at det kunne være aktuelt å åpne opp for at andre kunne bruke appen også.
Et par uker senere var første betaversjon av appen ute, med Firebase som databaseløsning.
NRK låser ned podcastene sine - Olav låser dem opp igjen
Må ha gjentakende inntekter
I dag tjener han penger på appen og sier økonomien er god, uten at han vil gå inn på hvor mye han tjener.
– Penger har aldri vært noe fokus, men siden tjenesten kjører i skyen og jeg ikke ønsket å punge ut alle utgifter fra egen lomme ble det til at jeg la til et enkelt valgfritt Premium-abonnement med lav pris.
Det er fullt mulig å bruke Brewfather-appen gratis, men ved å abonnere låser man opp enkelte tilleggsfunksjoner.
– Det er viktig med en eller annen form for gjentakende inntjening når man kjører i skyen og har månedlige utgifter som vokser i takt med brukermassen. Det har også gjort at jeg kan bruke mer og mer tid på utvikling av appen.
Det eneste han ikke liker med å drive for seg selv, er det administrative.
– Man tenker ofte ikke på alt ekstra som følger med. Det går en del tid på regnskap og administrasjon, og andre ting man som utvikler gjerne vil skal stjele minst mulig tid.
«Det går en del tid på regnskap og administrasjon.»
– Utrolig givende!
Gangsøy sier appen har blitt bygget stein for stein, og at han når han ser på helheten innser at det etter hvert har blitt lagt ned temmelig mange steiner.
– Det er bare noe som skjer når man kommer i sonen og koden flyter.
Appen har et API for å hente ut oppskrifter og bryggelogger. Disse har blitt brukt av andre til å lage egne tjenester, for eksempel Bar Helper som synkroniserer mot Brewfather for å hente ned informasjon om bryggene man har på tapp.
Hvilke nye funksjoner som skal legges til i appen fremover, drives i stor grad av ønsker fra brukerne, men Gangsøy har også egne idéer. Blant annet kommer det flere integrasjoner og verktøy, samt støtte for webhooks som vil tillate en dypere integrasjon mot Brewfather enn det som er mulig kun via et API.
– Å arbeide med sin egen app er i stor grad utrolig givende, spesielt når det også er som en hobby å regne, og gode tilbakemeldinger fra brukere verden over strømmer inn.
– Får du fortsatt tid til å brygge selv?
– Jeg har brygget fem brygg så langt i år, og har flere planlagt. Det er viktig med felttesting av appen! humrer Gangsøy.